Nyheter

Kommentarer om Arenastaden

Verkar vara ok att det blev naarrbaggarna som fick entreprenaden. De verkar ha bra visioner, men nu gäller det att påverka dem och få dem (och kommunen) att tänka till. Förhoppningsvis är den befintliga skissen bara ett utkast som ska/bör/måste modifieras.


1. Placeringen av huvudarenan. Den måste kunna exponeras på ett klart bättre sätt. Vi snackar ett landmärke för staden, det största sedan Konserthuset kom till. Det ska vara en byggnation som får Växjöborna att känna stolthet. Den ska ligga längs Storgatan, helst i sydöstra hörnet direkt efter rondellen som leder till Samarkand. När folk kommer in till Växjö, ska det bara säga PANG! och så står arenan där och välkomnar till staden.

2. Alla andra planer tas bort. Det känns lite sådär måste jag säga. Visst att någon får stryka på foten, men inte alla? Som Värendsvallen ser ut idag är det ett område som sjuder av liv tack vare alla idrottare som befinner sig där. Öster bör iaf ha minst en bra träningsplan på området, det är fruktansvärt osmidigt om träningarna ska förläggas på ett håll i staden, medan kansliverksamhet och matcharena ska vara kvar. Närheten är viktig. Visst, det vore ju kanon om det byggs en anläggning för VNIF och SAIK (som det varit tal om) ut mot Norremark. Även VBK behöver minst en plan till att träna och spela på. Växjö FF… Genom att ta bort så många planer som skissen pekar på, skapas trubbel.

3. Gamla Värendsvallen ser ut att skrotas. Tråkigt. Det är en mycket utnyttjad matcharena för flera lag, plus att den bär på många minnen och en rik historia. Fast det går kanske inte att vara för nostalgisk om vi ska in i framtiden, vad vet jag. Den ligger dock vackert där bland barrträden.

4. Som skissen ser ut, verkar huvudarenan flyttas 20-30 meter norrut. Frågan är ju var Öster ska spela sina matcher under tiden dagens Värendsvall rivs, fraktas bort, och det byggs den nya arenan? Det är detta som inte verkar särskilt genomtänkt. Bygg ny arena på annan plats, se punkt 1.

5. Parkering. Det får absolut inte bli för mycket ökenlandskap. Jag undrar om det finns något fulare än det som skapats/skapas på Västerport just nu? Lidl, Plantagen, andra skokartonger plus en massa asfalt som inte är fyllda ens till en fjärdedel en gång i veckan. Likadant med Samarkandparkeringarna vid det senast exploaterade området med Rusta, Toys R Us etc. Gräsligt fult. Växjö är ingen vacker stad rent byggnadsmässigt, den får inte bli än fulare. Svårt att uppskatta omfånget av parkeringarna på skissen, men rent spontant känns det inte bra. Är det så svårt att titta på dem som har lyckats? Bygg parkeringshus under shoppingcentrat. Finns ju överallt i Europa. Det finns parkering så det räcker i närhet till området. Och måste parkering byggas, lägg den på andra sidan Storgatan och gör en bro över/tunnel under vägen. Folk som bor i Växjö ska inte ta bilen till arenan när det är match. Hur ska de då kunna dricka öl före/under/efter matchen, by the way? 🙂 Och är det match med 10-12 000 åskådare, ska man inte kunna räkna med att parkera runt knuten. Det är ju ett storevenemang. När man är på matcher utomlands/landskamper, så är ju en del av själva upplevelsen att vandra sträckan mot arenan, insupa atmosfären, titta på folk och bygga upp förväntningar. När Öster spelar framöver, ska det inte handla om 2×45 minuter. Det ska vara ett evenemang. Shopping, en matbit, en fotbollsmatch. Ett söndagsnöje.

6. Vägarna på området. Ska det bli ett attraktivt ställe, både att bo och vistas på, måste ju strävan vara att utestänga trafiken från området, och hålla den i periferin. Endast mindre cykelvägar för varuleveranser ska finnas innanför grindarna.

7. Hotell, kontor och bostäder. Som någon skrev, bygg en lite högre byggnad, antingen i ett av hörnen på arenan, eller i shoppingutrymmet. En förebild skulle kunna vara området Triangeln i Malmö, med Hiltonhotellet. Kanske inte lika högt i Växjö, men på så sätt skulle markutrymme kunna sparas genom att ha hotellet, kontorslokaler och lägenheter i samma byggnad. Ska Växjö kunna växa från en lite mindre stad och sikta på att bli av Borås/Halmstad/Eskilstunaklass etc, så kan vi inte fortsätta bygga trevåningshus som fallet är idag. Det ser hemskt konstigt ut med alla småhus/radhus/villor som byggs idag på t.ex Lugnet med nya fina kåkar på pyttetomter, totalt oproportionerligt. Ge oss fina höghus, men med estetik, inga slumkåkar. Sigfridsområet är ett steg i rätt riktning.

8. Rivningar. Enligt skissen verkar det bli en total förvandling av hela området. Många saker kommer att tas bort helt och hållet, kul för de som jobbat hårt för Boulehallen t.ex. Varför inte passa på och riva hela skiten ända ner till Smedjegatan? De otroligt fula lokalerna med gamla SAAB, GlaFo etc hör inte riktigt ihop med ett nytt fräsch arenaområde. Om inte annat, så är det ingen granner utsikt för de lägenheter som vetter däråt, sunkiga industrilokaler. Usch!

Det var mina tankar i nuläget om den aktuella skissen. Kom gärna med synpunkter, och låt oss diskutera hur vi vill ha det.