Nyheter

Öster – Åtvidaberg 1-0

Stabilt, stabilt, stabilt. Här kommer ingen jävel över bron. Östers IF har under de senaste matcherna förvandlats till defensiva jättar när det som mest behövs, och iochmed att PC äntligen hittade målet igen med en riktigt fin nick i 3:e matchminuten så räckte det sammantaget till att vinna över ett riktigt bra Åtvidaberg.


Öster ställde upp som er matchrapportör förväntade sig enligt:

Björn Stringheim
Markus Jonsson, Marco DaSilva, Fredrik Bild, Emin Nouri
Peter Wibrån, Fredrik Gustafson, Daniel Svensson
Martin Claesson, Pär Cederqvist, John Pelu

Åtvidaberg visade direkt att den senaste tidens storform höll i sig och höll uppe spelet bra. Men det var Öster som nästan omgående då dunkade in 1-0 vid en hörna lagd av Daniel Svensson. Åtvids försvarare glömde bort att markera allas vår skalle-Pär och det gör man som regel inte ostraffat; en riktigt vacker välplacerad nick i bortre hörnet senare så fick östgötarna en tung väg uppför.

Öster hade sedan efter målet stundtals klara problem att stå emot på mittfältet när Åtvid satsade på att nå en kvittering. Fredrik Gustafson var dock rent heroisk i sitt agerande och kämpande, och även Peter Wibrån hade åtminstone kämpaandan intakt. Fyrbackslinjen var dock totalt felfri. Mittbackarna Da Silva och Bild var suveräna sista utposter när Åtvid väl kom in på Östers planhalva, och Nouri och Jonsson blandade fina defensiva insatser med offensivlusta. Åtvid försökte och försökte, men närmare än ett ganska harmlöst skott från straffområdet kom man inte.

Mot slutet av halvleken tröttnade Åtvidaberg lite och Öster kom in i matchen igen på allvar. Men den där sista offensiva skärpan saknades, och därför var resultatet i halvtid något orättvist.

Andra halvlek inleddes med att Claesson fick lämna planen till förmån till Sedunov, ett byte som dessvärre inte förstärkte det offensiva spelet – snarare tvärtom. Öster fortsatte dessutom att bjuda in Åtvidaberg i matchen till en början, men gästerna förmådde inte att utnyttja den bjudningen, tack och lov. Istället så kunde Öster sakta men säkert ta över, och det var främst genom John Pelu och en allt bättre Peter Wibrån som chanserna skapades. Det var dock Peter Sedunov som fick den hetaste på passning från just Wibrån; kom i det närmaste helt fri i straffområdet men skottet gick strax utanför stolpen.

Summa summarum så kan man konstatera att resultatet trots lite gnäll i ovanstående rapport var rättvist idag. Öster var snäppet vassare, men Åtvidaberg visade att det faktum att laget nu vaknat till rejält mot slutet av serien kan ställa till det för vår toppkollega AIK i nästa omgång. Defensivt gjorde rödblått en totalt felfri insats då Åtvid egentligen bara hade en riktigt vass chans i hela matchen – men offensivt finns fortfarande en del att hitta tillbaka till, speciellt då passningsspelet från mittplan och upp. Ska vi göra mål på GAIS på bortaplan nästa omgång lär det krävas skärpning av samtliga offensiva spelare; endast Pelu kommer undan med riktigt bra betyg av de offensiva idag.

En match i taget var det ja. Det har ju funkat fint hittills. Men nästa gång är det allvar – serietrean GAIS i Göteborg. Förra året så var det mötet oerhört märkligt; GAIS spelade ut oss totalt i första halvlek, sen kvitterade vi genom en feldömd straff och ett självmål – i slutminuterna… Hur ska det då inte bli i år?

Kan du verkligen missa att åka på en sådan resa? Anmäl dig till EF:s resa redan idag via länken nedan.