Krönikor

Krönika: Kraxar det på Behrns Arena?

Kraaa. Kraaaaa. Kraaaaaaaaaa. De olyckskorpar som under hela 90-talet kraxade över Eyravallen, finns de ännu kvar på Behrns Arena? Har örebroarna fortsatt att mata och vårda dem ömt eller har de lämnat ÖSK åt sitt öde och flytt till Rambergsvallen istället tillsammans med tråkfotbollens gudfader Stefan Lundin? Det skulle väl vara mest logiskt iochmed att ram just betyder korp på fornsvenska. Nåväl, på måndag kväll vet vi.


Lite fel dag att skriva en miniinför-artikel, jag vet. Men på måndag åker jag till Norge i jobbet och lär helt enkelt inte ha tid då. Och Örebro är ett så kärt ämne för mig att behandla så jag har därför inga som helst problem att offra en halvtimme av denna lördagkväll på att knappa tangentbord. Nog om det.

Öster v/s Örebro får mig lite grann att tänka på Bulgarien v/s Sverige. Som i dagens VM-kvalmatch t ex, Bulgarien spelar smart större delen av matchen, får en man utvisad varpå allt faller och Sverige kan till sist defilera med tre mål. Senaste gången Bulgarien vann mot Sverige var visst 1966, och jag får ihop 11-0 till Sverige på de tre senaste matcherna. Hade det nu inte varit för att Öster lyckades besegra ÖSK med 1-0 på Vallen tidigare i år så hade jag hållit stenhårt fast vid att måndagens match blir precis lika mycket av nollpoängskaraktär som tidigare möten.

Öster har två raka 2-0 segrar nu efter minisvackan med noll poäng mot BP och en mot Ljungskile. De båda matcherna har varit likartade – ganska så tillknäppt Österspel med stark defensiv som kännetecken, ett mål på en fast situation och ett mål av Pelu som närmar sig storformen. Synd bara att han är avstängd på måndag.

Örebro har precis som jag förutspått börjat vakna till nu på slutet, men visade med önskvärd (ja alltså ur vår synvinkel) tydlighet att laget har en bit kvar till man kan kalla sig stabilt topplag i senaste mötet mot Falkenberg borta. Torsk med 1-2 där, och måndagens match har något av en måstematchkaraktär för de vitsvarta då i praktiken bör vinna för att ha fortsatt häng på åtminstone en kvalplats. Emra Tahiri och Fredrik Jansson är dessutom avstängda vilket givetvis inte gör saken lättare för dem.

Det är absolut inte så att jag sitter här och tror på en given trepoängare, oh nej. Men det känns ändå rätt bra just nu, och känslan av att åtminstone klara oavgjort finns där. Efter den märkliga matchen mot BP borta så har vi som sagt spelat bra försvarsspel, det som fattas lite nu är udden framåt. Vi har ikväll fått veta att Öster ställer över Sedunov, då det hårda konstgräsunderlaget inte är direkt mumma för hans knä, men gläds åt nyheterna att långtidsskadade Martin Claesson och Freddy Borg nu är tillbaka i truppen, liksom Ivan Dudic som nu sägs vara helt OK efter att ha haft känningar i låret och därmed stått över Bodenmatchen senast. Robin Malmqvist och Erik Tengroth saknas dock också i truppen då P87-landslaget spelar mot Finland i slutet av veckan.

Redan imorgon söndag åker Öster upp och har fått klart med att träna på arenan på kvällen. Allt för att känna på underlaget som tydligen ska skilja sig en del från det konstgräs vi har i Tipshallen. Bra förberedelser har vi lärt oss är A och O när det gäller att vinna matcher i den här tuffa serien.

Hoppas vi fortsätter på den nyinslagna trenden på måndag – men om inte – en match i taget.