Nyheter

Värvningar och organisation

Pengar i kistan är ett för oss Östersupportrar ovanligt begrepp, men nu är det verklighet. Vad ska vi göra nu? Köpa för köpandets skull eller ha is i magen? Om inte Österledningen tänkt på Hasse Backe än, så är det målet med denna krönika att väcka en tanke.


Östers IF har nu spelat halva serien, både herrarna och damerna. Herrarna ligger på kvalplats till Allsvenskan, damerna ligger tvåa endast tvåpoäng bakom ledande Jitex. Spelet har varit sisådär emellanåt; bra spel i matcher som mot Åtvid och GAIS men stryk, mediokert lir mot Falkenberg och Degerfors men ändå tre poäng. Detta är som ni vet, Superettan, serien där allt kan hända. Knappt något överraskar längre. Summa summarum har vi nog ungefär den summa poäng vi förtjänar. Turligt nog för oss är de andra lagen (förutom GAIS och AIK) precis lika instabila som vi. Jag kan inte undgå att fundera över hur bra vi skulle vara om PC, Pelu och Borg är friska samtidigt och samspelta? Då blir vi bra.

Nu till något annat, sommarvärvningar. Efter ÖSAB:s nyemission med 3,6 MSEK som inkommit i kassan, har vi plötsligt muskler att visa. För första gången på mycket länge. Vi har alla åsikter om vad som behövs, min är att vi behöver en mittfältare. På anfallssidan står vi oss starka när alla är friska. Att själva anfallsspelet ibland kan kännas beroende av enskilda, lysande prestationer beror i mitt tycke på att de inte får tillräckligt bra understöd av/fina passningar från en konstruktiv mittfältare. De tre som spelat majoriteten, Wibbe/Svensson/Fidde G är i mitt tycke utmärkta defensivt, riktiga förstörare, men offensivt finns det mer att önska. I backlinjen är spelarna ganska duktiga var för sig, men det finns otvivelaktigt svårigheter i samspelet. Det såg vi bland annat i matcherna mot Frölunda och Trelleborg (1-1-målet), där vi släpper in mål som egentligen inte ska få släppas in på den här nivån. Positivt är att varje träning och match kommer trimma samman spelarna än mer, så att vi förhoppningsvis minimerar dessa misstag framöver. Kan vi skärpa försvarsspelet samt att PC-Pelu-Borg (kanske också Jonsson fortsätter där fram? Och Wieweg?) får lira ihop, ser jag det inte alls som omöjligt att vi kan vara med och kämpa om en direktplats till Allsvenskan.

Jag anser alltså att vi inte är i något akut behov av att värva, möjligen en mittfältare då. När sedan klubbdirektören säger att vi inte har något utrymme lönemässigt att värva spelare för, ja då måste det vara något extra som ska tas hit. Spelare som Garcia får ursäkta,vi behöver inte fler breddspelare. Det var vad som hände för ett par år sedan när vi hade 11 (!) mittfältare i laget, och killar som Steen, Gitzelov och De Stefano till slut fick gå. Jag hoppas att Öster lätr sig den läxan.

En annan läxa jag är osäker på om man lärt sig något av, är den att vara ute i god tid. Till hösten går Macke Jonssons kontrakt ut. Fr o m 1 juli är det fullt tillåtet för andra klubbar att ge spelare vars kontrakt går ut ett erbjudande. Mackes kanonvår lär knappast ha gått obemärkt förbi. Därför hoppas jag att Öster och Macke (det krävs två för att dansa) snart når en uppgörelse om ett längre kontrakt. Det är en spelare som man personifierar med di röe, han har varit hos oss länge nu och sådana spelare blir såklart populära hos oss fans. Mackes ambitionsnivå är säkert att spela i Allsvenskan, och han vill säkert få bekräftat att Öster verkligen vill dit genom satsningar. Då kan han bli den stöttepelare vi hoppas på.

Hasse Backe. Bara namnet inger stor respekt. Han gjorde ett kanonjobb när han var hos oss senast 89-93, och har vid återupprepade tillfällen lovordat Östers IF, de fina träningsmöjligheterna och hur bra han trivdes under sin tid här. I vinter går hans kontrakt med FC Köpenhamn ut. Det har redan börjat spekuleras i hans efterträdare (kanske det är klart med norrbaggen Solbakken?). I vilket fall som helst, är det i mina ögon hög tid att Österledningen verkligen förstår vilken enorm nytta skulle göra för Öster. Backe har en enorm erfarenhet och kunskap, och vet vid det här laget hur en klubb ska skötas. Att värva Backe är viktigare än att värva två spelare till A-truppen. Den ökade proffsighet det skulle innebära för föreningen, vi skulle bli jätteattraktiva för unga talanger och även äldre spelare att dra på sig vår stolta tröja om Backe fanns i klubben. Vilken position han skulle ha låter jag vara osagt, som tränare ska vi såklart ha kvar Lasse Jac och jag vill inte heller sitta här och säga att Ola och/eller Leif inte ska få vara kvar. En lösning borde gå att få till, kanske någon övergripande roll som manager där han basar för områden som scouting, talangutveckling etc. Med Backe i huset skulle vi få ett riktigt profilnamn som skulle göra det enklare för oss att få tag på sponsorer.

Så min åsikt är att göra allt man kan för att knyta Hasse Backe till föreningen. Gör som Elfsborg, gå ut till företag med erbjudande om riktad sponsring, något som gör det lättare att vilja lätta på plånboken. Om man åtminstone inte gör ett ordentligt försök, tycker jag att det vore ett mycket märkligt agerande och misskötsamhet. Lägg pengar på Backe och avstå från någon spelare. Det är det värt i slutändan.