Krönikor

Krönika: "Don´t go for second best…"

Nej, snälla Öster gör inte det. Om vi nu ska förstärka truppen i sommar nu när transferfönstret öppnats, så ska vi verkligen förstärka den och inte lägga pengar på komplementspelare. En plats i truppen är ledig sedan Anton Axelsson brutit sitt kontrakt, och inställningen ska vara att ersätta honom med någon inte lika bra, utan dubbelt så bra.


Missförstå mig rätt nu, jag är medveten om att vi behöver många spelare för att orka med att hänga på topplagen i årets Superetta. Men de spelare som ”på sikt” ska ta sig till startelvan, ska vi inte värva nu – de ska i första hand plockas underifrån efter att ha drillats in i spelsystemet. När vi värvar ska vi göra det direkt för startelvan. Jag kan tycka att det behövs.

Östers skadeläge börjar lätta nu, vilket är skönt. Sedunov imponerar på träningarna, och kan säkert slå sig in i startelvan vad det lider efter uppehållet. Claesson närmar sig också comeback, och Freddy Borgs operation nästa torsdag är så pass lindrig att man hoppas att han direkt kan delta i träningen fr.o.m. augusti. Med de här herrarna i spel och med inga nya skador är konkurrenssituationen de facto ganska så hygglig i laget.

Men jag vill ha ännu lite mer spets.

Jag ser Sedunov som en välkommen förstärkning till backlinjen och inget annat. Jag ser också Markus Jonsson som back. Nu kan ni säkert gissa vad det är jag vill värva:

En forward som går rätt in i laget, och inte bara rätt in i laget – han ska vara riktigt, riktigt bra.

Vi vet sedan tidigare att det ramlat in några miljoner i ÖSAB:s spelarkassa, att Öster haft åtminstone lite extra utrymme i sin budget för en lönepost till samt att det är aktuellt att låna ut en spelare likt vi gjorde med ovan nämnde Axelsson. Sammantaget bör detta räcka till en riktig klassvärvning med Superettamått mätt. Med det menar jag alltså en spelare som går rätt in i startelvan och är dominant på sin plats där.

Sandro Garcia som tränat med Öster den här veckan är säkert en bra spelare, för jag tvivlar på att Lasse Jacobsson bemödat sig att ta hit honom om så inte var fallet. Men jag anser att det inte är den typen av spelare vi ska värva just nu; känns dessutom som vi har hans kvalitéer redan i Denis Velic som är en av de spelare som knackar på för en given plats i elvan.

Det jag pratar om är istället t.ex. Jimmy Gatete från Rwandas U21- och A-landslag. En spelare som bl.a. Malmö FF också har studerat. Nu ska det enligt Österledningen inte vara helt kört med att få hit honom, men i och med att namnet kommit ut i det fria så är min gissning att det inte blir av. Men det är den ambitionsnivån som vår förening och ÖSAB måste ha om man nu ska göra en värvning överhuvudtaget – istället för t.ex. två separata komplementspelare ska vi ta hit en potentiell stjärna.

Värva till startelvan, ta komplementen underifrån är en melodi som jag tycker Öster ska sjunga i fortsättningen. Det är inte bara en nödvändighet för att vår satsning på talangutveckling på sikt skall lyckas, det är också ett vinnande koncept som på några år tagit t.ex. Häcken från att vara ett halvrisigt SE-gäng till ett av topplagen i årets Allsvenska.

Don´t go for second best, var det alltså. Take my word for it.