Nyheter

Öster – GAIS 0-2

Ännu en så kallad hedersam förlust. Jag är sjukligt trött på hedersamma förluster just nu, jag tar vilken vinst som helst snart – tillochmed en sådan man uppnår på en enda kontring och resten försvarsspel. Öster spelar ut GAIS totalt stundtals, men är märkbart uddlösa framåt och då vinner man inga matcher. GAIS samtliga chanser (och mål) kom från mitten i andra halvlek då Öster blev lite väl offensiva i sin jakt på ett ledningsmål, och jag börjar faktiskt misstänka att det var precis så som GAIS tränare Roland Nilsson tänkt sig.


För han har säkerligen sett samma sak som vi på läktaren – att försöka föra spelet mot Öster är inte lätt. Däremot är det ganska lätt att avvakta, säkra bakåt och sen – när vår stundtals lite tröga backlinje är lite väl splittrad – sätter man in attacken. Gefle gjorde t ex exakt likadant mot oss 2004, och kom undan med full pott på två möten. Ska Öster ta poäng på Gamla Ullevi framöver så får vi inte falla i den här fällan igen.

Nej, det blir ingen riktig matchrapport idag när man egentligen glömt bort själva matchen fullkomligt och mest har en massa tankar i skallen. I någon slags förklaring till dagens resultat så kan man säga att Borg och Pelu är skadade, och att detta menligt påverkar vår offensiv. Som ytterforwards startade vi idag med två innermittfältare (Claesson och Velic), och även om man inte kan racka ner direkt på någon av dem så ser man hur förvirrade de blir när de hamnar i boxen. Pang ska det säga, inget annat. Skott på mål. Inget duttande och försök att hitta en vilt stångades PC bakom fyra par grönsvarta fötter, utan pang bara. Det är målen som räknas. Pang.

Jag börjar nu nyktra till ifrån först ruset (Boden borta, Örebro hemma) och sedan bakfyllan (Åtvid borta och nu GAIS hemma). Man behöver inte vara någon Einstein för att konstatera att vi just nu saknar spetskompetens i ordets rätta bemärkelse för att kunna hänga på toppen. Just nu har vi ingen som kan hänga dit en 15 mål på en säsong, ingen som gör det där lilla oväntade. Och då hamnar vi där vi ligger nu ungefär. Vi spelar ut alla lag och slår oss för bröstet över det, men vi gör inte särskilt mycket mål och vi vinner inga matcher mot toppkonkurrenterna.

Jag ger däremot inte helt upp om laget ännu. PC till exempel drar på sig mycket bevakning och är en fumlande målvaktshand från att trycka dit ett väldigt välförtjänt mål idag. Pelu är säkert tillbaka nästa match, och Borg är ungefär tre-fyra veckor bort. Men Claesson och Velic är dessvärre inga bra kort som ytterforwards i en 4-3-3. Båda två hamnar liksom hela tiden i "Johan Svensson-läge", oskadliggjorda långt ute på kanten med en ytterback på rätt sida om bollen emot sig. I bästa fall kommer ett inlägg. Och där inne stångas PC, ingen vidare nickspecialist om vi ska vara ärliga, mot två innerbackar + backup.

Det går rykten om att Öster ska förstärka i sommar. Och ni vet säkert redan nu vad jag isåfall vill ha – just det – en nickstark forward. Behöver inte vara någon tekniker, utan snabbhet, styrka och rent ut sagt en jävla skalle är vad vi ska söka efter. Tycker då jag.

Ska avsluta med några ord om G-G-G A-A-A I-I-I S-S-S. Det luktar inte bara fisk, det luktar allsvenskan också. Smart spel om än inte särskilt vackert, men som kompensation så har man Wilton Figuiredo. I mitt tycke var han planens bästa spelare, han hade liksom den där lilla glansen som man upptäcker hos vissa spelare.

GAIS-klacken, som ofta brukar ta sig själva på liiiite för stort allvar visade också faktiskt prov på humor i slutet av matchen då de tråkade oss med att skandera "9-0". Helt OK med mig.

Men får jag bestämma så går vi inte i Roland Nilssons fälla en gång till. Och visst är det dags för en seger på G:a Ullevi i höst…