Krönikor

Krönika: Pissa på Ruddalen

För er som hajar till över rubriken så har denna klassiker bland EF-ramsor kommit till genom att supporterfolk i rödblåa färger blivit utkastade för att de i ett alkoholiserat tillstånd urinerat på Ruddalens läktare. Det handlar alltså inte om någon huliganjargong vilket man lätt kan lockas att tro i dessa dagar.


Tänkte utveckla det där, men först några ord om dagens match mellan Frölunda och Öster. Två skadedrabbade lag just nu, men ett av dem har lyckats förhållandevis väl ändå – Öster. Anledningen kan tillskrivas en alltmer uppvaknande PC, en intressant nödlösning med högerbacken Markus Jonsson som forward, en inspirerad och taggad Denis Velic samt ett ökat ansvarstagande bland resten av laget. Behåller vi detta initiativ så förlöper dagens match väl, om inte så blir många besvikna.

Lasse Jacobsson är en lika modig som ståndfast herre som utan att tveka låter samma startelva som mot Falkenberg inleda dagens match, trots att lagkaptenen Fredrik Gustafson åter finns tillgänglig. Jag tycker detta är ett exempel på utmärkt pyskologi. Gör man en bra insats i dagens Öster så får man minst en chans att återupprepa den, även om man direkt kan konstatera att Gustafson lär behövas på planen i många matcher till under året. Detta motiverar de spelare som normalt nöter bänk till att fortsätta satsa mot startelvan, och de som normalt har en given plats att jobba hårdare för att komma tillbaka.

Med detta sagt så tror jag på en tuff match på Ruddalen ikväll, där ett krigande Frölunda mycket väl kan neutralisera oss om vi inte visar den moral jag pratar om ovan. Österspelarna får inte – som vissa av oss supportrar – redan se fram emot AIK på Råsunda. Det är ju förresten inte ens säkert att vi supportrar får se den matchen då SvFF:s tävlingsutskott idag beslutar om straff för föreningarna AIK och GAIS för bråket på G:a Ullevi häromsistens. Det kan bli spel på tomma läktare, men tipset (och faktiskt även förhoppningen) är nog att man nöjer sig med böter med tanke på hur Göteborgspolisen agerade i fallet. I sin iver att undvika sammandrabbningar i själva staden gjorde man det ultimata misstaget att mer eller mindre tvinga in AIK:s ”representanter” på läktaren, där GAIS-supportrar totalt verkar ha missat vad som hänt i supporterkretsar på senare år och direkt började hetsa mot de nytillkomna samtidigt som ryktena spreds på läktarna att GAIS gett sig på ”vanliga” AIK-supportrar utanför arenan…

Polisen har en viktig uppgift när det gäller bråk mellan fotbollssupportrar. Jag vet detta av egen erfarenhet. Under 2001 och 2002 då jag var ordförande i EF började vi på allvar jobba med att stävja fylla och bråk – främst i samband med bortamatcher. Anledningen till att EF idag är en fredlig supporterskara där den egna gemensamma kulturen och Östers väl är viktigare än att slåss för lagets (och sina egna) färger kan tillskrivas två parter – de supportrar som då tog avstånd – och polisen.

Våra supporterpoliser började arbeta på ett annat sätt under 2002 än man gjort tidigare. Istället för att låta de gulklädda (och ofta avskydda) ordningsvakterna husera fritt på våra läktare så gick man själva dit och ställde sig. Med ett stort intresse för fotboll, en återhållsam stil och förmågan att lyssna på och prata med människor vann man fort de flesta Östersupportrarnas förtroende. De förstod att många fotbollssupportrar är upphetsade och taggade under matcherna, och lät dem komma till tals – men ändå inte agera fritt om det någon gång skulle slå slint. Mot slutet av 2002 började vi själva sköta säkerheten på våra bortamatcher genom att utbilda egna matchvärdar, och plötsligt så behövdes knappt poliserna längre. Istället tog då EF:are sitt ansvar, tog på sig guljackor (trots tråkningar från sina supporterkamrater) och vågade ta snacket istället. Sen tog Torbjörn Axelsson över som ordförande i EF, och iochmed detta så utvecklades säkerhetsfrågorna till en verkligt högprioriterad del av EF:s agenda. På grund av hans briljanta arbete med att skapa bra kontakter med såväl polisen som Östers IF så hamnade vi alltså till sist i dagens läge där de senaste böterna vi drog på oss var för planinvasionen borta mot Café Opera 2002. Då blev vi klara för allsvenskan i Superettans sista omgång, och jag kan tycka att de där böterna var värda varenda krona för att få komma ut på planen, krama om spelarna och bara uppleva den fantastiska stämningen…

Nu ska vi givetvis komma ihåg att t ex AIK och GAIS har helt andra upptagningsområden än vi och därmed betydligt fler potentiella problemsupportrar, men jag kan trots detta inte helt bortse ifrån att polisens och kanske främst ordningsvakternas agerande ofta gör saken värre än den egentligen skulle behövt vara. Jag tycker t ex att man ska fokusera på att finnas på plats men hålla låg profil på arenorna istället för att jaga potentiella huliganer i förorter och mindre städer på vägen dit. Risken för att allmänheten oavsiktligt kommer till skada eller påverkas måste ha den största prioriteten. Dessutom kan man mycket väl tänka sig att den specialutbildning poliser får när det gäller supportrar anpassas till gällande situation. Man måste förstå vad det är man försöker bekämpa innan man börjar bekämpa det, och polisens agerande i matchen mellan GAIS och AIK tyder på att man inte förstått någonting.

Tillbaka till EF och den tråkighetsstämpel som vissa vill sätta på vår supporterklubb för att vi t ex inte ”konfronterar” andra supportergrupper som t ex när vissa representanter för Kalmar FF var sugna på box i samband med jubileumscupen i vintras. Vi har valt att vara Östers officiella supporterklubb, och därmed följer också ett ansvar såväl mot huvudföreningen som mot de supportrar som följer oss. Att vi skulle rasera förtroendet vi fått av Öster och den egna kultur som vi byggt upp under de här åren finns därför inte på kartan.

Vi finns till på grund av Öster.

Och ordet ”supporterklubb” förpliktigar.