Krönikor

Krönika: "Glenn Hysén finns inte längre…"

Jag vet, jag är barnslig och det är rätt uttjatat nu. Men det går inte att låta bli. Jag var nämligen på Värendsvallen 1992 och såg Östers största vinst och samtidigt GAIS (med en Hysén i slutet av sin karriär) största förlust genom tiderna. Nu när det dags igen för ännu ett möte klubbarna emellan i Retroettan 13 år senare så blir man liksom lite påverkad. Förlåt alla GAIS:are eller nåt.


GAIS har nog allt en särskild plats i East Fronts hjärta. Inte bara är ovanstående 9-0 flagga känd från flertalet arenor i Göteborgsområdet, vi har även t ex aliaset "GAIS-Åke Feskeböxa" som skriver krönikor i vårt fanzine Öster News. Och givetvis då covern på GAIS egen "G-G-G.."-ramsa som i EF:s version avslutas med "NIO NOLL" istället för GAIS egna "GAIS GAIS GAIS" (eller Blåvitts inte så fyndiga "HATA GAIS").

Det var nog många Östersupportrar som liksom jag blev uppriktigt glada när de grönsvarta hamnade i eliten igen häromåret efter några år i division II. Ett klassiskt lag med publikkultur och en extra rolig bortaresa. Inte lika roligt är det att de i år kämpar tillsammans med oss om platserna i nästa års allsvenska, med andra ord får GAIS gärna vara med i eliten men ska absolut inte konkurrera med Öster…

De grönsvarta atleterna har inlett serien klart bäst av alla, men man ska komma ihåg att de hittills haft en ganska lugn resa. Jag såg t ex deras bortamatch mot Frölunda där man vann med 0-4 och blev trots sifforna inte jätteimponerad. Matchen stod länge och vägde vid 0-1, och det var bara någon centimeter ifrån att Förlundas Lopez (som vi kommer ihåg från Gunnilse 1999 för övrigt) fick in kvitteringen då. Och den typen av bjudningar som Frölundas försvar stod för i slutet av den matchen kommer vi med stor säkerhet inte att få se på Värendsvallen på söndag…

Nåväl åter till GAIS och deras spel. Det jag blivit mest imponerad av utöver en bred trupp och därmed en riktigt bra bänk, är deras snabba omställningar. Direkt när bollen erövrats är deras två anfallare på språng, och det gäller att störa deras mittfält konstant för att förhindra att bollarna kommer. Kommer inte bollarna direkt så bildas det ett stort avstånd mellan deras mittfält och anfall, och i de lägena ser de ganska harmlösa ut. Men jag har hela tiden sett GAIS som en av de troliga toppkandidaterna och jag har absolut ingen anledning att ändra mig. Den breda truppen och det snabba omställningsspelet kan tillsammans bära ända till allsvenskan.

Öster så, och vi har fått ett lugnande besked iochmed att Pelus skada inte är så allvarlig som man kanske först trott. Någon medverkan mot GAIS blir det dessvärre inte, och lägger man då till att Borg ådrog sig en liknande skada mot Åtvidaberg häromsistens så inser alla att våra två kanske bästa ytterforwards är borta från spel.

Men vi har ju Värnamoligan.

För inte kan väl Lasse undgå att spika följande trio i anfallet på söndag: Claesson, PC, Söderberg. Alla har ett förflutet (och kanske en båt) i Värnamo, och ser helt enkelt ut som de bästa alternativen. Claesson var avstängd senast mot Åtvid, och har visat bra aggressivitet och löpvilja hittills och Söderberg nätade senast mot Åtvid. PC har lyft sig lite nu mot slutet, och det är bara en tidsfråga innan han börjar producera på allvar (säger jag självsäkert).

På forumet är många inne på att byta målvakt då Stringen enligt uppgift sköter sig riktigt bra i A2 och Green varit lite vinglig. Jag skulle nog helst se att Green fick en chans till, och verkligen veta om det. Att ha två så pass bra målvakter som vi har är få lag förunnat, och jag tycker att vi borde utnyttja det.

Angående själva matchen så tror jag på en öppen match där såväl GAIS som Öster spelar för tre poäng och släpper därmed lite luckor bakåt. Helt omöjligt att säga hur det skall gå, hade jag tippat system så hade det fått bli 1X2.

Och du – glöm inte Sports innan matchen!