Nyheter

EF Frankrike skriver hem del 11

Fransk logik, Kristi Himmelsfärd, Foie Gras och slutspelsskägg


EF Frankrike börjar se slutet, ljuset i tunneln och allt vad det kan heta. Skolan slutar om knappt två veckor, därefter är det osäkert vad som sker. Helst av allt vill jag stanna ett tag till i detta underbara land, men hemlängtan är stor, ack så stor. Längtan efter att få se di röe jävlarna spela boll och inte bara få sms-rapporter, längtan efter svensk bilkörning, efter familj och andra avarter. Jag funderar på att skaffa ett sk slutspelsskägg som inte åker av förrän jag är hemma. I mitt fall får det heta baskerskägg. Hellre ansiktshår än könshår.

Vissa situationer är dråpliga och får en att nästan vika sig dubbel av skratt. Saker som är helt naturliga här, men som skulle skapa ramaskri hemma. Som t.ex. varuleveranserna till butikerna på en till mig angränsande gata. Det är enkelriktat, but who the fuck cares? Inte i det här landet i alla fall. Stanna minilastbilen, på med varningsblinkers, sen börjar man lossa det man ska. Att det är en tämligen viktig väg för dem som ska ut ur centrala staden ger man blanka faen i. Bilkön blir hundratals meter, men inte skyndar man sig för det. ”Ni-i-i kan dra åt Kalmarsund (helvete) typ.

Trafikljus brukar ha tre olika kulörer; röd, gul och grön. I Frankrike använder sig även ett antal offentliga toaletter av detta system. Tre små lampor på utsidan indikerar hur det står till med utrymmet innanför den dörr som är lika stålgrå som framtiden för Kalmar FF. Rött betyder att det är upptaget, grönt betyder att det är ledigt, så långt är vi alla överens. Men vad i hela helskotta betyder gult? Är det tidsförloppet från det att du knäppt livremmen, förhoppningsvis tvättar du händerna, torkar dem under den däringa elektriska blåsanordningen till att du slutligen vrider om låskolven och rultar ut? Är det under denna period som näste skitnödige person ska göra sig redo och lätta lite på kopplingen för att kunna rusa in? Han bör dock vänta med att trycka gasen i botten tills han sitter ner…

Eller blir det gult redan när man slängt sista skethusapappret i porslinsfåtöljen? Jag vore tacksam om någon kunde ta reda på fakta åt mig, jag är tämligen förvirrad över detta system.

I torsdags var det Kristi Himmelsfärd. Ett par dagar tidigare blev jag tillfrågad av en fantastisk tjej som heter Cécile Barrouillet om jag ville följa med henne söderut. Hon skulle visa mig sydvästra Frankrike, ställen där jag aldrig varit förut. Egentligen hade min grupp på fyra personer livemöte med två studenter från Osnabrück på fredagsmorgonen för ett gemensamt marknadsföringsprojekt, men jag tyckte mig ha jobbat in denna tid och tog mig en klämdag. På så vis fick jag fyra dagar ihop med Cécile. Tråkigt.

Denna tjej ingår i mitt kompisgäng här i Poitiers, med den skillnaden att hon slutade skolan för ett år sedan och jobbar på Caisse dÉpargne, motsvarande FöreningsSparbanken, med marknadsföring. Hon har lyckats förhandla sig till nio (9!) veckors semester. Inte illa!
Hennes föräldrar bor i Dax i den baskiska delen av Frankrike, och med deras söta hus som bas gjorde vi utflykter. Jag hade dock inte tillräckligt med flax för att se till någon Torbjörnosaurus Ax som använde sax för att klippa hamburgare med lax på Max i Dax, men jag såg möe annat grant. Jag var i San Sébastian i Spanien, jag besökte de fina badorterna längs Atlantkusten såsom exempelvis St Jean de Luz och Biarritz. För att återgå till denna tjej så är hon helt enkelt supercool. Föreställ er Lara Croft och ni har Cécile Barrouillet. En skönhet som kan smälta is, en intelligens som överstiger majoriteten samt en attityd som får de flesta andra att blekna. Hon är den överlägset bästa bilförare jag har åkt med trots sina 24 år. Följande hoppas jag att min kära mor inte läser. Cécile kör bil i läckra högklackade skor i 150 kilometer i timmen, telefonen ringer och hon svarar och kopplar in handsfreen, hon pratar samtidigt som hon vida överstiger hastighetsgränsen samtidigt som hon kör om merparten av bilarna, hon gestikulerar och svär åt de drullar som inte använder vare sig blinkers eller backspeglar i trafiken och det händer att hon kör slalom som Anja Pärson. Hon tar av sig rosa hatt, sparkar av sig båda skorna och tar chickaner på småvägar precis lika bra som Jacques Villeneuve.

Trots allt detta har jag nog aldrig känt mig lugnare när jag suttit i en bil. Jag kommer förmodligen aldrig att åka med någon som kör så behagligt och bra (!) som henne.

För övrigt är det en ödmjuk tjej med stor humor och alltid nära till skratt.

Hennes föräldrar var för övrigt helt underbara. Under dessa fyra dagar i sydvästra Frankrike (som är mer känt än andra delar för sit fantastiska kök) har jag fått äta drösavis med godsaker. Dit hör Foie Gras (= gåsleverpaté), baskisk kyckling och otaliga utsökta efterrätter. Blir till att snöra på joggingskorna ett par gånger.

På tal om Baskien har jag inte känt mig hotad en endaste gång av separatiströrelsen ETA (vete tusan om det heter så men skit samma). Troligen beror detta på att jag är starkt uppbackad av Påvelsgård Ultraz, och ingen vågade göra något. Tack, Horn!

Som avslutning återupptar jag den franska språkskola som jag inledde för några brev sedan.

Dépasser överskrida
Limitation de vitesse hastighetsbegränsning
Des talons högklackat
Ange gardien skyddsängel
Ultraz ultraz
Connard trögskalle alt.Kalmarit
Cave vinkällare
Beauté skönhet
Tilleul lind
Sentier stig
La panse buken
La cendre askan
Le tapis mattan
La barbe skägget
L’Allemand tysken
Prompt rask
Le commerçant d’armes vapenhandlaren
Le chapeau noir svarta hatten
Le père du chapeau pappa hatten
Sud söder
EF rivière de village EF Åby
Frange oblique snedlugg
Roi de bonbon godiskungen
Réglisse lakrits
Légende Stig Svensson