Nyheter

Bodens BK – Öster 2-4

En dag som såg ut att bli en tragedi förvandlades till en enda stor suck av lättnad. Mycket tack vare ett mittfält som bestämt sig för att totaldominera och lyckades därför producera 3 av dagens 4 mål (2 x Svensson (bilden), 1 x Gustafson). Det fjärde målet var nästan bäst av alltihop. Inte bara för att det var spiken i kistan för Boden, utan för att det var PC:s första mål i seriesammanhang i år. Så skönt, så rätt, så viktigt.

Jag var en av många som följde matchen via radio och Internet, i mitt fall med laptopen stående ute på altanen (den som uppfann trådlöst nätverk gjorde världen en stor tjänst). Två Östersupportrar och tillika EF-representanter tog sig dock hela vägen upp till Boden och ska sannerligen känna sig delaktiga i dagens viktiga seger. Jag kan bara tänka mig den extra tändvätska de två kämparna medförde när de elva kämparna kom in till andra halvlek efter en smått bedrövlig första fylld med ångest och märkliga händelser. Världsklass. Vilka hjältar ni är.

Eftersom jag inte såg matvhen själv så förstår ni att jag har svårt att lämna några personliga reflektioner. Men jag fick en del svar på frågor efter att ha ringt upp en av de två Östersupportrarna på plats efter matchen, och tillsammans med mitt egetupplevda Internetdrama så försöker jag summera de två halvlekarna, inlett med dagens startelva:

Claes Green
Markus Jonsson, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Tyler Hughes
Peter Wibrån, Fredrik Gustafson, Daniel Svensson
John Pelu, Pär Cederqvist, Martin Claesson

Första halvlek – den glömmer vi rätt fort va? Öster hade initiativet, men Boden gjorde 1-0 i halvlekens snyggaste anfall. Sedan stod iofs Östers tvåmålsskytt Daniel Svensson för en fin individuell prestation när han på ren vilja forcerade sig fram på motståndarnas planhalva och dunkade in kvitteringen i målvaktens bortre kryss, men glädjen blev kortvarig då Boden lyckades få en straff efter hands på kanadensaren Tyler Hughes som till sist letat sig in i startelvan efter skadeproblem. Straffen slogs säkert i mål, och mardrömmen var ett faktum. Jag ska villigt erkänna att jag inte hade några större förhoppningar, det verkade som om precis allt gick oss emot i det här läget…

…en jag skulle ha fel. Andra halvlek är årets bästa prestation av Öster hittills, enligt såväl Östertränaren Lasse Jacobsson som våra två supportervänner på plats. Daniel Svensson spelare som i trans på mittfältet, och Pelu och Cederqvist hade lekstuga med Bodenförsvaret gång på gång. Det stod fort klart att Boden skulle få problem att hålla i matchresultatet, och när Fredrik ”Fidde” Gustafson knoppade in en ”internationell” hörna från Tyler Hughes till kvittering 2-2 så började det norrbottniska korthuset på allvar att rämna.

Österchans på Österchans följde varandra, och Bodens målvakt Kenny Stamatopoulos motade fria lägen från såväl Fredrik Bild(!) som Peter Wibrån innan han fick vittja nätet för tredje gången denna eftermiddag. Målskytt igen – Daniel Svensson, den här gången på inlägg från Martin Claesson. Sedan fick vi Internetsupporters uppleva några nervösa minuter (som enligt våra pojkar på plats inte var ett dugg nervösa egentligen eftersom Boden inte skapade någonting av värde) innan PC äntligen fick hitta målet. Strax innan 2-4 dök det upp ”Skott i målställning: Pär Cederqvist”, och jag tänkte att det var ju minst sagt jävligt typiskt. Någon minut senare så fick Pär till sist alltså sitt första seriemål i år efter att Bodens försvar agerat enligt modell pojklag. Underbart skönt och rättvist.

PC fick pris som matchens lirare, och det var välförtjänt enligt vad jag förstått. EF:s Bodenresenärer ville också framhålla Tyler Hughes vars vänsterfot är ett oerhört bra vapen att ta till vid hörnor och frisparkar, och Daniel Svensson som verkligen var på hugget idag. Men efter den laginsats det till sist skulle bli i andra halvlek känns det väl lite trist att framhålla någon särskild, utan jag ger utan omsvep hela laget MVG för såväl psyke, fysik, teknik och lagspel. Visst är jag givmild?

Men det är ändå ingenting mot var våra rödblåa pojkar var idag. De gav oss till sist hoppet tillbaka, de visade att de tänker stå upp för klubbmärket i år och att ingen match är över förrän klockan visar på 90 minuter + tilläggstid. Tack för detta. Ett annat tack riktar sig till våra konkurrenter i serien som fick till tre 1-1 matcher. Endast GAIS störde det fina upplägget idag genom att begrava Frölunda rejält med 0-4.