Krönikor

Krönika: Genrepet klart, en vecka kvar

Efter en knapp seger idag i genrepet mot Falkenberg konstaterar vi att Östers form för närvarande fortfarande är dunkel. Framförallt är det i det offensiva spelet vi brustit på sistone. 0 mål på Kristianstad och Kalmar FF samt 1 mål på Falkenberg imponerar väl knappast på någon… Men Fidde G:s (bild t h) pondus och spel under hela försäsongen tar vi med oss som positivt.


Om vi så ska summera försäsongen så kan man säga att vi klarat av den godkänt, men utan att imponera väldigt. Framförallt ska man säga att vi har varit bra defensivt. Det är bara i matcherna mot de både italienska Serie-A klubbarna Brescia och Chievo som vi har förlorat med mer än ett mål, och vi har inte förlorat mot någon seriekonkurrent eller lag i lägre division.

Men det finns några men som gör att man kanske inte riktigt känner att Öster är med i toppen just nu.

1. Som sagt – anfallsspelet och ”drömtrion” Pelu/PC/Porg. Efter en strålande inledning på försäsongen har nyförvärven och ytterforwardsen Pelu och Borg stagnerat en aning. Istället är det PC som så sakteliga börjat komma igång när spelet lämnat Tipshallen till förmån för riktigt gräs. Söderberg, som väl får ses som förste kandidat till att ersätta någon i ovanstående trio, har varit som vanligt – ibland lysande, ibland på tok för osynlig. Här måste vi se en skärpning om vi ska haka på toppen direkt.

2. Det offensiva spelet som helhet. Vi har lyckats hålla tätt bakåt som sagt, men det är oroväckande att så ofta se våra mittfältare backa hem i knäna på försvaret och satsa på långbollar ut mot kanterna eller upp på PC. Visst kunde vi ana att Österliret skulle ändra uppsyn med en 4-3-3 uppställning, men just nu tycker jag mig se lite av scenariot från början av förra säsongen – med den skillnaden att det inte är Ottosson som är bollmottagare i frontlinjen utan PC…

3. Skadelistan. Någon kanske är frågande till detta, för skadelistan är inte så stor. Men det är flera spelare med bra kapacitet som varit borta en hel del på försäsongen. Sedunovs långtidsskada kompenserades till viss del av Da Silvas intågande, men man känner ändå att Sedunov skulle funits med vid det här laget. Samma sak med Hughes. Den sistnämnde känns inte riktigt inspelad i laget. Sen tycker jag också att det är synd att Claesson är borta. Tycker han visade prov på såväl hög tvåvägskompetens som rivighet och vilja, oerhört viktigt i ett mittfält som bara består av 3 man.

Det som talar för oss är att vi – trots att det sett lite tråkigt ut stundtals – ändå känns stabila bakåt. Två bra målvakter där endast dagsformen avgör. Fidde G som sliter hund centraldefensivt. Och jag kan inte minnas när vi hade en bättre total backlinje senast.

Vad behöver vi då för att kunna matcha Norrköping i premiären?

1. Snabba omställningar. Det går fortfarande lite för långsamt från press till anfall. Vi har två snabba ytterforwards som måste utnyttjas maximalt. Samtidigt som de ska leverera bollar snett-inåt-bakåt, slå inlägg till PC och själva skära in i straffområdet

2. Bättre rörlighet på mittfältet. Vi har få man på vårt mittfält. Det innebär att vi måste vara rörliga, ligga som iglar på motståndarna och inte släppa för stora ytor. I anfallsläge måste det hända saker snabbt.

Klarar vi detta har vi en chans. Annars kan premiären – likt 2004 – indikera att det blir en ganska tuff säsong trots allt.

Mer info och artiklar kommer under nästa vecka.