Nyheter

Inför premiären: Del 3 – Nyförvärven

Som vi alla vet så har det hänt en hel del i Öster rent spelarmässigt under försäsongen. Bland annat varvar rutinerade rävar som Andreas Ottosson och Chister Thor ner i lägre divisioner, och vi har även tappat två kantspelare i Daniel Petersson till Kalmar och Johan Svensson till Mjällby. Med bla ÖSAB:s (Östers Support AB) hjälp har det totalt blivit totalt sju externa nyförvärv i år av vilka fem visas i bilden till höger (Hughes, Claesson, Sedunov, Borg och Da Silva).


För er som inte sett så många matcher under försäsongen tänkte vi gå igenom de olika nyförvärven och lista deras styrkor och svagheter som eastfront.net ser det:

Tyler Hughes
En vänsterback som var aktuell för Halmstad BK förra säsongen när de hade skadeproblem i backlinjen. Det blev inget kontrakt med dem då, men vår nye tränare Lasse Jacobsson hade inte glömt den sympatiske och fysiske kanadensaren med den känsliga vänsterfoten. Han provtränade för Öster under jubileumsturneringen i vintras, vilket skapade visst rabalder då såväl HBK (igen!) som Kalmar FF visade intresse för honom innan kontraktet var påskrivet med Öster. Har haft lite ljumskproblem under försäsongen, men ses som given i startelvan när han väl blir helt kurant. Fysiskt stark, samtidigt som han hänger med bra i tempot.
Styrkor: Rutinerad (bl a från kanadensiska landslaget), stark, bra vänsterfot, passningssäker
Svagheter: Offensiv och teknik

Martin Claesson
Mittfältare från IFK Värnamo som bl a vår sportchef Leif Widén vurmat för en lång tid. En tvåvägsspelare på mittfältet med bra attityd där inga svagheter direkt lyser igenom, men har sett lite väl anonym ut under vissa träningsmatcher. Det här är som ni förstår en kille som värvats för framtiden, och den ser faktiskt riktigt ljus ut för yrvädret från marknadsstaden. Har även ett riktigt bra skott, och vi tippar att han inte kommer att gå ifrån årets säsong i SE med en nolla i målprotokollet.
Styrkor: Inställning på planen, bra brytningar, bra skott
Svagheter: Orutinerad, lite yvig, kan bli osynlig

Peter Sedunov
Om Peter finns dessvärre inte mycket att skriva om hittills, då han går långtidsskadad för närvarande efter att en broskoperation i ett knä inte riktigt vill läka. En f d Bodenspelare som imponerade så pass mycket på Österledningen under de två matcherna förra säsongen att detta var en av de första ersättarna som kom på tal när Kaspars Gorkss tvekade inför att skriva nytt kontrakt. Bra rutin, teknik och kan spela på många platser. Om han kommer tillbaka under säsongen blir det ett oerhört nyttigt tillskott för Öster. Då vi inte sett honom spela så avstår vi ifrån att nämna styrkor och svagheter.
Styrkor: –
Svagheter: –

Freddy Borg
Årets stora överraskning. När det stod klart att Freddy värvats till Öster höjde säkert en del supportrar på ögonbrynen; ”Freddy vemdå???”. Den före detta Div II-spelaren från Högaborg visade dock direkt att han blir att räkna med i årets Superetta. Stor, stark, tvåfotad, teknisk, snabb… Hyggligt målfarlig. För att göra jämförelser med gamla fina Österspelare kan jag inte låta bli att nämna namnet Stefan Landberg. Vi sätter lite frågetecken för rutinen, samt att nyförvärv från lägre divisioner ofta brukar få en reaktion på den ökade träningsdosen – men i övrigt är Freddy klockren och definitivt en man för startelvan som det ser ut idag.
Styrkor: Fysisk, snabb, stark, tvåfotad, bra teknik.
Svagheter: Orutinerad

Marco Da Silva
Panikvärvning från Enköping när det stod klart att Sedunov missar stora delar av säsongen. Assyriska var intresserade av Marco inför den här säsongen, men kunde inte komma överens med ESK rent ekonomiskt. Tack vare ÖSAB så kunde vi knyta ihop säcken istället och få ett mycket bra tillskott till vår backlinje. Marco är starkt fysisk, bra på huvudet och har visat bra inställning i de två matcher han hittills spelat för Öster. Han har även rutin från den allsvenska säsongen med ESK 2003 samt ett antal J-landskamper för några år sedan. Tar som det ser ut en given plats jämte Fredrik Bild som mittback.
Styrkor: Rutin (bl a allsvensk), huvudspelet, bra snabbhet
Svagheter: Oteknisk, lite väl yvig

John Pelu
När det stod klart att Johan Svensson skulle tillbaka till mamm… förlåt Mjällby så stod det klart att vi skulle behöva ett alternativ som ytterforward. Så passande då att Helsingborg IF:s John Pelu var kontraktslös – en spelare som är som gjord för en ytterforwardsroll samt att han spelade för Lasse Jacobsson under hans år som tränare i Ängelholm. Härlig teknik, bra skott och allsvenskt tempo i bollbehandlingarna. Har även rätt inställning i närkamper, även om han väger lite lätt mot tunga backar. Har varit lite osynlig i vissa matcher, men lär vara självskriven i Östers tremannaanfall under större delen av säsongen.
Styrkor: Rutin (bl a allsvensk), snabb, teknik/bollbehandling, tar rätt löpningar
Svagheter: Lite osynlig, väger lätt i närkamper

Daniel Svensson
Årets överraskning nummer 2. Kommer från Markaryd i div III(!), och är en spelfördelare med såväl klokt som enkelt spel. Något bättre defensivt än Denis Velic, vilket säkerligen bidragit till att han får chansen från start i de flesta matcherna. Ska vi skriva något mer om Daniel så får det bli att han klarat den ökade träningsdosen bra, hänger fint med i tempot och kan om det fortsätter så här mycket väl bli årets överraskning nummer 1 istället (Freddy Borg rankas dock fortfarande högst i den kategorin). Brist på rutin annars den största svagheten.
Styrkor: Bra speluppläggare, bra fysik, fint tempo i passningsspelet, bra defensiv
Svagheter: Orutin, kan bli lite osynlig