Nyheter

Inför premiären: Del 1 – IFK Norrköping

När det väl är premiär så ska det vara premiär, eller hur? På lördag ställs vi mot IFK Norrköping, precis som oss själva en klassisk klubb i de högre seriesammanhangen. Efter två säsonger i Superettan så är ”Peking” enligt egen utsago nu redo för att ta steget upp i finrummet igen, och så kan faktiskt mycket väl bli fallet också. Vi ger oss här på ett försök att analysera sönder Norrköpings stoltheter och lista såväl svagheter som styrkor.


När experterna tippar Superettan 2005 så handlar det i regel om tre lag: Örebro, AIK och Norrköping. De två förstnämnda kan man enkelt förstå; iochmed att de spelade allsvenskt 2004 så får man ett automatiskt favoritskap iochmed detta. När det gäller Norrköping så har man visat styrka under försäsongen med bra värvningar, samtidigt som man låg bra till i toppen hela förra säsongen – men själva topptipset är enligt mig också berikat med ett önsketänkande från media att få upp ett klassiskt lag med bra publiksnitt. Inget fel i det, själv hoppas även jag att det blir ett lag som Norrköping, GAIS eller AIK som tar den andra direktplatsen.

Supportrarna ja. Peking Fanz har mobiliserat kraftigt inför premiären, och fått ihop en handfull bussar till Växjö. Det är inte många allsvenska bortalag som lyckats med den bedriften inför premiären i år, så det är bara att lyfta på hatten och gratulera östgötarna till ett bra arbete. Och får man bara en så pass framgångsrik säsong som man förväntar sig i Norrköping lär Pekingfansen dominera på läktarna i årets Superettamatcher tillsammans med AIK. I Växjö ska vi dock klara av att ge dem en match, eller hur?

Men vad har då Norrköping rent fotbollsmässigt som gör dem till ett tippat topplag? Jodå, man har en fin blandning mellan rutinerat/namnkunnigt och nytt. Man spelar en rätt traditionell ”svensk” 4-4-2 uppställning med en defensiv innermitt, och bjuder inte på alltför många ytor för motståndarlagen. Bland försvars- och mittfältsspelarna hittar vi namn som Richard Spong, Gudmundur Mete, Viktor Rönneklev och rutinerade Pierre Gallo. Kombinera detta med bland annat tre riktigt bra forwards som konkurrerar om två platser (Bruno Santos, Andreas Alm och Österbekantingen Stefan Thordarsson) och vi har ett lag som på pappret håller hög Superettaklass.

Försäsongen har blandat och gett, även för Norrköping. Mindre bra lag har oftast besegrats rejält, medan man generellt haft lite tyngre mot allsvenskt motstånd. Precis som Östers försäsong för övrigt. I genrepet inför Superettan hade dock ”Peking” lekstuga mot Div II-laget Nyköpings Biss (vinst med 9-0!) medan vi knappt mäktade med att besegra SE-konkurrenten Falkenberg med matchens enda mål.

Om vi räknar in vårt dystra premiärfacit de senare åren tillsammans med hur det såg ut mot Norrköping förra året så är det inte så mycket som talar för Öster i premiären, och hade jag varit en tippare så skulle jag nog satsat på X2. Men å andra sidan borde vårt försvarsspel höjts åtminstone några snäpp jämfört mot förra säsongen, och Norrköping kommer inte att få lika mycket ytor att sprida bollar på som man fick förra året. Dessutom har vi en god möjlighet att få hål på dem med vårt tremannaanfall, för det är just i försvaret som man kanske hittar den svagaste länken i årets Norrköping. Man har faktiskt släppt in mål i samtliga träningsmatcher utom i den sistnämnda mot Nyköping, och mot t ex Örebro SK och Hammarby fick man vittja nätet hela fem gånger i respektive match.

Sammantaget tycker jag mig se en rätt nervös och sluten premiärmatch, där både Öster och Norrköping har mycket att bevisa för sig själva och för sina supportrar. Oavgjort kanske inte är så dumt tippat ändå?

IFK Norrköpings träningsmatcher 2005:
2 feb IFK Norrköping – IF Elfsborg 2-1
9 feb IFK Norrköping – Eneby BK 5-1
17 feb Örebro SK – IFK Norrköping 5-2
20 feb IFK Norrköping – IK Sleipner 4-3
24 feb FK Jetisy – IFK Norrköping 1-2
2 mar IFK Norrköping – Åtvidabergs FF 1-2
9 mar AIK – IFK Norrköping 1-1
12 mar IFK Norrköping – IFK Mariehamn 4-3
16 mar IFK Norrköping (A/Tipselit) – Lindö FF 2-0
25 mar IFK Norrköping – Hammarby IF 1-5
4 apr IFK Norrköping – Djurgårdens IF 0-1
9 apr IFK Norrköping – Nyköpings BIS 9-0

Om IFK Norrköping:
Bildad: 29/5 1897
Hemmaarena: Norrköpings Idrottspark
Publikrekord: 32.234 mot Malmö FF 1956
Svenska mästare: 1943, 1945, 1946, 1947, 1948, 1952, 1956, 1957, 1960, 1962, 1963, 1989
Svenska Cupmästare: 1943, 1945, 1969, 1988, 1991, 1994
Största allsvenska seger: 11 – 1 mot Djurgårdens IF 14 oktober 1945
Största allsvenska förlust: 0 – 11 mot Örgryte IS 6 april 1928 mot Helsingborgs IF 22 september 1929
Allsvenska säsonger: 69
Placering maratontabellen Allsvenskan: 4:a
Antal internationella matcher: fler än 500