Krönikor

Krönika: Vada a Garda e mangi gli spaghetti…

Enligt Babelfish så betyder ovanstående att åka till Garda och käka spaghetti. Men det är inte EF som får göra så den här gången, utan Öster som tar sin slitna och delvis sargade trupp med på bussresa(!) genom Europa för ett träningsläger i italienska Garda. Omgivningarna ser onekligen något vackrare ut än det mer traditonella La Manga (se bild) och vi hoppas att det varma vädret och de flertaligt kulturella begivenheterna ska inspirera Österspelarna till kommande stordåd. För nu börjar allvaret.


De senaste matcherna mot Mjällby och Jönköping Södra visar tydligt (trots vinterna) att Österspelarna är såväl mentalt som fysiskt slitna. Nu får de alltså chansen att ladda batterierna ordentligt. Om de nu inte först blir ännu mer urladdade genom en tvådagars bussresa för att komma dit, då tränare Jacobsson enligt uppgift är lika glad i flygplan som Arsenals Dennis Bergkamp – det vill säga inte alls glad, för att uttrycka det milt. Första stoppet blir i München, där man ska avnjuta ett kul möte i Bundesliga med stark Österanknytning: Bayern München – Hansa Rostock. Den forne Österbacken Björn Anderssons storklubb mot Peter Wibråns gamla uppstickarklubb skulle man kunna säga. Extra dramatiskt eftersom Bayern nu ”bara” är tvåa efter Schalke 04, och Hansa fortfarande under strecket fast med två segrar nu på slutet. Dagen efter rullar bussen vidare igen mot norra Italien.

Förra året hade man otur med ett antal snöoväder i Gardaområdet, men i år ser vädret ut att bli bättre. Igår var det t ex 18 grader och strålande solsken, ganska så hyggliga förhållanden för fotbollsträning på riktigt gräs utomhus. Och som jag nämnde innan ger själva området en helt annan stimulans än t ex ovan nämnda La Manga, där man i bästa fall borde kommit ihåg att ta med sig sitt Playstation för att njuta av dataspelens förlorade värld på hotellrummen efter träningarna och matcherna. Det låter faktiskt som en perfekt plats att svetsa samman en trupp på – något som är ett måste för att vi skall kunna blanda oss in i toppstriden i år. För vi kan inte och ska inte sikta på något annat än toppstrid, däremot tycker jag inte att vi ska begära att killarna lyckas ta sig upp redan i år. Men nu går jag visst händelserna i förväg igen.

Vad vill vi då ha för besked från Garda? Personligen vill jag först och främst se Peter Sedunov spela fotboll för Öster. Har sett några träningar där han medverkat, och med lite matcher i kroppen känns han lite som ”the missing link” i vårt försvarsspel. Bild, Jonsson och Hughes har varit utmärkta på försäsongen, och Tengroth, Nouri och Degerman har också visat att man tänkt ställa till angenäma problem för Lasse Jacobsson när han ska ta ut en fyrbackslinje. Men ändå – en spelare av Peters kaliber – med bra rutin och konstruktivt tänkande – skulle åtminstone i mina tankebanor spetsa till backlinjen ytterligare.

Jag vill också få in det man populärt brukar kalla harmoni. Vi som ser träningarna ibland har sett det. Vi har också sett tendenser till det på träningsmatcherna. Öster känns just nu lite slitet och grinigt, vilket kan sägas bero på tre saker enligt mig.

1. Det har kommit mycket nytt folk till laget såväl utifrån som underifrån.
2. Konkurrenssituationen har ökat. Det finns ingen ”given” startelva på gamla meriter.
3. Inriktningen på träningarna med hårdare smällar och mer vinnarmentalitet innebär en klar skillnad från såväl Schenkas som Widéns träningar.

Det här är absolut ingen kritik mot någonting i upplägget, utan jag är snarare nästan löjligt positiv istället. ”Utrensningen” som man kalla nobbandet av Karlssönerna/Thor och även den beryktade lönesänkningen på Danne P (som dessutom enligt uppgift blev uppriktigt förvånad över detta – reality check), är helt i sin ordning. Förlusten av Johan Svensson känns med facit i hand inte heller svår, det är inte fel att ha den mentaliteten som han har men man ska nog inte spela i ett lag som satsar mot toppen om man trivs bättre med att vara hemma än att spela fotboll på hög nivå (jag blev lite misstänksam redan när han nobbade Hammarby efter 2003). Nyförvärven kan faktiskt bli de bästa på flera år. John Pelu och Freddy Borg är redan i dagsläget fullgoda som ytterforwards i Superettan, tiden får utvisa om de blir det i Allsvenskan också. Sedunov är man grymt nyfiken på. Hughes känns defensivt betydligt stabilare än sin företrädare på vänsterbacken. Svensson och Claesson på mittfältet gör absolut inte bort sig utan känns som A-lagsspelare.

Angående konkurrenssituationen så SKA det märkas att Öster är ett elitsatsande fotbollslag och inget kompisgäng som lirar boll för skojs skull. De spelarna som idag bildar A1 är väl medvetna om vad som gäller för elitspelare och vilka krav som föreningen, sponsorer och lagets supportrar ställer på dem. Konkurrensen är viktig för en klubb av Östers storlek som inte har en stjärnspelare att kasta in ifall anfallspelet skulle klicka – den måste vara positiv för laget och inte negativ.

Detsamma gäller vinnarmentaliteten och de tuffare träningarna jag talar om ovan. Ett sånt här läger är ett riktigt bra tillfälle att lindra de grinigheter och i vissa fall regelrätta utbrott som vi har bevittnat under försäsongen. Att man tvingas lära känna varandra i en miljö där man inte kan slå igen dörren till omklädningsrummet och åka hem är nog det bästa man kan göra i ett sånt här läge. Helt enkelt få garva lite ihop och känna tillhörighet med varandra. Nästa gång någon råkar kapa lite för hårt på en träning eller man missar kommunikationen med målvakten så tar man det på ett annat sätt. ”Det finns ett fint svenskt ord som heter teambuilding” som en föredragshållare från Stockholm en gång yppade till bl a mig.

Lägrets riktiga höjdpunkt för deltagarna lär kanske matchen mot Chievo bli. Det är ju faktiskt inte helt orealistiskt att tro på en bra insats mot just nu ett slitet och demoraliserat italienskt Serie A-lag. Men för mig är det viktigaste det jag nämnt ovan som man kan sammanfatta till ”svetsa, svetsa, svetsa och koppla av”…

Avslutningsvis vill jag skicka med spelare och ledare min respekt för deras insatser hittills under försäsongen tillsammans med en italiensk parlör med god hjälp av Babelfish:

La vostra madre sa dove siete? – Vet din mamma var du är?
Un grande latte per favore. – En stor mjölk, tack.
Provengono dalla Svezia ma sono un´alce canadese – De är från Sverige, men jag är en kanadensisk älg.
Danne P e le sue monete d´argento… – Danne P och hans silverpenningar…
Il volo è difettoso per la mia salute – Flygning är förödande för min fortsatta hälsa.
Kenta può comunicare troppo, ma almeno i miei calzini sono puliti – Kenta snackar mycket, men mina strumpor är åtminstone rena.
Cammineremo con i capelli di Fredde Bild – Vi ska gå med Fredde Bilds frisyr.
Ciao ragazza, faccio 150 chili in pressa di banco. – Hallå bruden, jag tar 150 kg i bänkpress.
Ci deve essere un problema con la presa elettrica nella mia stanza dell´hotel. Il mio hairdryer non funzionerà. – Det måste vara ett problem med eluttaget i mitt hotellrum. Min hårfön funkar inte.
Chievo succhia la sfera grassa del cavallo. – Chievo suger fet hästballe.

Och till sist:

Mai non li abbiamo lasciati giù. – Vi sviker er aldrig

Glad resa!