Krönikor

Krönika: Allvaret gör sig påmint…

I denna krönika/inför-artikel behandlar vi bl a läget i truppen just nu och spekulerar lite i dagens intressanta och nyinsatta möte mot Helsingborgs IF. Kommer matchen p g a det utlovade snöandet att spelas överhuvudtaget? Ska Freddy Borg (bilden) bli matchens överraskning igen? Och hur taggad är John Pelu en dag som denna? Hur är det ställt med Österbekantingen Atiba Hutchinson i HIF? Gör Peter Wibrån spelcomeback efter sin meniskoperation? Frågor, frågor.


Helsingborg verkar såvitt vi kan förstå inte ha några större skadeproblem och vi räknar därför med en genuin värdemätare, även om förhållandena säkerligen lär ställa till det för spelarna på ett eller annat sätt. Kung Bore, det är mars nu! Nu får det vara slut på det här snöfjanteriet; fotbollssäsongen skall igång och vi skall äntligen slippa hockey och norska skidåkare i tidningarna…

Nåväl, till dagens match och läget i Öster. Som vi alla vet är det melodifestival i Växjö på lördag, vilket gör att Tipshallen tagits över av musikens s k storheter och därför inte kan användas till fotbollsträning i veckan. Spelarna har därför fått ett program som Lasse Jacobsson kallar "en riktigt genomkörare för kroppen"; ett program som innefattar djävulspåfund som spinning och step-up… Och detta precis efter en period med fystester och styrketräning.

Skadeläget är minst sagt positivt, och man blir som luttrad motgångssupporter nästan lite orolig. Det är faktiskt endast nyförvärvet från Boden, mittbacken Peter Sedunov, som inte kan medverka i dagens match. Försvaret är nog den lagdel där man annars känner mest nervositet inför årets säsong; men den pånyttfödde Fredrik Bild som dominerar stort på träningarna ger oss mer hopp. Idag får "Bildan" säkerligen bilda fyrbackslinje med nye kanadicken Tyler Hughes, "gamle" Markus Jonsson och någon av unga herrarna Nouri eller Tengroth. Nouri gjorde ett bestående och lite övertaggat intryck i förra helgens match mot BK Frem, något som jag anar mig har imponerat på LJ, så tipset blir att han tar plats som höger ytterback i eftermiddag.

Iochmed Wibråns återkomst så spetsas alltså konkurrensen på Östers 3-mannamittfält till ytterligare; ett mittfält som fram till idag dominerats av klippan Fredrik Gustafson och två tilltänkta adepter; vildingen Martin Claesson och kolugne Daniel Svensson. Ska Wibrån peta någon av dem från start? Och får Denis Velic chansen igen efter en ganska svag insats i första halvlek mot BK Frem? Mitt tips är nej på båda frågorna. Vi lär starta med den trea som presterat bäst hitills i träningsmatcherna.

Försvar och mittfält i all ära, men roligast i Öster just nu är anfallet. PC i mitten som stabil centertank med en fysisk, snabb och teknisk Freddy Borg på ena sidan och en skottvillig, pigg och tvåfotad Pelu på den andra. Högintressant är bara förnamnet. Pelus kvittering borta mot Frem sägs vara ett av de vackrare Östermålen som gjorts på senare år, PC börjar komma igång igen efter en tung vinter och Borg… Ja Borg. Vad säger man? "Vi har fått indikationer på att Freddy var den bästa värvningen man kunde göra från division II", menar Lasse Jacobsson. Baserat på vad jag sett hittills är jag böjd att hålla med.

Tränare Lasse har också börjat prata om "allvar" nu. Dagens startelva ska enligt en kommentar i dagens SMP "vara väldigt nära den startelvan som får förtroendet när serien startar". Det är när jag läser dessa rader som jag inser att det faktiskt bara är en dryg månad kvar tills premiären mot Peking på Värendsvallen. Men nu tar vi en sak i taget, och fortsätter således med dagens match.

Ja ni hör väl(eller läser) själva hur äckligt positiv jag är. Det kan inte bli annat än torsk med 4-0.

Allvarligt talat så är Helsingborgs form väl maskerad med en 1-0 vinst mot Örgryte blandat med en mängd avbrutna träningsmatcher mot bl a Nordsjälland och Kalmar FF. Och jag tippar att det blir betydligt jämnare i år än 2003, då lagen senast möttes i Laröd och HIF vann komfortabelt utan att förta sig. Förra året vann ju Öster i Tipshallen. Läge för oavgjort?

Strunt samma. Det viktigaste för Öster och oss nerviga supportrar är att vi inte får några skador på det förmodade snöiga och hårda underlaget. Ordentlig uppvärmning nu grabbar!