Krönikor

Krönika: Canadian player wanted

Idag, onsdagen den 2 februari, fick Öster till sist sin efterlängtade vänsterback då Tyler Hughes valde att signa ett flerårskontrakt. Men med en annan spelagent och en annan typ av spelare så kunde vi faktiskt ha fått lång näsa och blivit snuvade på såväl vänsterback som ersättning för Hughes resa från Kanadas A-landslagsläger till Växjö. Anledningen? Två av våra lokala konkurrenter.


När Tyler Hughes väl anlänt till Växjö med ett 3 timmar försenat plan till Köpenhamn och en 2,5 timmars bilfärd genom Skåne och Småland sista biten, så kastades han rakt in i hetluften. Han fick någon halvtimme att säga hej till sina lagkamrater och Lasse Jacobsson, fick lite utrustning och sen var det dags för öppningsmatchen mot Halmstad. Och killen imponerade. Så pass mycket att även HBK:s ledning blev eld och lågor. Någon timme senare var det dags för match nummer två mot Kalmar. Även då imponerade Hughes, och nu var det inte bara HBK:s utan även KFF:s ledning som sällade sig till beundrarna för denne fysiske och ytterst proffsiga vänsterback med blick för såväl defensiv som passningsspel.

Så långt var allting väl. Att bli imponerad av en provspelare som Öster scoutat fram och plockat hit med en resa som innefattar i princip halva jordklotet är ju helt OK.

Det är en helt annan sak att försöka värva honom.

Enligt uppgift kontaktade HBK Tyler Hughes agent redan under fredagen, och ville träffa såväl honom som Hughes. Senare framkom det att även KFF snokat runt lite och anmält sitt intresse till agenten. De här två lagen var inbjudna till en jubileumscup som firade det faktum att Öster i år fyller 75 år som registrerad förening. De här två lagen har vi sagt att vi skall ha en öppen attityd emot, trots den lokala konkurrensen. De här två lagen är väl medvetna om att de kan erbjuda sina spelare betydligt mer lukrativa kontrakt som allsvenskar än vad Öster kan.

De här två lagen kan dra åt helvete.

För Hughes och inte minst hans agent var det en självklarhet att man först skulle diskutera med det lag som tog dem till Sverige, oavsett division, lönefråga och ersättningar (som agenten får procent på). Hur många gånger tror ni att vi har sån här tur? Inte många gånger till under vår livstid, det vågar jag definitivt lova. Agenter är i säkert 80% av fallen skadedjur, som i mångt och mycket förstör för fotbollen. Men det här var något helt annat, det må jag säga.

Sen ska jag säga att jag inte är naiv. Jag vet t ex att Johan Norell som blev klar för Landskrona för två veckor sedan faktiskt blev fotad med Östertröja(!) vid hans sista besök hos föreningen. Så nära var det alltså. Sen dök BoIS upp, och bjöd in honom till provträning… Och det är ju spelets regler att vara lite full i fan och dyka upp som gubben i lådan vid precis rätt tillfälle, men att göra som HBK och KFF gjorde i fallet Hughes är för mig över gränsen. Om man nu hade intresse för killen så kunde man åtminstone ha väntat till Öster meddelat beslut i fallet. HBK visste ju dessutom vem han var sedan tidigare, så de hade mycket väl kunnat bjuda in honom själva till en egen provträning?

Nej det var ju billigt och bra att Öster plockade honom till Sverige. Och Växjö dessutom. Då var han ju bara 1,5 timme från såväl Halmstad som Kalmar.

Att kunna sitta här och räcka upp ett sträckt långfinger till våra kära lokalkonkurrenter är en ynnest idag.

Och som dom säger ”over there”: Fuck you.