Krönikor

Krönika: Silly Season in extreme

Spekulationerna är många, svaren få. Men det vet ju den insatte Östersupportern redan om. Vi på eastfront.net gör ett försök till att sammanfatta ryktena – om inte annat för att lindra abstinensen och den malande oron vad gäller bl a Johan Svenssons (bilden) beslut.


Om vi börjar med att lista tidigare kontrakterade spelare som erbjudits nytt kontrakt men tvekar:

Johan Svensson
Helt klart den hetaste potatisen just nu, och det är mycket känslor inblandade här. Ryktena från fredagen och helgen om att Johan redan skulle vara klar för MAIF är inte sanna, och detta bekräftas av att han enligt uppgift idag besöker Växjö för att träna med Öster. En träningsrapport från dagens eftermiddagsträning kommer ikväll; vi kommer dock inte att ta kontakt med Johan, utan vill ge honom arbetsro inför sitt beslut.
Spekulation: Omöjligt att sia om vilket beslut Johan tar. Men som jag ser det talar den utdragna tiden för Östers IF, liksom Ola Rydéns positiva uttalanden i frågan.

Kaspars Gorkss
Har gett sig ut på en promotionturné till Israel, vilket kommer att följas av ett kortare besök hos en bulgarisk klubb. Här sägs det att både Kaspars och hans agent (och far) har varit nöjda med Östers kontraktsförslag, men vill sondera terrängen ytterligare. Kanske beror detta på att Kaspars under hösten verkar ha förlorat sin plats i startelvan i Lettlands U21-landslag, och därför vill försöka hitta en förening med mer rampljus riktat mot sig.
Spekulation: Vi får säkerligen besked av Kaspars direkt efter att hans provträningstid i ovanstående länder är över. Tipset är trots allt att han till slut hamnar i Öster.

Daniel Petersson
Själv vill han inte berätta vilken klubb det är som har sett till att fördröja hans beslut gällande Öster, men vi kan konstatera att det handlar om Kalmar FF. Enligt källor med insyn i KFF ska man redan vara överens om ett flerårskontrakt, men mot det talar det faktum att DP tränade med Öster igår (måndag).
Spekulation: Tränar Daniel med Öster även idag (tisdag) så kan man misstänka att Daniel långt ifrån har bestämt sig, trots ovanstående uppgifter. Misstänker att han vill träffa Österledningen en gång till innan han meddelar sitt beslut.

Fredrik Bild
Har nu erbjudits nytt kontrakt, samt tränade igår med laget med ett leende på läpparna och bra inställning. Då kontraktet innebär lönesänkning vill säkert Fredrik ha lite mer betänketid.
Spekulation: Kanske den spelare man är mest övertygad om att han till sist skriver på. Har åter rotat sig i Växjö, och ger sig inte gärna ut på ännu en turné i Sverige (utlandsspel ser vi också som uteslutet).

Jocke Karlsson
Har klarat den läkarundersökning som var ett krav för att han skulle erbjudas nytt kontrakt. Tränar med laget, och är sedan tidigare en lojal Österspelare vilket får ses som att både han Öster gärna ser honom i Östertröjan två år till.
Spekulation: Jocke och Öster skriver nytt kontrakt inom en snar framtid.

Erik Tengroth
Här är det knäpptyst, men vad vi vet så ska han i alla fall ha erbjudits en fortsättning i Öster.
Spekulation: Erik Tengroth spelar i Öster 2005.

Christer Thor
Ska ha erbjudits nytt kontrakt nu, men tränar inte med laget. Rykten talar om flytt till hemstaden Vänersborg och spel i FC Trollhättan 2005, men Christer (och Öster) avvaktar säkert vad som händer med Kaspars innan slutgiltigt beslut tas.
Spekulation: Christer Thor spelar inte i Öster 2005. Men det är som sagt en ren spekulation.

Om vi lämnar de inhemska spelarna och istället behandlar tänkbara nyförvärv så blir listan genast kortare, även om det under bordet viskas om ett rätt stort antal namn till som dock inte publiceras här förrän huvudföreningen så önskar:

Markus Karlsson (2004 Cafe Opera, back)
EDIT: Sades vara nära Öster, men fick plötsligt ett erbjudande från AIK som han nu skrivit på.

Freddy Borg (2004 Höllviken, forward)
Tränar med föreningen i veckan, och hans öde är svårt att sia om. Kanske har vi spelartypen redan i laget iochmed Cederqvist?
Spekulation: Avstår från att spekulera tills vi sett mer träningar.

Martin Claesson (2004 IFK Värnamo, mittfältare)
Har fått erbjudande om att provträna med Halmstad BK, vilket han accepterat. Har innan dess imponerat på Österledningen, som gärna skriver kontrakt.
Spekulation: Öster ligger fortfarande bra till, men givetvis är man beroende av hur HBK:s intresse gestaltar sig i slutänden.