Krönikor

Krönika: Johan hittade hem igen

Nu är det inte längre en nyhet att Johan Svensson lämnar Öster för sin moderklubb Mjällby och blir således den andra Österspelaren som lämnar för en lokalkonkurrent. I den här krönikan varnar vi för att fler Österspelare utan kontrakt kan ligga i farozonen, och att vi kanske ska skriva ner vår målsättning att nå Allsvenskan direkt 2005 om avhoppen fortsätter. Men samtidigt så KAN också avhoppen innebära ett uppsving för vår förening då vi får möjlighet att nu värva spelare som passar in i Lasse Jacobssons 4-3-3 modell.


Jo, jag hörde själv att den sista meningen var lite ansträngd. Man vet ju att många avhopp som regel aldrig är riktigt bra för ett lag. Det handlar om att få lång tid tillsammans på försäsongen så att laget "sjunker in" och spelarna lär känna varandra såväl på planen som vid sidan om den.

Men vi börjar med att kommentera Johan Svensson-affären.

Hans val i helgen är en enda stor bekräftelse på något som vi supportrar misstänkt länge – Johan är inte som andra fotbollsspelare. Andra fotbollsspelare har en målsättning med sin fotboll; det kan handla om att tjäna bra med pengar eller att hamna så högt upp i seriesystemet som möjligt. Johan tänker inte så. Han vill se till att alla runt omkring honom också mår bra, samtidigt som han vill ha alla dörrar öppna för framtiden.

Öster vill inte riktigt tänka så längre. Och med bakgrund av detta är jag faktiskt glad att Johan hittade hem igen. Jag förklarar varför lite längre ner.

Från Östers sida har det sagts att vi numer bara skriver flerårskontrakt, även när det handlar om spelare som Johan Svensson. När det är ett år kvar på kontraktet, och det handlar om en spelare man vill behålla försöker man förhandla om en förlängning. Accepterar spelaren inte detta så tolkar man det som att han är intresserad att lämna klubben. Det är en klart hårdare linje än vad som drivits tidigare, och som jag ser det en självklarhet för att en klubb som Öster på sikt ska kunna överleva Bosman.

Jag har inget emot spelare som ser Öster som ett medel att nå toppen, tvärtom ska vi bygga vårt lag på den typen av spelare tillsammans med de äldre rutinerade herrarna som vill avsluta sin aktiva sejour i en förening med breda värden i en stad som är bra för såväl barn och vuxna att bo och arbeta i. Spelare som Johan Svensson passar inte in i den formen. Lägg sedan till att Johan hela tiden varit tveksam till Östers flerårskontraktsmodell och helst ville skriva på för ett år, så är det ju solklart.

Johan har hittat hem. Så stort grattis till Mjällby, och även stort grattis till Öster.

Det snackas om att det kan handla om fler spelare som kan tänka sig att lämna föreningen nu. Kaspars Gorkss och hans agent/pappa är nöjda med Östers bud och verkar ändå vela från dag till dag. Där är det totalt omöjligt att säga vart vinden blåser, och lägger vi till situationen med "gamlingarna" Bild/Thor där Öster enligt utsago vill behålla en, kanske två – allt efter en hemlig prioriteringsordning. Så det är bara att spekulera: Gorkss/Bild, Gorkss/Thor, Bild/Thor, bara Bild, bara Thor, bara Gorkss eller ingen av dem.

Nu till dagens skräll – om det nu är sant.

Jocke Karlsson kanske bildar ytterbackspar med tidigare kollegan Putte, då det berömda ryktet säger att han är uppe och provtränar med Gefle just nu. Jocke har som bekant haft svårt att ta en ordinarie plats, och jag kan tänka mig att det därför inte är den spelare som Öster legat på hårdast för att få behålla. Frågan är bara hur Gefle tänker, om detta nu är en realitet. För mig verkar det som att de isåfall måste ha oerhört svårt att locka spelare till sig, utan att för den sakens skull förringa Jockes kvalitéer.

Personligen tycker jag att John Pelus påskrift på ett kontrakt nu är oerhört viktigt. Bara hans positiva uttalanden om Öster hittills i media är viktigt. Jag ser direkt på hans agerande och uttalanden att det handlar om precis det spelarpsyke jag vill ha till Öster; en kille som vill spela fotboll, hamna i en klubb som vill satsa på honom men ändå inte ser Öster som slutstationen i sin karriär.
Helst skulle han ha blivit klar redan ikväll, men det ser ut som om vi får vänta ytterligare någon dag.

Det är lätt att bli negativ över den uppkomna situationen men vi har också en stark möjlighet nu med ett långt tränarkontrakt tillsammans med våra uttalade idéer. Tålamod, förmågan att tänka långsiktigt och en gnutta tur är vad vi behöver nu.

Samt en backlinje.