Krönikor

Krönika: Den förste i modern tid

Östervän av ordning undrar kanske över titeln på den här krönikan. Det hela är enkelt. Daniel Petersson är den förste Österspelaren i modern tid att frivilligt nobba Öster för Kalmar FF. Det närmaste man tidigare kommer en sådan transfer är dumpningen av Lasse ”Åker ur i år” Johansson 1998, då ÖIF var i ett så prekärt läge där man mer eller mindre bad honom att lämna för övergångssummans skull…


Vi Östersupportrar har de senaste åren varit rätt så skyddade från såna här händelser. 1999-2001 handlade alla spelardiskussioner mer om mer eller mindre lokala spelare som ingen annan var intresserade av, medan vi 2002 och 2003 hade en stark inflyttningstrend – och även återflyttningstrend.

Men nu har alltså Daniel Petersson skrivit på för Kalmar FF.

Normalt hade man kanske svalt besvikelsen över hans agerande. Men det kan man inte helt göra när det handlar om Kalmar FF, hur man än vrider och vänder på det. Och speciellt inte när det gäller en spelare som tog hem EF Trophy i överlägsen stil 2002. Man kan spekulera huruvida DP skulle varit ordinarie i Östers IF 2005, och vi vet med säkerhet att Österledningen inte lagt ner de krafter för att få Daniel att stanna som man nu gör med t ex Johan Svensson – men ändå. Faktum kvarstår.

Daniel Petersson har skrivit på för Kalmar FF.

Men OK – vi lämnar känslorna utanför och gör ett allvarligt försök att se nyktert på övergången. För det första tycker jag att han inte varit värd den lön som han förhandlade sig till efter succésäsongen 2002, om man ser till hans insatser på planen under 2003 och 2004. Öster ville också helt riktigt sänka hans lön i ett försök att förena lönekontot med nyttokontot, ett enligt mig helt rätt beslut trots allt.

Så hur summerar vi det hela? I ärlighetens namn tror jag att det mesta av den frustration som kännetecknar Östers supportrar just nu och den tilltagande ilskan på forumet mer beror på det faktum att det hittills inte presenterats några namnkunniga nyförvärv – eller för den delen några nyförvärv alls. Men vi tar till den slitna klyschan ”is i magen” igen, för det är faktiskt saker på G och det jobbas för högtryck för att få igång ÖSAB på allvar så man kan ”värva” någon eller några namnkunniga spelare med signing fees nu när inte klubbarna längre är med och delar på kakan för Bosmanfall.

Normalt sett skulle jag avsluta det här med att tacka DP för trogen tjänst och önska honom lycka till i framtiden.

Men nu har ju då Daniel Petersson skrivit på för Kalmar FF.