Nyheter

Ny tränare, ny organisation

Vem drar snabbare än sin egen skugga? Ola Rydén? Nja, i vilket fall som helst presenterade han tillsammans med Leif Widén Östers nybildade organisation, en förändring gentemot tidigare.


Några tappra själar från East Front var på plats fem i tre i VIP-rummet mellan Tipshallen och Vallen. Ola Rydén bjöd på läsk/kaffe. Efter att TV, Radio Kronoberg genom Bert Augustsson och SMP:s Johan Persson och Dan Magnusson satt sig tillrätta, började klubbdirektören prata. Han sade att Östers organisation ska ändras till nästa år. Ola och sedermera Leif Widén pratade om att målsättningen med förändringen är att steget mellan att vara tipselitspelare och att vara a-lagsspelare måste bli mindre, i dagsläget är det ett för stort hopp.

A-lagsgruppen kommer framöver att heta A1. Antalet spelare som ska ingå här är i dagsläget inte klart, men det ska vara det antal som "passar in". Troligen blir det 14 eller 16 utespelare plus två målvakter.

Tipselit kommer framöver att heta A2. Öster anser att det kan ha varit lite för lätt att komma med i denna trupp tidigare, och ska A2 ska framledes innehålla endast de spelare som verkligen är beredda att satsa stenhårt på att bli professionella fotbollsspelare.

A1 och A2 kommer totalt att innehålla cirka 35 spelare. Trupperna kommer att träna samtidigt, vilket förenklar en hel del. Har en spelare som ursprungligen tillhört A1 varit skadad, får han träna med A2 tills han anses i tillräcklig form för att tillföra något till A1. En annan sak som Lasse Jacobsson nämnde var att detkan bli så att han går ner och håller en träning i veckan med A2, samtidigt som en A2-tränare håller ett pass med juniorerna. På så sätt skapas en röd tråd genom lagen, och spelarna vet vad som väntar när de flyttas upp.

Peter "Kuno" Johansson kommer fortsätta arbeta för Östers IF. Han ska nu på heltid ägna sig åt Östers samverkan med de olika skolorna, där Öster idag har stor inverkan. För de som inte känner till det, har Öster ett unikt samarbete med ProCivitas privata gymnasium med riksintag, ett rent fotbollsgymnasium alltså. Det finns också ett samarbete med de kommunala skolorna, där Öster ansvarar för fotbollsdelen för de som har specialidrott på schemat. Här drillas talangerna som kommer från byarna kring Växjö. Skolarbetet sträcker sig även ner på högstadienivå, där Öster arbetar ihop med Arabyskolan.

Arbetet med IFK Värnamo sköter Kuno alltså på sin fritid.
Lite om Lasse Jacobsson så. Hans meriter talar egentligen för sig själv, det är mycket imponerande att ha fört lag till serieseger så många gånger som Lasse har gjort. Det tyder på en styrka att utveckla, instruera och inspirera spelare till att jobba som ett lag och nå resultat. Han är utbildad gymnastikdirektör, vilket borgar för att hans pedagogiska kunskaper är väldokumenterade.
Lasse har för avsikt att spela enligt systemet 4-3-3, med yttrar som "går brett" och slickar linjen. För att spela så här, menar han på att det ställs stora krav på ytterbackarna eftersom det blir ett gap fram till ytterforwards. Backarna måste ligga ganska högt upp och vara aggressiva.

Om några spelarnamn uttryckte han diplomatiskt att han först och främst vill ha de som finns idag, och att de kontraktsförhandlingar som förs snart blir avklarade. Ola Rydén var även han ganska förtegen, men de som Öster jobbar hårdast på att få behålla, och som fått kontraktsförslag, är Johan Svensson, Denis Velic´, Peter Wibrån, Kaspars Gorkss och Daniel Petersson. Jacobsson drog en parallell mellan HBK:s Dusan Djuric och Denis Velic´som innermittfältare. Jo tack, utveckla Denis till Dusans nivå så blir vi glada.

Lasse gav ett mycket sympatiskt intryck. När TV, radio och SMP fått sitt, tågade han fram till mig, Hatten och Ekström som satt och pratade lite med Rydén. Han tryckte våra nävar och sa (innan vi presenterat oss) att "ni är supportrar antar jag, ni är de viktigaste för klubben. Jag tycker ni är strået vassare än Kvastarna." Vi kunde inte annat än hålla med. Sen pratade vi en stund, och jag fick intrycket att detta kommer säkert bli utmärkt. Det kan vara så att en del av er säger att "kunde inte Öster hittat något bättre?", men det tror jag i så fall beror på okunskap. Lasse är inte speciellt känd i SMP-trakten, eftersom han inte tränat lag häromkring. För dem som har Smålänningen är han betydligt mer bekant, och numer även hos dem som läser Hallandsposten.

År 2005 kommer han att vara betydligt mer känd även för SMP-läsare. 2005 hoppas vi att vi tar fler poäng på hemmaplan och lika många på bortaplan som 2004. Då hägrar målet, Allsvenskan, och vi kan vara där redan om ett år.

Johan Sigvardsson