Krönikor

Krönika: Midnatt råder…

…tyst det är hos Öster. Hos flera andra av våra seriekonkurrenter börjar namn på spelare så sakteliga ticka in, medan vi alltså inte hör ett jota just nu. Så vad är det som händer i vår kära förening egentligen? Vi försöker reda ut en del om eventuella nyförvärv i den här krönikan som även beskriver situationen för flera av våra nuvarande spelare vars kontrakt nu gått ut.


Trots Leif Widéns semester så jobbas det faktiskt för högtryck (i det tysta) med de namn som tidigare diskuterats. Det vill säga i första hand att skriva nytt kontrakt med Johan Svensson, nytt kontrakt med Café Operas (Väsby Uniteds) Markus Karlsson samt nya kontrakt för Kaspars Gorkss, Björn Stringheim, Daniel Petersson och Peter Wibrån. Det finns även en del indikationer på att man nu börjat jobba med resterande spelare bl a ska Fredrik Bild nu ha kontaktats om en fortsättning. Denis Velic är ju sedan tidigare definitivt klar. Så långt allt väl. Men pennorna rasslar alltså inte för tillfället, och frågan är vad det beror på.

Jag kan tänka mig en del olika skäl till detta. I och med den nya Bosmanregeln inom Sverige så vädrar agenterna morgonluft. Med nya kontrakt och klubbadresser för spelarna (och därmed högre löner) kan intäkterna för agenterna öka, och jag antar att man nu rekommenderar spelarna att ha ”is i magen” och vänta då det just nu är spelarnas marknad. Ett annat skäl som är mer Österspecifikt är att det är många kontrakt som går ut samtidigt vilket innebär att spelarna är försiktiga och vill se vart vinden blåser innan de själva skriver på ett 3-årskontrakt med föreningen. Om vi ska ange ett tredje skäl så kan det faktiskt vara så att spelare (och deras agenter) hoppas på att ÖSAB ska skjuta till mer pengar till föreningen så att den ersättningsnivå som nu ligger (någonstans mellan Superettan och Allsvenskan) fortfarande kan upprätthållas. Men enligt vad jag förstått kommer så inte bli fallet, utan styrelsens krav på föreningen kommer fortfarande att vara att driften ska gå runt – utan ÖSAB:s inblanding.

Kanske har en del av er förstått att de ersättningsnivåer som vissa spelare haft nu inte kan fortsätta gälla för säsongen 2005. Tänker främst på spelare som Wibrån och Petersson, vars nivåer legat omkring vad en medelgod allsvensk spelare tjänar, och nu måste även de kostnadsanpassas till den verklighet som råder. Superettan är bistert klimat, och oavsett om det nu finns ett företag som tillgodoser föreningen 8 miljoner SEK så är det fortfarande dess skyldighet att underskottet regleras till 0. Som jag skriver här ovan – driften skall gå runt. Och 2005 har vi inga räddningsplankor som t ex Atiba Hutchinson eller en UEFA-cupplats att tillgå…

Så vad ska man tro?

Personligen misstänker jag att Johan Svensson är en av nyckelpersonerna för tillfället. Ryktena om att han erbjudits ett riktigt, riktigt bra kontrakt med Öster är sanna, och att den totala ersättningsnivån står sig bra även mot allsvenska lag som Elfsborg är också helt klart. Men hur resonerar Johan? Är hans beryktade Mjällbyhjärta så pass starkt att han helt kan bortse från 2 år i Öster där han för varje dag som gått trivts mer och mer med både staden och laget? Eller är det allsvenskan som är drömmen, och känner han att Öster inte har musklerna att ta honom dit? Vi kan bara spekulera. Om någon eller möjligen två veckor har vi svaret.

Får vi Johans underskrift, så tror jag att även många andra av de velande spelarna sätter sig vid bordet med pennan i näven. Och jag tror mig också veta att agenternas ”uttröttningsmetoder” inte biter på Öster, utan att föreningen fortfarande koncentrerar sig på en balanserad drift och ser kapitaltillskottet som ett tillskott och inte som en bas att stå på.

Så vi sätter oss ner i väntrummet igen. Blänger mot klockan. Och väntar. Och väntar.