Krönikor

Krönika: Ekonomi på sportsliga grunder

Hastigt och lustigt så byter Örebro SK och Assyriska plats i Allsvenskan, och vi får ner ”det statuerade exemplet” ÖSK i Superettan. Givetvis kommer Örebroföreningen att överklaga SvFF:s beslut, varför vi inte kan hävda att allting är klart – men utsikterna för att en sådan överklagan ska gå igenom är ungefär lika ljusa som det numer är utanför fönstret efter ordinarie arbetstid. Vintermörkret är här. Och för ÖSK:are är det grymmare än någonsin.


Vi andra skakar på huvudet och lider med supportrarna till denna märkliga förening. För visst är det något märkligt med Örebro. Nu menar jag inte på sportsliga grunder, även om Österanhängare vet att det förmodligen skulle vara enklare för rödblått att värva Ronaldinho till 2005 års Superetta än att vinna på Eyravallen. Jag menar alltså det ekonomiska.

För har ni hört orden ”krispaket” eller ”sparpaket” nämnas i samband med Örebro SK? Inte jag. Jag har hört om konstgräs och ombyggnationer av Eyravallen, nya kontrakt med lukrativa spelare som Gustav Andersson och en massa annat – men ord som de ovan finns inte. Detta trots att föreningen ökat sin skuld 15 gånger(!) sedan 2001, och alla handlingsplaner sedan dess gått mer eller mindre i stöpet.

När det gäller Östers IF vet vi ju alla vilka krafttag som gjordes för att klara elitlicensen, och vad det har inneburit för oss. Samma sak i Helsingborg, där man de facto gjorde ett fantastiskt arbete med skickliga revisorer som luskade ut varenda kryphål i SvFF:s regelverk. Kunde också nämna ESK här – vars dribblingar på SvFF:s licensnämnd också var hårresande (men kanske inte så lyckosamma på planen i slutändan)…

Men inte hos Örebro. I Örebro är allt som vanligt. Nya spelare kommer till, man bygger om arenan och man skapar nya bolag för att balansera. Problemet den här gången om jag förstått det rätt är att SvFF inte längre tror att ÖSK:s handlingsplan kommer att uppfyllas då den totala skulden – exklusive balansräkningar då – 15-dubblats sedan 2001. Och det finns ingen synbar åtgärd mot detta. Ja alltså, förutom att då skapa fler bolag för att balansera. Givetvis.

Det är alltid grymt att ramla ner på icke-sportsliga grunder. Och det finns mycket i SvFF:s regelverk för Elitlicensen som suger något fruktansvärt, t ex är det totalt vansinnigt att ha den ekonomiska avstämningen för elitlicensen i juni då de allra, allra flesta fotbollsföreningar (ja t om fattiga supporterföreningar som East Front) har gott om pengar i kassan.

Men tyvärr Örebro SK, från mig så får bara era supportrar mina varmaste sympatier. Jag förstår deras ilska och uppgivenhet. Men era undanflykter begriper jag faktiskt inte ett enda ord av, och går er överklagan igenom så är det en skandal av stora mått mätt.