Krönikor

Krönika: Öster 2005 – Återtåg eller ånglok?

Säsongen är snart slut. Spekulationerna har börjat; vilka stannar? Vilka lämnar? Det finns väldigt många kontrakt som går ut som vi alla vet, men om den officiella versionen man nu hör från Öster stämmer så ska det åtminstone muntligt vara klart med det stora flertalet.


Men – den hetaste potatisen är tränarposten. Widén har aviserat att han inte har något intresse av att fortsätta, utan känner att han vill tillbaka till sin sportchefspost. Klokt av Leif. Jag tycker att hans stora styrka hela tiden varit kommunikationen med spelarna, vilket har gjort att vi trots misslyckandet i årets seriespel fortfarande har positiva spelare att förhandla kontrakt med. För detta förtjänar Widén ett riktigt högt betyg.

SMP hade en artikel för någon vecka sedan där man listade flera tänkbara kandidater, och spekulerade då rätt friskt. Och lika vilt spekuleras det på EF:s forum. Vem blir det då? Det är faktiskt rätt omöjligt att förutse, den lilla tränargruppen som bildats av Östers styrelse och träffas titt som tätt tiger som muren. Vi vet bara vilka favoriter som brukar nämnas av Österledarna, och om man går på det är Benny Lennartsson den hetaste kandidaten. Mot honom talar det faktum att han redan nekat Öster två gånger. Även en annan Lennartsson, nämligen Jörgen (nu tränare i Häcken) omnämns som tänkbart men här tror jag att Jörgen hellre tar två år till i Häcken och får därmed chansen att direkt etablera sig som tränarnamn i den något tränarinavlade allsvenskan.

Från Lennartsson till Lennartsson, från Jörgen till Jörgen. Jörgen ”Divan” Petersson, nu tränare i Värnamo, framstår som det ”billiga men ändå kloka” valet. Men är han rätt man för att utveckla Österfotbollen? Brinner han för teknisk fotboll? Tillåt mig att svara nja där. Helt klart är han duktig på att organisera, och också klart är att han är duktig på att slussa in talanger i A-laget och få dem att utvecklas.

Ett väldigt hett namn i diskussionen är Janne Jönsson, som bl a försökte få Ljungskile att spela teknisk fotboll en gång i tiden med mediokert resultat. Han valde mellan Öster och Landskrona BoIS inför 2001, och de svartvita vann den gången. Nu har de sparkat honom och ersatt med en helt annan tränartyp, och kanske det skulle kunna vara ett orosmoln? Men jag tycker ändå inte det. Jönsson är faktiskt en av mina favoritkandidater.

Som två ouppnåeliga legender känns i dagsläget namnen Hasse Backe och Bo Johansson. Vi börjar med den förstnämnda. Jag vet ryktet om Backes önskan att träna Öster igen, vet också att kontakten Öster – Backe är mycket bra och att Backe gärna skulle flytta till områdena kring Växjö när det blivit dags för pension. Så långt allt väl. Men är han på allvar aktuell som tränare för Östers IF 2005? Många hävdar det, då de förväntar sig att hans nuvarande klubb FC Köpenhamn kickar honom vilken sekund som helst. Men då tänker de inte på Backes populäritet i styrelsen för föreningen. Det ska väldigt mycket till för att FCK-styrelsen skall ta beslutet att entlediga succétränaren från 2003.

Bo ”Bosse” Johansson behöver man knappt nämna. Såvitt jag vet har man från Östers sida aldrig haft kontakt med honom i ärendena som en ny tränare för A-laget, och att få honom att pendla 11 mil från Kalmar till Växjö för ett år till som tränare i Superettan är inte realistiskt. KFF har även försökt att få hans underskrift i flera år, innan man återkallade Nanne.

Tränarspekulationerna hänger ihop till viss del med spelartruppen. Många av spelarna som nu ska skriva nya kontrakt väntar givetvis in i det längsta med att skriva under tills tränarfrågan är löst. Den positiva stämningen och lugnet som råder i truppen just nu trots seriemisslyckandet är anmärkningsvärt och positivt. Men jag hoppas sannerligen att vi löser tränarfrågan innan november i år, för att förhindra frustration från supporters, sponsorer och även att spelarna blir allt för bearbetade från annat håll. Och givetvis vore det en klar fördel att den nya tränaren får vara med och påverka truppen inför 2005.

Samtliga spelare har enligt Öster uttryckt sin önskan att spela för föreningen även nästa år. Johan Svensson ar dock lagt in en brasklapp; precis som förra året vill han utvärdera erbjudanden från andra lag innan han bestämmer sig till 100%. Hammarby är enligt uppgift fortsatt intresserade, liksom Kalmar FF och ytterligare något allsvenskt lag om jag förstått ryktena rätt. Om Johan stannar i Öster så påstår jag att vi talar om en blivande legend i Östersupportrarnas ögon, en spelare som sätter hjärtat före pengar och som verkligen står upp til devisen som ”hemtam” spelare. Kanske vi i EF skulle göra som när det blev klart att Daniel Petersson uppvaktades av MFF inför 2003 – skriva ett brev till Johan, tacka för hans insatser och krydda med en namnlista från forumet med alla supportrar som vill se ”Feskarn” i Östertröjan även nästa år.

De spelare som hänger på det berömda repet tar vi inte nu. Vi konstaterar istället att snart är silly season här på allvar, och spekulationerna komer att svämma över på vårt forum. Jag hoppas att alla inser allvaret i att sprida ut rykten av icke-officiell karaktär, och att vi får en saklig debatt i forumet framöver kring detta.

Just det ja, det är ju match imorgon. Kom och se Öster spela avslappnat mot ett ÅFF, som kanske även dem lekt färdigt för året nu. Ta gärna förfesten på Sports, det är inte många matcher kvar nu…