Nyheter

Intervju Johan Svensson

Här kommer en intervju med Johan Svensson om hur han ser på livet och fotbollen.


Hur känns det såhär i slutet av säsongen?
– Man känner sig väldigt sliten och samtidigt är man lite besviken över att vi inte ligger i toppen av tabellen. Dock har vi ju Cupen kvar att satsa på och det är där vi lägger vår energi just nu.

Vad tycker du om din egen prestation denna säsong?
– Jodå jag känner att det har gått helt ok. Är speciellt nöjd med hösten.
Har ju spelat alla matcherna och det är jag mycket nöjd med. Det är svårt att bedöma sin egen insatts tycker jag, det får andra göra.

Hur känns det inför cupsemifinalen, vilka ser du helst att ni möter?
– Tror inte det spelar någon stor roll vilka möter, Vi har ju hemma plan och jag hoppas verkligen att det kommer mycket folk och stödjer oss. Man trodde nog inte att vi skulle gå så långt i början av säsongen så det känns ju som en bonus. Matchen är ju oerhört viktig då det finns en Uefacup plats inom räckhåll. Alla är väldigt laddade inför denna match och vi kör hårt på träningarna fortfarande. Hade vi inte haft något kvar att spela för denna säsong så hade det nog varit lite lugnare tempo på träningarna.

Hur ser skadeläget ut inför matchen?
– Tror bara att det är Ottosson som är skadad just nu.

Vad är din bästa egenskap som fotbollspelare?
– Min snabbhet och en mot en spelet, när jag kommer rättvänd och kan utnyttja min fart för att ta mig förbi min motståndare.

Vad kan du förbättra?
– Jag är ju bara 23 år så jag har massvis som jag kan förbättra. Mitt huvudspel är under all kritik, tekniken kanske. Egentligen kan man bli bättre på det mesta men man lär ju sig saker hela tiden.

Har ni någon specialträning för varje individ?
– Nej inte mycket, men vi kör mycket lagdelsträning. Niklas Persson tränar det defensiva och det offensiva spelet tar Leif hand om. Vi nöter mycket avslut och inlägg.

Vad gör du om 5 år?
– Förhoppningsvis spelar jag fortfarande fotboll. Vart vet jag inte, det viktigaste är att jag trivs och mår bra. Hoppas att jag är tillsammans med min flickvän, att jag och min familj är friska och mår bra. Förhoppningsvis är jag även klar som lärare då. Jag pluggar lite historia och idrott och vill gärna bli klar med det också så att jag har något att luta mig tillbaka på efter min fotbollskarriär.

Har du någon tanke/dröm om att bli proffs?
– Ja det drömmer man ju alltid om det ger ju bra pengar men sen måste man ju väga in det sociala också. Man vet ju inte riktigt om man är beredd att ta det steget om det kommer. Man får överväga för- och nackdelar om den chansen kommer. Men egentligen är det väl allas dröm att komma så långt som möjligt så vi får se.

När började du spela fotboll?
– Jag började i sju års åldern i Sölvesborg. I början var det med kompisar men jag hängde även med min storebror och spelade. När jag var liten var jag egentligen inte så intresserad utan ville hellre bli bonde faktiskt. Men jag följde med min bror och undan för undan så växte intresset.

Har du någon tradition av fotboll i din familj?
– Ja min bror Gustav och farsan är ”fotbollsgalningar” och har spelat en del. Även min syster Maria är väldigt intresserad. De är nästan på alla hemma matcher.

Hur ofta är du hemma?
– Förra året var jag hemma väldigt mycket nästan tre dagar i veckan. Men då bodde jag här helt själv. Men i år så bor tjejen här med så nu är det max en gång i veckan. På sommaren saknar man ju havet så då blir det lite mer. Nu på hösten så har Växjö mer att erbjuda så då åker man inte lika ofta.

Vi är väldigt familjära i min familj så vi umgås mycket. De är ofta här men jag vill även åka dit så jag åka ut och fiska osv. Det är viktigt att kunna hitta på annat är fotboll också för man tillbringar ju mycket tid i buss och på träning så det är skönt att göra nåt annat den tiden man är ledig.

Träffar du dina gamla Mjällbypolare nått?
– Ja, Markus Ekenberg och Daniel Nilsson brukar jag träffa en del både här och när jag är i Blekinge.

Brukar du gå ut i Växjö?
– Nej jag är ingen ute människa direkt har hellre lugna hemmakvällar med tjejen och äter gott och så. Var ute lite förra året med Dani Hamzo men inte så mycket direkt.

Jag dricker inte alkohol heller så det blir inte att jag är ute så mycket. Oftast finns det ingen tid det heller då det är match på helgerna.

Vem umgås du med i Öster?
– Putte, Danne P, tycker alla i laget är trevliga och man umgås ju rätt mycket på resor, träningar osv. Men utöver det så är det inte så mycket.

Hur tycker du East front har skött sig i år?
– Ni har skött er bra tycker jag. Finns inget att klaga på. Jag är rätt fokuserad på spelet så jag tänker inte så mycket på det. Men det är kul att ha en klack som följer med och att ni lägger ner tid på att stötta oss. Ni lägger ju ner mycket tid och energi och har all rätt att ställa krav på oss spelare. Vi hade ju hoppats själva att det skulle ha gått bättre i år och kan förstå om det känns tungt ibland. Det är jättekul att ni precis som vi brinner för er sak.

Hörs Eastfront bra?
– Ja det där finns det absolut inget att klaga på.

Brukar du läsa på Internet om vad fansen tycker och tänker
– Nej jag tycker inte om att läsa om mig själv, vare sig om det har gått bra eller dåligt. Tjejen och farsan brukar vara inne och läsa och de pratar om det ibland. Men själv är jag inte så mycket inne och läser. Jag känner när jag gjort en bra eller dålig match.

Har man gjort en bra match får man inte låta det gå en över huvudet och har man gjort en dålig match tycker man inte så roligt att läsa utan då försöker jag bearbeta det själv så mycket som möjligt. Därför försöker jag att undvika att läsa både tidningar och på hemsidor.

Jobbar ni mycket med mental träning?
– Jag jobbar en hel del med det själv. Innan matchen försöker jag måla upp positiva bilder om hur jag skall göra, hur jag tar mig förbi min motspelare, hur jag skall komma mot mål och att jag är bättre och snabbare än min motspelare. Det hjälper mig faktiskt väldigt mycket.

Vad tycker du att East front kan förbättra?
– Ingen speciellt, sjunga mer kanske, vara positiva, sjunga på och ha det roligt.

Vilken byggnad skulle du jämföra dig med?
– Oj!!! Ja det var ingen lätt fråga att svara på. Jag tror jag väljer mitt hus hemma i Blekinge där jag känner mig trygg och hemma. Där jag har mina vänner och familj och där jag vet att jag är omtyckt oavsett vad jag presterar på fotbollsplanen.

Snabba frågor:
Öl eller vin dricker du inte utan vad? Vatten dricker jag massor
Sommar eller vinter? Sommar
Hus eller lägenhet? Hus
Brunetter eller blondinger? Blondiner för det är min flickvän.
Sölvesborg eller Kalmar? Sölvesborg

Var spelar du i nästa år?
– Ja om jag det hade vetat. Jag trivs jättebra i Öster och Växjö både med laget och det sociala livet. Men naturligtvis vill man ju spela så högt upp som möjligt det är ju alltid målsättningen. Har fått en del anbud som jag kommer att kolla på. Gäller att se vad de kan erbjuda ekonomiskt och socialt. Sen blir det ett helhets beslut. Det finns ju en stor chans att Öster gå upp snart och det är ju även intressant vilken tränare det blir. Men det är inte alls omöjligt att det bli Öster. Öster är en bra förening. Var nervös när jag skulle börja spela då Öster är en storklubb och jag var van vid en mindre men det löste sig mycket bra och jag är väldigt nöjd med de tv
å år jag spelat hittills här.Men som sagt det viktigaste är att helhets bilden fungerar i framtiden inte bara det ekonomiska.

Vad vill du hälsa till East front och dess läsarna?
– Då vill jag säga att jag tycker att ni gör ett bra jobb och att jag tycker att det är bra att ni stödjer laget. Det är bra att folk engagera sig i föreningen istället för att sitta hemma. Jag trivs bra med laget, staden, er supportrar. Har haft två fruktansvärt bra år här. Om jag väl bestämmer mig för att lämnar föreningen så kommer det bli med lite sorg i hjärtat. Öster kommer alltid att ha en plats där vart jag än spelar och eller befinner mig.

Vi tackar Johan för att han tog sig tid och även för att han är en otrolig glädjespridare och trevlig person.

Efter mötet lämnade vi över ett brev samt den namnlista som vi gjort på hemsidan.

Intervjun utförd av: Magnus Skagert och Patrik Rask
EF-intervju (EF-in)