Veckobrev

Du som kan det här med datorer

När grannarna ringer på och säger Du som kan det här med datorer är jag illa ute. De brukar dyka upp med jämna mellanrum, grannarna alltså, för att be mig lösa alla möjliga konstiga problem som de har råkat ut för när det gäller deras datorer. Och där står jag, den enda i kvarteret som jobbar med datorer, och vill inget hellre än att skrika ut Jag kan inte ett skit om datorer. Men istället säger jag fegt och ödmjukt Självklart kan jag ta mig en titt. Och så traskar vi iväg till grannens hus och sätter oss framför hans dator och börjar felsökningen.


Trots att jag jobbar med datorer dagarna i ända kan jag mycket lite om datorer. Det jag sysslar med är att skapa dataprogram. Installera skrivare, program, byta nätverkskort har vi specialister för. Därför kan jag minimalt om hur de sakerna funkar. Trots det så tror grannarna att jag kan allt om datorer och vad som hör därtill. Om det ändå vore så att de bad mig om att skapa ett program som diarieförde deras blommor eller ett program där de kan lägga in sina räkningar eller liknande. Men nix, så enkelt är det aldrig. Det är långsamma datorer, felande skrivare och program, modem som inte funkar och allt som inte har med programmering att göra.

Jag skall nedanför beskriva några fall som jag har stött på, för att göra det lite enklare har jag delat upp grannarna i tre grupper så att ni får en liten bild av hur hopplöst det kan vara ibland.

Jag kan själv-gruppen
Här gäller det att ha tungan rätt i mun. När jag väl kommer in i handlingen har denna expert försökt själv en bra stund. Och inget ont i det, det är bra att de försöker själva och någon gång kommer de att lyckas. Problemet är att när jag kommer så att har allt gått så in i helsike snett att det finns inget hopp kvar. Det kan vara något program som har slutat att fungera eller att det inte går att skriva ut eller att datorn går för långsamt. De har de försökt att själva åtgärda detta genom att ominstallera felande program ett antal gånger därför att Vem vet det kanske börjar fungera efter den 4 ominstallationen. Jo säkert. Är det skrivaren som inte funkar så har de försökt lägga till den om och om igen. Väldigt ofta så hittar jag skrivare i deras lista som tillhör andra fabrikat än den de har kopplad till datorn. När jag frågar varför så svarar de Jag prövade för att se om det funkade, datorn kan ju inte veta vad det står för namn på skrivaren. Nej, säkert inte (jag tror jag skall få min skruttiga Renault att tro att den är en Ferrari).
Ibland är dock inte allt hopp ute, utan jag tror att jag kan fixa det. Men jag får aldrig chansen. Vad jag gör där vet jag inte, utan jag får bara sitta och titta på när han försöker med allt mer desperata åtgärder. Det verkar vara som skrivarporten som inte fungerar. Hur han vet det har jag ingen aning om. Jag tror jag lägger till en ny skrivarport. Jo gör det, den kanske dyker upp ur tomma intet på baksidan av datorn. Om jag försöker protestera så snäser han bara till, vi måste ju pröva för guds skull. Jaså, tänker jag, jag trodde vi skulle rädda datorn. I alla fall slutar nästan alltid detta med att jag ber de installera om sitt Windows, och då blir de själaglada. Det har de gjort hundra gånger vid det här laget så det kan de.

Jag förnekar allt-gruppen
Det här är en liten värre grupp att hantera. Föregående grupp skryter ju åtminstone vett och brett om vad de har åstadkommit för att förstöra datorn så mycket som möjligt. Denna grupp har absolut inte gjort någonting. Här har datorn, skrivaren eller programmet börjat bete sig helt wackotjacko utan att de Har gjort någonting. Oftast handlar detta om att virus har kommit in i datorn. När jag frågar de hur det har kommit in så är svaret Ingen aning, jag har inte gjort något. När jag frågar de om de har öppnat några konstiga mail, eller laddat ner program från Internet så förnekar de ihärdigt. Nåväl, det är väl inget man skryter om. När jag frågar om de har brandvägg och virusprogram så svarar de att de har det. Och det är ju bra tills det visar sig att de inte har en susning om hur det funkar. Jag var hos en granne och skulle hjälpa han med att ta bort virus från datorn. Först var jag tvungen att koppla upp mig på Internet och ladda ner lite uppdaterade virusfiler. När jag kopplade upp mig så sa han Vänta, du måste stänga av brandväggen. Va?. Det går så långsamt när den är på. Ja det så klart, dumma mig. Och han hade ju rätt, han hade inte gjort någonting. Han hade inte gjort någonting för att förhindra att andra personer kom in i datorn.
Det sista exemplet är en granne som inte hade gjort någonting men ändå så gick datorn så långsamt. Och det var sant. Det gick jättetrögt att starta och allt gick i snigelfart. När datorn var igång såg jag att han hade virusprogram installerat men det var avstängt. Jag satte på det och jösses vad det small till. Virusprogrammet gav ifrån sig varningssignaler hela tiden. Grannen sa Det var därför jag stängde av den, alla meddelanden var i vägen. Suck.

Alla är vänner på Internet-gruppen
Sista gruppen är det bara synd om. Det har en tro på att inget ont kan drabba dem. Varför skall jag ha en brandvägg, det är ingen som vill in i min dator. Nej säkert inte, just din dator låter de nog bli. Det är väl ingen som skickar virus med i mail. Absolut inte, de kommer in via strömkabeln. Jag har även här två exempel. Det var en granne som hade fått virus på sin dator och kunde inte förstå hur det hade kommit dit. En snabb titt i hans mailbox avslöjade ofelbart sanningen. Varje dag fick han runt 30 mail från Heta Greta, Sensuella Isabella, Bli Rik Läs Detta. Och han läste alla mailen. Det kan ju vara något viktigt. Jo säkert, Heta Greta brukar alltid ha viktiga saker att säga.
Sista exemplet handlar om den person som hade fått virus genom att installera säkerhetsuppdateringar från Microsoft som han hade fått via mail. Nu var det ju inte riktigt det, även om man kunde tro det på grund av utseendet på mailet. Men varför luras de?. Ja säg det, vill du jag skall lösa Palestinakrisen också?

Efter att Rottne/Åby har besegrat Bosnien/Herc. med 3-2 i sista matchen för året kan vi lägga div. 5 Södra till handlingarna. Efter en mycket tveksam inledning av säsongen stretade vi upp oss till sjätte plats. Enda glädjeämnet denna säsong var att vi kom på en bättre placering än Braås i tabellen. Detta var även den sista matchen för samarbetet Rottne och Åby, nästa år stoltserar Rottne själva i femman medan Åby börjar om i div. 6. Efter att knappt fått ihop startelvor för de sista matcherna i serien är det någon som har kommit på den briljanta idén att dela på lagen. Jojo, som om det skulle vara enklare att få ihop spelare till två lag än ett. Lycka till.

Sista ordet
Folkligt Festligt Fullsatt. 12 grader varmt, regn i luften, Östers chanser är inte alltför stora. Nja.

Hela Vallen Ska Gunga. 12 grader varmt, regn i luften, Östers chanser är inte alltför stora. Nja.

Ständigt denna Zlatan. Kommer att bli en världsspelare. Kommer att reta upp många många människor.

Märkligt vad det är tyst om Växjö BK nu för tiden. Jag trodde att de var bäst i länet?

Märkligt vad det är tyst om Växjö Lakers för närvarande.

Kaspars är Gud. Uträknad i Brommapojkarna. 30 stygn och en vecka senare tillbaka på planen. Respekt!

Johan Svensson är alldeles för bra för Östers bästa just nu. Skulle förvåna mig storligen om han är kvar nästa år.

Historien om Zlatan och Guds stol är fel. Det skall vara Kaspars istället för Zlatan.

Elitserien i hockey har börjat. Brynäs har ver
kligen byggt upp med klasspelare från NHL… inte. Suck.

Bilden på Kaspars är med för att Kaspars är Kaspars.