Nyheter

Claes Green – Cafe Opera 1-0

Magi, mina vänner. Fattar ni? MAGI! Jag säger det igen. MAGI!

En lycklig stjärna lös ner på oss ikväll från den mörka himlen. Den lös ner på den totalt vedervärdigt usle domare Kovacs, på vilt kämpande spelare på planen och sist men inte minst – den lös ner på Claes Green.

Vilken match han gör, brandmannen. Men vi måste nog ta det från början, för även om jag borde göra annat än skriva usel poesi som i raderna ovan ikväll så kan jag inte låta bli. Ni som inte var där måste samtliga få reda på vad i helvete ni missar så ni tar till alla medel för att kunna se nästa hemmamatch mot Brommapojkarna på söndag.

Öster började med följande elva:

Green
J Karlsson, Thor, Gorkss, P Karlsson
Wibrån, Velic, Gustafsonm, Mattsson
Cederqvist, Svensson

Och som den elvan började matchen sen. Nu handlade det om gladfotboll, och ett bollinnehav som inte var av denna världen. Cafe Opera hängde dock med defensivt, och stack upp ibland i farliga kontringar precis som väntat. Men ingen skugga ska falla över ”lilla AIK” idag, kanske var det årets hittills bästa motståndarlagsprestation på Vallen? Jag har iallafall inte sett något bättre.

Första halvlek handlar alltså om sjukt många hörnor och farliga frisparkar mot ett väl samlat Café Opera. Underbart spel av yttrarna Svensson och Mattsson, liksom av hela backlinjen som kan ta sig i kragen och lyfta sig genom hela veckan bara av de första 45 minuterna idag. Men det skulle bli ännu bättre… Halvleken slutade alltså mållöst.

Andra halvlek. Öster fortsätter i samma stil, och får efter en krånglig situation frispark (grattis Kovacs). Velic lägger den snabbt som en djupledsboll till PC som bara stänker in den vid målvaktens högra stolpe, och det är så rättvist så rättvist att jag bara skriker rätt ut en lång stund och kommer plötsligt på mig själv att luften i lungorna tagit slut för länge sedan och ingenting hörs från min strupe längre. 1-0!

Då händer något. ”Fiket” inser att de ligger under och inte lär få med sig sin poäng de rätt tydligt siktat på. Nu måste de anfalla, gör det riktigt bra och får dessutom extra hjälp av domare Kovacs som verkat få för sig att han skall avgöra matchen. Jag brukar inte gnälla och skälla på domare då det knappast hjälper, men kan man låta bli när någon är så totalt värdelös som Kovacs var idag? Jag tycker faktiskt inte det, förlåt mig alla domarvänner. Lovar att skriva nåt snällt om domaren i nästa match.

Café Opera ja. Lilla AIK. Skillnaden mellan de båda stockholmslagen är inte så förtvivlat stor kan man säga, och då har storebror ändå roffat åt sig en halv startelva inför säsongen. Med mer tyngd än finess vinner man boll på mittfältet och löper sönder Östers försvar, som med rätta (liiiiite tufft matchande på sistone) såg rätt slitna ut. Då ur krutröken stiger män som Peter Wibrån fram. Markus Jonsson byts in och sliter som en ilsken terrier, och jag är nu beredd att förlåta flertalet halvdana insatser under säsongen. Thor och Gorkss är fantastiska. Putte är magisk, och tillsammans med hans insats i Lettland så är det såååå underbart att se denne hackkyckling (varje år har en hackkyckling, i år har det varit Putte) prestera så bländande fotboll. Och sist och störst i aftonens hyllning – Claes Green.

Han räddar med pannan. Han räddar med yttersta fingerspetsarna. Han lugnar ner grabbarna. När Café Operas anfallsspelare somnar ikväll lär de se spöket Labbe sväva över deras huvuden och utstöta elaka hoanden. Kvalet från Ljungby då den berömda axelräddningen som räddade hela Öster avgjorde… Det fanns ibland oss igen ikväll. Känslan var likartad. Jag räknade till tre matchavgörande räddningar under den här perioden, varav två höll världsklass. Ja alltså världsklass. Jag kommer aldrig att glömma den här kvällen, matchen är redan en av klassikerna.

Att Söderberg sedan lyckades missa ett rätt givet mål med en nick i slutet må vara hänt. Vi behövde tre poäng, vi fick tre poäng och dessutom få se såväl gladfotboll på Östermanér i en halvlek som ren kämpafotboll med näbbar och klor i en.