Veckobrev

Varför får Anders Frisk när inte jag får.

Som fotbollsspelare är man tvingad att ha uppdragna strumpor, nedstoppad skjorta och vattenkammat hår. Det är inte tillåtet att ha örhängen, halsband, dykartuber eller solglasögon. Om man inte heter Edgar Davids förstås, då är det helt ok med solglasögon. Man skall vara välvårdad helt enkelt. Då stiger Anders Frisk in på scenen – som för övrigt klarade sig bra under EM- och som han stiger in. Med en urringning som hade passat in på vilken kvinnlig Big Brother deltagare som helst. Dessutom orakad och taggig som ett sibiriskt piggsvin. Jag trodde att domarna skulle vara ett föredöme, som vanligt jag trodde fel.


Detta veckobrev är skrivet innan finalen i EM är spelad. Då slipper jag vara besviken ifall Grekland skulle vinna. Visst är det kul att en outsider går och vinner hela prispotten, men det hade varit ännu roligare om det hade varit ett lag som spelade trevlig fotboll. När vi äntligen trodde att tysk fotboll var död och begraven så återuppstår den, fast i Grekisk form. Det är disciplinerat med alla gubbar i försvarsläge för att lite då och då sticka fram i kontring. Effektivt men ack så tråkigt att titta på.
Å andra sidan, hade Sverige spelat sådär och nått final hade jag hyllat den taktiken men det är en helt annan historia.

Detta EM som i många hänseenden har varit skrällarnas EM. Spanien, Italien och Tyskland åkte ut redan i gruppspelet. England och Frankrike försvann i kvartsfinalerna. Likadant har de varit i de stora cuperna och de lokala serierna. Vem hade trott att Porto skulle vinna Champions League eller att varken Real Madrid eller Barcelona skulle knipa La Liga, och varför vann inte Chelsea varenda match de spelade? Denna trend är både kul och hälsosam. Det räcker inte bara att ha en fet lönecheck och vara eftertraktat villebråd för reklamagenturer. Man måste prestera och jobba för laget också. Det går inte att vinna matcher alldeles själv, kvitta hur många reklamfilmer man har varit med i.

Sveriges insats i EM måste ändå betraktas som skaplig. Vi var trots allt bara en stolpe, igen, från avancemang till semifinalen. Vi fick se några snygga mål, jag ryser fortfarande över Zlatans klackmål – om det är någon som mäktar med något sådant så är det just Zlatan. Men vad jag inte gillar är att vi är för mesiga. Varför var det ingen som psykade den holländske målvakten vid straffläggningen? Varför gick Andreas Isaksson så lydigt och ställde sig direkt på mållinjen vid varje straff? Det ingår ju i spelet att gå fram och störa motståndarna så mycket som möjligt. Det vet i tusan om inte allas vår egen Stringen hade klarat sig bättre. Den svenska mentaliteten är för mjäkig i vissa lägen.

Rottne/Åbys herrlag är allt annat än mjäkigt. Nya storslagna planer har presenterats för oss spelare. Inom en tidsperiod på 5 år skall vi spela i division 3 enligt styrelsen. För att förverkliga detta mål skall vi i år köpa in minst en ny spelare! Allt detta är faktiskt sant och sker i en liten klubb i division 5. Vi spelare blev tända av detta, inte fan skall en ny spelare komma in här och sno våra platser på planen. Så i ett huj slog vi Långasjö två gånger på raken med 1-0 och 2-1. Sen att vi sedan föll pladask med 4-0 mot Vederslöv må vara hänt, vi förlorade trots allt första matchen mot dem med 9-0. Ryktet förtäljer att det är några Växjö BK spelare som skall inhandlas. Tror jag det, det är bättre att förlora med 9-0 än med 10-0. Kanske är det den mycket underskattade Martin Olander som är på väg till oss!! (Ironi).

Sista ordet

De säger att 13 på stryktipset är respekt, men…

Att i en hel halvlek skandera heja heja heja Öster trots underläge, det är respekt.

Att flera avarter planerar febrilt för åka till Wales och se Uefacupmatchen, det är respekt.

Jag har alltid tyckt att Figo varit en överskattad spelare, men hans insats mot Holland var formidabel.

Att Tjeckien skulle vara så uddlöst utan Nedved hade jag ingen aning om. Där rök vinsten i mitt EM-tips.

Falkenberg : Öster 1-2. Nu vänder det, igen…

Kaspars blir bara bättre och bättre. Vilken härlig inställning han har. Hoppas att det smittar av sig.

Att Darius Vassel skulle missa sin straff i kvartsfinalen visste man ju på förhand. Det måste ha varit ett av världshistoriens sämsta inhopp.

Kort veckobrev den här gången, men hjärnan har tagit semester.

Glad sommar alla avarter.