Veckobrev

Tabell- och textanalys i halvtid

Vi närmar oss halvtid av årets säsong. Därför är det på plats att analysera hur Superettans lag har skött sig så här långt. Och hur Österfansen egentligen känner sig.


Den tredje november 2003, en vecka efter degraderingen, tippade jag spontant och ogenomtänkt hur tabellen för den här säsongen skulle sluta. Utan att veta något om vilka nyförvärv lagen skulle få eller hur försäsongen skulle se ut. Det kan vara kul att jämföra det med hur det ser ut just nu. Här följer mitt tips med de kommentarer jag skrev då, följt av tabellen som den ser ut i dagsläget.

1. BK Häcken – en rövare med talanger som kan både lyckas och misslyckas
2. IFK Norrköping – nu får de ta sig samman de avarterna
3. Östers IF – kval mot Kalmar, ja de tycker ja
4. Västra Frölunda – leder serien med femton poäng vid midsommar, sedan kommer den sedvanliga kraschen
5. Gais – Rolle Nilsson styr skutan mot en topposition
6. Boden – blytunga Boden skjuter sönder Souvenir-Boden på Bärendsballen
7. Åtvidabergs FF – får de bara behålla Cederqvist en säsong till så…
8. BP – Adde Bild ser till att Brommaflickorna håller sig i mitten ett år till
9. Café O – Superettans ÖSK ligger i mitten på nytt
10. IK Brage – Valentinos kebab luktar gammal kofta
11. Assyriska FF – de har ju inget eget spel de stackars krakarna, sedan kan de säkert kontra sönder Öster men var räcker väl sex poäng?
12. Västerås SK – klarar sig kvar ett år till med sina griserier
13. Enköping – för gamla, och tappar väl en del folk också
14. Gefle – Ricky Kraxberg ner i tvåan. adjöken
15. Falkenberg – FFF är blir vanställda som SSS 2004
16. Friska Viljor – de mångna viljorna blir för många och alla vill åt olika håll och de spricker på startlinjen

Och så här ser det ut:

1.Häcken (+/-0 platser jämfört med mitt tips)
2.Gefle IF (+12 platser)
3.Assyriska (+8)
4.Gais (+1)
5.Norrköping (-3)
6.Frölunda (-2)
7.Café Opera (+2)
8.Brommapojkarna (+/-0)
9.Öster (-6)
10.Åtvidabergs FF (-3)
11.Falkenberg (+4)
12.Brage (-2)
13.Boden (-7)
14.Enköping (-1)
15.Västerås SK (-3)
16.Friska Viljor (+/-0)

Tre rätt har jag så här långt. Nedan kommenterar jag alla Superettanlagen.

1. BK Häcken – en rövare med talanger som kan både lyckas och misslyckas

De tar sig i Häcken, skulle man kunna säga. Efter en halvknackig inledning har de nu tagit sig längst upp. Visst kan det fortfarande misslyckas, men eftersom det inte finns något riktigt bra lag i Superettan så klarar BKH troligen att ta sin serieseger till slut. De obesegrade göteborgarna har ju även värvat på sig en offensiv miljonspelare från norska ligan och han har inte kommit igång ännu.

2. IFK Norrköping – nu får de ta sig samman de avarterna

Faktiskt så har ”avarterna” tagit sig samman och överraskat många. De hänger med toppskiktet bra, men att de tar en av två direktplatser till Allsvenskan är nog inte så troligt. Tycker att IFK har haft en hel del flyt än så länge, inte minst vid segern i Växjö.

3. Östers IF – kval mot Kalmar, ja de tycker ja

Här kommer ju en rejäl plump i protokollet. Att Kalmar får kvala är väl inte så troligt så länge de får ha Dedé kvar i startelvan. Och att Öster skulle börja producera så många mål och poäng plötsligt är väl något man mer hoppas än tror på. Men man vet aldrig med Östers IF och nu har vi PC…

4. Västra Frölunda – leder serien med femton poäng vid midsommar, sedan kommer den sedvanliga kraschen

De ledde faktiskt inte serien vid midsommar – inledde lite tvekande men har ändå hängt på toppen. En slutplacering runt topp 5 är inte alls omöjlig med deras, som vanligt, unga och kaxiga trupp.

5. Gais – Rolle Nilsson styr skutan mot en topposition

Faktum är att Gais hänger med bra i toppen. Spelmässigt har de väl inte alltid varit stabila och i slutet av många matcher har de tappat en hel del poäng. Ändå är de med i toppen. Denna nykomling slutar säkerligen på topp 5, kanske lyfter deras fans dem t o m upp i högsta serien igen.

6. Boden – blytunga Boden skjuter sönder Souvenir-Boden på Bärendsballen

Artilleriet från Polcirkeln har haft ammunitionsbrist, kan man säga. Segrarna har inte rullat in lika bekvämt som förra året och åtminstone när de var i Växjö hade de inget eget spel att tala om (dock en gratispoäng, man kan ju räkna med minst en sådan i Växjö nu för tiden). Kan bli tuffare för ”Gits” att hänga kvar i ettan än för Axberg – hade ju trott tvärtom inför säsongen.

7. Åtvidabergs FF – får de bara behålla Cederqvist en säsong till så…

Ingen Cederqvist i ÅFF i år – han harvade på i Djurgårdens B-lag och nu ska han ju ansluta till Den Fulla Rättens lag. Men ÅFF har faktiskt gjort en hel del mål ändå och tagit de där poängen som borgar åtminstone för en mittplacering till slut om man inte faller ihop helt och hållet.

8. BP – Adde Bild ser till att Brommaflickorna håller sig i mitten ett år till

”Trollkarlen från Växjö” har fått agera bänknötare i BP och endast gjort några ströinhopp. Grimstas stolthet verkar få nöja sig med en plats på nedre halvan.

9. Café O – Superettans ÖSK ligger i mitten på nytt

Caféet har tveklöst varit ”Superettans ÖSK” med alla sina 0-0-matcher. Väldigt tät defensiv samtidigt som man inte har gjort många mål alls. Detta har lett till en del poäng men inte tillräckligt för att bli ett absolut topplag. En liten felräkning från min sida.

10. IK Brage – Valentinos kebab luktar gammal kofta

Ja, visst luktar det lite gammalt att harva med Göran Bergort och Jimmy Rajala igen efter att ha vänt i division 2. IKB får precis som jag förutspådde kämpa för nytt kontrakt.

11. Assyriska FF – de har ju inget eget spel de stackars krakarna, sedan kan de säkert kontra sönder Öster men var räcker väl sex poäng?

Jag står fast vid att de inte har mycket till eget spel men så kontrar ju de så effektivt att det är skrämmande. (Som vid 2-0 på Vallen.) Nu har de lyckats även mot andra lag men jag tror ändå att de får svårt att vara med och slåss om kvalplats till slut. Detta var dock placeringsmässigt en rejäl felbedömning av mig.

12. Västerås SK – klarar sig kvar ett år till med sina griserier

De hade nog haft större chanser att klara sig kvar med Rasist-Liston. Nu ville de dock ha Money vid rodret och det har gjort att mitt tips kanske kommer lite på skam. De räddar nog nytt kontrakt till slut – grisfotboll brukar ju löna sig i Superettan.

13. Enköping – för gamla, och tappar väl en del folk också

Det här var ju inte helt fel. I och för sig slutade de flesta gamlingar inför säsongen, vilket jag inte visste då. Tappade inte så många spelare men de var ju så usla redan förra säsongen att deras dåliga säsong i år inte är någon större överraskning.

14. Gefle – Ricky Kraxberg ner i tvåan. adjöken

Här var jag galet fel ute. GIF har ingen välkänd spelare i sitt lag men de har däremot något som inte alla andra har – ett lag som fungerar ihop. Disciplinerade, hungriga och motiverade ångar de på mot något som absolut kan bli topp 5 när säsongen summeras.

15. Falkenberg – FFF är blir vanställda som SSS 2004

FFF har varit ganska vanställda och var länge riktigt tama på hemmaplan medan de tog en del poäng borta. Jag tror att de åker ur till slut hur som helst och de Steff får nöja sig med division 2-spel 2005. Mitt tips måste ju stå kvar.

16. Friska Viljor – de mångna viljorna blir för många och alla vill åt olika håll och de spricker på startlinjen

Ja, de sprack ju faktiskt på startlinjen. Men sedan samlade de ihop sina viljor och illviljor och har genom kragtagning plockat en del poäng. Påvelsgård Ultraz får se upp för fa
langen Piska Baljor när de intar Växjö Stad nästa månad.

Jag återkommer med ny analys av tabelltippningen då säsongen är över. En säsong där den vanlige Östersupportern på hemmaplan (borta är ju en helt annan saga) gång på gång blivit besviken, känt sig sviken – men lika förbannat hänger kvar. I hopp om att den stolta Österdraken en dag ska lyfta i den karga motvinden. Att Ikarosvingarna ska växa ut jämte klubbmärkets slitna stygn och att vi lyfter mot den skarpa solen, lämnandes de grönskande Staglamarkerna därunder.

Transport, motorways and tramlines, (EF-buss – dårhuset på hjul)
starting and then stopping, (pissepaus, pissepaus, pissepaus)
taking off and landing, (flyga till TNS & Boden)
the emptiest of feelings,
disappointed people, clinging on to bottles, (flaskor med 4 Guld)
and when it comes its so, so, disappointing. (varje hemmamatch)

Let down and hanging around, (sviken – men hänger kvar)
crushed like a bug in the ground. (krossad som Kalmar utan brassar)
Let down and hanging around.

Shell smashed, juices flowing (Zingo ockuperar Shell-mackar)
wings twitch, legs are going, (Påvelsgård lägger benen på ryggen)
dont get sentimental, it always ends up drivel. (alltid samma sak)
One day, Im gonna grow wings, (Ikarosvingarna…)
a chemical reaction,
hysterical and useless (EF Panikångest)
hysterical and

let down and hanging around,
crushed like a bug in the ground.
Let down and hanging around.

Let down,
Let down,
Let down.

You know, you know where you are with,
you know where you are with,
floor collapsing, falling, bouncing back
and one day, Im gonna grow wings,
a chemical reaction, [You know where you are,]
hysterical and useless [you know where you are,]
hysterical and [you know where you are,]

let down and hanging around,
crushed like a bug in the ground.
Let down and hanging around.

(husgudarna Radiohead, Let Down)

Förhoppningsvis blir det roligare att gå till Vallen när nu också ”PC” gör det. Att humorn och glädjen lever kvar i EF står åtminstone att finna i följande citerade foruminlägg av Henrik Söder. Olaglig vadslagning gällande vem som skulle däcka först vid Åtvidabergsresan. Infogar det här för att denna vardagspoesi inte ska falla i glömska. Den är skriven med ironi och humorn i högsätet och Henrik hoppas att ingen tar illa vid sig av dessa ord.

Levande odds – löpande odds. Så här står oddsen när nattredaktionen precis har tagit över för natten och bunkrat upp med kaffe och konjak.

Tobbe Ax. 7 gånger: Har sjunkt som en sten sedan han offentligt gått ut med att han förmodligen inte ska vara matchvärd, och inte nog med detta! Han har också aviserat en regäl krogrunda på lördagskvällen. Stark varning utvarnas här, frågan är om krogbesöket blir av…

Söder 5 gånger – Starkt kort som inte viker ner sig…

Ola P 3 gånger – Kommentarer egentligen överflödiga. Denna person går inte att beskriva i ord. Har enligt ryktet laddat upp med mest dricka av alla (Bosse Ringholm kan dra åt helvete!). Bara inte chipsen eller späet tar slut, och Du hittar favoriten här! Det enda förutom det som talar emot är att han glöms av på någon rastplats, och inte hinner däcka!

Svahn 12 gånger: Ärrad räv som har varit med förr. Har börjat gå över till öl mer, vilket egentligen ska vara en nackdel ur däckningssynpunkt. Å andra sidan glider numera ölen ner som en stor mjölk för Ola P (även om han fortfarande har en del att lära). Kan hålla igen något före match, men kan bli livsfarlig framåt kvällen! Varning utfärdas.

P.Hansen 60 gånger: Ett glatt odds, och varför inte? Dansken har ju att brås på från sina landsmän och Kim Larsen. Han har dessutom aviserat ett extralager av etanol på bussen. För mycket musik kan dock göra honom slö, och det luktar lite för mycket svärmorsdröm!

Linn. 8 gånger: Coming girl som trots sin ringa ålder hunnit med en hel del nattsudd. Rutinerad på inneställena i Växjö! Det som talar emot är att hon kan ha ögonen på annat håll, och helt enkelt glömma att sätta flaskan i halsen! Kom igen Linn, och visa vad tjejer kan…

Zingo. 20 gånger: En högoddsare efter insatsen i Göteborg. Ryktet säger dock att han ska bära en ful gul jacka på lördag, och jiddra hederliga smålänningar på entrén. Kan dock bli farlig framåt kvällen, då han i sin iver ska ta igen allt som han förlorade på ditresan!

Simba. 8 gånger: Albino från Lenhovdas skogar! Är lurig, och svår att veta var man har. Talar för är den låga åldern, vilket gör att han tappar mycket i rutin. Talar emot är att han kan ha ögonen på annat håll. Varning utfärdas dock, då han precis sägs ha gått på semester!

Kurtz: 20 gånger: Rutinerad klackräv som varit med förr. Ciderprinsessan har gått över från cider till öl, och det är ett plus! Har dock en förmåga att mer hetsa andra än att själv ta sitt ansvar. Sånt kostar tid! Men har har ju onekligen att brås på från sina Bayern-bröder!

teaterkiosken 7 gånger: Den här killen skojar man inte med, mycket mycket rutinerad, och det talar egentligen emot däckning. Dessutom går truten mycket, och sånt kostar tid. Viker dock inte för någonting, och är farlig! Dispans från högsta sovjet kan göra mycket för hunden…

Labila Kabila: 12 gånger: Labila är lurig att veta var man har. Hans partyglas är mytomspunnet, men ingen vet väl var det innehåller? Labila har varit med förr, och är rutinerad vilket talar emot. Labilas dagsform är svår att bedöma! Men Labila finns där i vått och torrt.

Sigge 40 gånger: Mohedas maradona spottar inte i glaset. Syns ofta i Växjös krogmiljö. Håller sig mest till pilsner vilket talar emot. Omsusad i lokalmedia, vad det innebär är mycket svårt att bedöma. Kan bli många skrönor med Karl-Erik. För mycket svärmorsvarning här!

KIK 20 gånger: Behöver ingen närmare presentation – kom och plocka på kungen! Kommer att gå ut mycket lugnt, men kommer i stor stil på hemresan! Ses alltid stående i mittgången, och det är svårt att bedöma om detta påverkar hans chanser! Har dock klar kapacitet för att det ska bli riktigt galet!

Björn Karlberg: Öppnas för tillfället inte för spel. Nattredaktionen har för lite kunskap!

magnus karlsson. 5 gånger: En favorit i mångas ögon. Har däckat på de mest märkliga ställen! Ibland bara försvinner Magnus, och han frågar aldrig något… Nähä Mange, mycket talar för Dig. Kroppsvolymen inte minst! Lyssnar Du för mycket på KJ och Tysken är Du rökt…

Levinsson 40 gånger: Poet och livsnjutaren från Lammhult. Har efter flera års exil i Skåne återvänt till gnällbältet Växjö. Är inte rädd att ta några pilsner, men för mycket svärmorsvarning även här! Vapendragen från Lammhult, Londonlinnet saknas, och detta kan vara ett plus!

Mattan 100 gånger: Mattan sägs numera ofta syns i krogmiljö på Växjös uteställen. Intresset för Öster har dock falnat något. Håller sig till cider, och det är ett klart minus! Ungefär lika stor chans som att Öster slår Örebro på Eyravallen! Men har man börjat ett nytt liv så har man…

Ekström 50 gånger: Den gula jackan drar upp oddset en del på Ingelstads maradona. Men man vet aldrig vad som kan hända på en hemresa med East Front. Särskilt inte när man har muddrat medresenärernas jackor vid entrén… Dock ett riktigt långskott oddsmässigt!

KJ 30 gånger: Tamast i klacken är en av grabbarna bak i bussen. Kanske kan Tysken hetsa honom till stordåd? Nattredaktionen är dock tveksam, och tror inte den gode KJ kommer upp i tillräcklig klass! Kan bli lite gnällig, men några goda pilsner kanske råder bot på det?

Karl-Erik: 100 gånger. Nej Karl-Erik – hau sk
a diii här gau teee? Ett par pilsner går nog, men här är utsikterna mycket små. Inte heller lätt att sitta och tjata med Mattan en hel dag! Karl-Erik är av den gamla skolan, och drar härliga gamla historier för oss yngre. Det ger dock inga pluspoäng i dessa sammanhang.

Rask. 8 gånger: De gode Rask har eller har haft semester, och sådant kan vara farligt! En rutinerad räv som har varit med i flera år, och vet hur en öl ska svepas snabbast möjligt. Lite lurig och svår att veta var man har, allt eller inget. Ett chansspel kan vara på sin plats!

Bulten: 20 gånger. Frågan är hur sliten den goda Bulten är sedan Portugal-äventyret? Men nog ska han som vanligt klara av några kalla lapin iallafall. Kan hetsas av sina medresenärer till stordåd! En Matchester-City anhängare kan man dock alltid lita på, så varför inte?

Det sägs att högoddsaren Mattan var den som däckade först men jag har själv inte några klara minnesbilder av det. Blev lite slö, men inte var det av musik.