Krönikor

Krönika: We do Öster

Som ett slags klargörande och en motpol till den här veckans veckobrev tänkte jag – en helt vanlig Östersupporter – skriva vad jag egentligen känner för Växjö Lakers och deras supporterförening Lakers Lakejer. Nej, här finner ni ingen smutskastning eller ironi. Bara en supporters tankar och idéer om varför man försöker blåsa upp en rivalitet som de facto inte ens existerar – utom här på nätet.


East Front är en öppen supporterförening med många duktiga skribenter, och Stefan Lindstig är en av dem. En av den här mannens specialiteter har varit att reta gallfeber på hockeyfans från staden med sina ironiska vinklingar gällande VLH, vilket ofta föranleder arga mail till webmaster som alla har budskapet: ”Hur kan ni publicera sånt dravel om och om igen?” Det är inte utan att jag som ansvarig utgivare börjar ställa mig samma fråga själv.

En viss rivalitet mellan de båda lagen kommer vi aldrig ifrån. Bägge lagen slåss om samma lokala sponsorer, även om de också behöver andra större sponsorer för att nå sina elitmål. Vidare så slåss vi om mediautrymme under några månader när våra säsonger överlappar varandra. Men ska vi verkligen behöva slåss om publiken och supportrarna? Jag tycker inte det.

Jag känner med de Östersupportrar som även gillar hockey och VLH. Att få en gliring är en sak. Att ständigt få det en annan. Speciellt som någon rivalitet inte existerar enligt ovanstående resonemang. Det handlar om två skilda serier och två skilda sporter. Förlorar Lakers en match så betyder det inte ett dyft för Östers IF och vice versa. Sant supporterskap handlar om att stötta sitt lag i med och motgång, något som både EF och LL (Lakers Lakejer) är erkänt duktiga på. Jag tycker att vi ska vara stolta för att vi har två så pass bra organiserade supporterklubbar i en stad av Växjös storlek, och är själv imponerad av mycket som LL tar sig för.

I framtiden kommer eastfront.net att granska det här med betydligt mer vaksamma ögon då vi känner att det räcker nu. Vi har t ex regler i vårt eget forum som säger att trakasserier inte är tillåtna, och när man då vid upprepade tillfällen häcklar på något eller någon i officiella artiklar på hemsidan så rimmar det faktiskt illa.

Jag vrider mig lite när jag skriver det här om jag skall vara helt ärlig. Egentligen tycker jag att det här är en storm i det berömda vattenglaset. Men – jag känner att jag personligen vill tala om för berörda parter att det handlar inte om någon systematisk förföljelse från vår sida, och att vi skall göra åtgärder för att det i framtiden inte kan komma att uppfattas som det.

We do Öster.
Let the others do the rest.