Veckobrev

Askan leker med loosers

Medan Öster laddar för att åka till Wales och spela i en europeisk turnering sitter lakers spelare hemma, äter chips och ser fram mot att åka till Nybro och spela i gärdsgårdsserien. Det är minsann skillnad på förutsättningarna för Växjös två mest kända lag.


Medan Öster kan ståta med att ha mött Roma, Bayern Munchen och Barcelona skryter lakejerna med att de ska få möta ett annat småländskt lag, HV 71, i en träningsmatch. De enda framgångarna som ett Växjölag fått i ishockey var då Östers IF även snörade på sig skridskorna. När vår stolta förening slutade med tramseriet på is slutade även framgångarna för stan. Sedan dess har ishockeyn kostat kommunen massa pengar i form av en gigantisk konkurs.

Vi skrattar också lite extra åt hockeyfjantarna som på fullt allvar trodde att Shjon Poddein skulle komma tillbaka. Denna destruktive spelförstörare var lakejernas kung medan han själv hela tiden vantrivdes i Växjö. Efter att ha spelat i NHL kan det vara föga uppiggande att lira i ett dåligt lag i en dålig division för endast en handfull åskådare jämfört vad han var van vid.
Shjon ska hyllas för sina behjärtansvärda insatser då han samlar in pengar till sjuka barn och andra människor i nöd. Att spela för lakers får väl anses som en liknande hjälpinsats, till en förening i kris. Nä, nog om tama islekar nu.

Under matchen mot Enköping fick vi alla återuppleva en företeelse som länge legat i graven. Askan som är en av de mest hängivna supportrarna och som vid ramsor brukar spara sin stämma för att kunna näpsa rättsskiparna gjorde äntligen avkall på detta. Inte sedan nittiotalets glada dagar har man hört från läktarens bakre regioner: ”kom igen nu, 1 – 2 – 3, Öster –klapp – klapp – klapp”. Just denna inräkning, 1-2-3, är något man saknat likt sötman i Janne Janssons smekande passningar.

Innan matchen samspråkade jag med Askan om hans val av kläder. De flesta personerna på Norra Stå har någon form av rödblåa kläder, dock inte Askan. Min första tanke var att han säkert väljer en neutral klädsel för att kunna smälta in bättre bland vanligt folk vid eventuella upplopp. Detta hela handlade dock om att han ville vara en respekterad och föredömlig kanslist på Växjö TS, även under fritiden. Jag påpekade att Etnas vulkanutbrott verkade tämligen svala mot de salvor han brukade ge domarna. Detta spred i sin tur kanske mer negativa fluenser mot både Östers IF och Växjö TS än vilka klädesplagg man väljer att bära.

Askan är innerst inne en väldigt snäll kille som inte skulle kunna kröka ett hår på en tam katt. Efter senaste matchen sammanstrålade han med SMPs utsände fotograf på parkeringen utanför Vallen. Askan, svart i synen som en engelsk kolarbetare sa ”vänta här lite så ska du få fina bilder…”. I och med avsaknaden av smarriga bilder i SMP får vi aldrig veta om Askan väntade på domaren eller en storbystad skönhet. Jag själv har länge väntat på en rejäl forward och nu har han äntligen kommit. Väntan på en storbystad kvinna fortsätter dock.

Ta hem full rätts!
Stefan Lindstig