Nyheter

Öster – Boden 0-0

Vad ska vi göra? Lägga oss ner och dö? Den här motgången är något av det värsta jag som supporter har upplevt – aldrig förr har så många spelare underpresterat på en och samma gång som man gör just nu. Visst ser det något bättre ut spelmässigt nu än för några veckor sedan men att ett fult, defensivt och rent av dåligt Boden kommer undan med 0-0 på Värendsvallen är en smärre skandal. Nu måste någonting göras.


I skrivande stund är vi 8 eller 9 poäng från toppen, och vi har 22 matcher kvar att spela. Det är ingen panik vi talar om, men något är fel – allvarligt fel – när så många spelare kan underprestera under en så pass lång tid som skett nu.

Vi börjar med en kort matchrapport. Första halvleken drog igång, och spelmässigt kunde vi se att det bättre spelet man talade om i sista matchen mot Gefle faktiskt stämde. Betydligt mer rörelse i laget, och Gorkss och Thor som mittlås gjorde Boden harmlösa framåt. Velic var oerhört nyttig som släpande forward, och hans inspel och frisparkar är definitivt en injektion för ett i övrigt rätt fantasilöst Öster. Tempot var under all kritik, mycket p g a Bodens maskande och stundtals riktigt fula spel.

Andra halvlek, och den börjar där den andra slutar. Sallhag tog över högermittfältet efter en för dagen rätt osynlig Söderberg, och Jonsson ersatte Patrik Karlsson som fått en rejäl smäll av f d Österspelaren Gitselov i första. Velic prickar trävirket med en frispark, och det är bara för oss på läktarna att konstatera att vi sett det här scenariot förut. Resten av halvleken efter den händelsen är ett töcken av felpassningar, långbollar, kapningar (från Boden), vanvettiga domarinsatser och alltså helt enkelt inte hälsosamt för en Östersupporter att läsa om. Så ni ska få slippa.

Det jag däremot ska konstatera är att vi borde vunnit den här matchen. Inte med 5-0. Inte med 3-0. Men vi borde lik jävla förbannat vunnit den. Och anledningen till att vi inte gör det är att vi inte har något som helst flyt offensivt nu. Något måste hända, och jag ser isåfall hellre att en spelare hyrs in än att som så många andra vill – sparka Leif Widén.

Frågan är hur Widén själv mår efter en sån här dag. Jag vet ju själv hur jag mår, och jag kan säga helt ärligt och rent ut att jag hade aldrig orkat gå till träningen imorgon med ett leende och sagt något käckt i stil med: ”Nu tar vi tag i det här grabbar”. Om Leif gör det är han värd respekt. Orkar han inte, så måste han ersättas av en positiv kraft som kan banka, sparka, programmera – ja vad som krävs – in några saker i killarnas huvuden. Men ska ju lämna konstruktiv kritik heter det, så här kommer 10 råd från läktaren:

1. Matcherna pågår i 90 minuter plus tillägg.
2. Våra motståndare i den är serien gör ofta som Boden, faller hem defensivt, drar ner tempot och försöker störa oss genom att spela fult. Motmedlet mot detta är rörlighet, rörlighet, rörlighet.
3. Om våra innermittfältare står stilla så kan vi inte spela bollen genom innermittfältet.
4. Andreas Ottosson har två gubbar på sig vid varje uppspel, så det alternativet bör undvikas.
5. När vi erövrar bollen på mitten måste fler spelare komma med fart så att inte motståndarna helt hinner samla sig.
6. När man erövrar bollen på mittfältet behöver man inte automatiskt vända sig med ryggen mot motståndarmålet och sakta ner anfallet ännu mer genom att låta en back sköta uppspelen.
7. Fler mittfältare än Peter Wibrån får gärna söka sig i luckan som uppstår bakom forards och motståndarförsvarare i anfallen.
8. Om någon på planen behöver en vink om hur man gör för att bli respekterad av supportrarna – kolla bakåt och lite till vänster. Där brukar man hitta Kaspars Gorkss.
9. Det är positivt att ni numer inleder matcherna med att prata med varandra på planen. Det är mindre positivt att det är lika knäpptyst som vanligt efter halva matchen.
10. När East Front är så förbannade att man buar ut spelarna efter matchen är det – inte bra. Mitt råd är att skita i gaphalsarna på läktaren och koncentrera sig på fotbollen.

Sista ordet ska handla om Boden. Normalt sett brukar jag inte ha några problem med motståndarlag, bara de uppträder schysst på plan. Det gjorde inte Boden. För det första ständiga förseningar vid fasta situationer, ett lunkande som påminner om tempot i Div 4 eller Div 5. Lägg därtill riktigt fult spel stundtals, och kanske värst av alla var en f d Österspelare – Peter Gitselov. Det var alltså tacken för hyllningen han fick av supportrarna vid matchstart.

Men det är aldrig motståndarnas fel att vi inte gör mål.

Dagens match måste leda till någonting konkret, annars spricker våra drömmar om Allsvenskan rätt av.