Krönikor

Krönika: Öster, laget i vårt hjärta

Det finns alltid två sidor av samma mynt. När laget presterar så pass dåligt som man gör för tillfället är det svårt som supporter att plocka fram det ”där lilla extra”, och det vore ju märkligt om det inte vore tvärtom. I dagens SMP så sågar Denis Velic med all rätt Östers supportrar efter gårdagens burop och mer eller mindre inskränkta utrop under matchen. Så långt ska det inte behöva gå.


Jag är själv en av dem som självkritiskt borde tänka över vad det är jag håller på med. Man har förväntningar inför varje match, man tänker att: ”Nu… nu kanske så vänder det” och man blir alltid lika besviken när så inte blir fallet. Man börjar leta fel hos spelare, ledare, tränare, gräsmatta – ja allt man egentligen kan klaga på klagar man på. Och bidrar därmed till att sprida den där negativa stämningen och lägga ytterligare ett ok på lagets axlar, som Velic nämner i intervjun med SMP.

Det där vet vi ju så väl. Sen kan man inte heller alltid begära att supportrarna skall hoppa, jubla och ställa till med fest efter en så uddlös insats som gårdagens. Man svarar som supporter med att antingen tyst lida sig igenom matchen, eller att högljutt låta sitt missnöje ljuda över Värendsvallens betong. För tro det eller ej – supportrarna står inte på Norra Stå match efter match eller tömmer plånboken på bortaresor runt om i Sverige bara för nöjes skull. Man förväntar sig ett visst mått av engagemang från spelarna, och om inte spelarna lever upp till kraven så tar det sig ibland uttryck som inte lever upp till vad en del uppfattar som sant supporterskap. Rätt eller fel, sån är sanningen. En del må tycka att det är provocerande, men sanningen är att det är kärlek vi pratar om och att det iochmed detta inte är enkelt.

Förr om åren har vi supportrar också utsatt såväl oss själva som spelare och ledare för lågvattenmärken, så det är här inget nytt. Den positiva nyheten är att vi alltid lyckats vända det, och det tycker jag är vad vi skall försöka göra nu också.

Imorgon tisdag kommer ett inofficiellt möte att hållas mellan Öster och East Front för att diskutera igenom nuvarande läge och ge oss supportrar svar på frågor om tränarsituationen, eventuellt kommande spelare och bubblande rykten om gnäll och andra missförhållanden i spelartruppen. Det har nu blivit dags att ta tag i alla frågetecken och räta upp dem till utropstecken, och få slut på spekulationer och annat som bara gör en jobbig situation ännu värre.

Kom ihåg devisen som står på en skrynklig och tyvärr bortglömd flagga:

VI SVIKER ER ALDRIG