Veckobrev

In med bollen i mål

I morgon är det som bekant Sveriges nationaldag. Då skall vi fira att Gustav Vasa en gång i tiden blev vald till Sveriges konung. Eller vald och vald, på den tiden snodde man kungatiteln från någon annan. Det var lite som herren på täppan fast blodigare. Och så hette han inte Vasa för den delen, utan hade det föga kungaklingande efternamnet Eriksson. Dessutom hade han ett ont öga till oss smålänningar, vi skulle kuvas till varje pris. Speciellt om vi kände någon som kände någon som kanske hade sett någon Dacke. Så tänk på det i morgon smålänningar! Vi skall fira en person som ansåg att vi smålänningar var något som katten släpat in, vi skulle förtryckas och kuvas. Så istället för att fira honom riktar jag mina tankar till det slag som skall utspelas på Värendsvallens slagfält.


Östers IF mot Boden. Söder mot Norr. Båda två kämpar frenetiskt på den nedre halvan av tabellen. Efter en minst sagt darrig säsongsinledning av våra rödblå hjältar är det i morgon upp till bevis. När Sveriges nationaldag börjar närma sig sitt slut vill jag att följande begrepp skall vara utredda en gång för alla.

Spelsystem
Ärligt talat så skiter jag fullständigt i vilket spelsystem man använder. Må det heta 4-3-3, 4-4-2, 1-3-1-4-1 eller någon annan sifferkombination. Vad allt går ut på är att man skall ha tillräckligt många gubbar med i anfallet såväl som i försvaret. Denna fokusering, framför allt bland supportrar och media, på siffror var likadan i hockeyn för ett antal år sedan när torpedhockeyn kom. Denna diskussion är idag död, ändå så praktiseras många olika spelsystem fortfarande inom hockeyn.
Om man nu har en pott gubbar som man vill ha med i en match får man ju se till att det blir en någorlunda balans mellan spelarna. Om detta kräver någon sifferkombination som i de flesta fall enbart existerar på papperet, det blir oftast 4-4-2 i praktiken, må det vara hänt.
Så skit i siffrorna, grunna i stället på viktigare saker. Som till exempel;

Peter Wibrån
En sak man definitivt kan säga om Peter är att hans hjärta är rött och blått.
När det gäller hans framfart på planen hittills har det varit ömsom vin ömsom vatten. Innerst inne vet vi ju alla vad han kan. Men det känns som han inte har hittat sin plats än på planen. Att spela med både Fidde och Wibbe som innermittar är ett slöseri med resurser. De är alldeles för snarlika i sitt spel och tar bara ut varandra. Det är sällan man ser att två likadana spelartyper spelar på samma plats. Om man listar upp några framgångsrika innerpar genom tiderna ser man att de oftast är helt olika spelartyper. Jag tänker framför allt på Thern-Schwarz, Viera-Gilberto/Bergkamp, Keane/Scholes, Wibrån/Hutchinson, Lars-Tommy, Drutten-Gina, Helan-Halvan med mer. Östers innermitt skall bestå av Fidde-Velic/Anton och därmed basta.
Men vad göra av med Wibbe då? Ner med han i backlinjen, varken Danne P eller Putte har övertygat så här långt. Vi behöver ett riktigt rivjärn på någon kant, någon som verkligen stänger till.

Kaspars Gorkss
Hjälte. Ger alltid 100 procent på planen. Har en spelstil som är på gränsen till livsfarlig, både för honom själv som för motståndarna, men allt som oftast vägvinnande. Om alla hade samma inställning som Kaspars under matcherna hade vi inte haft de bekymmer som vi har idag. Var helt plötsligt petad förra matchen efter några bra insatser. I morgon verkar det dock som han skall vara med från start igen. Det har varit för lite Kaspars än så länge i Östers laguppställning. Han har varit Östers spelare i snart 1 ½ år, men det känns som han inte riktig har fått någon ärlig chans än. Låt han spela några matcher från start så hans inställning smittar av sig till de andra.
Så här i efterhand är det synd att Öster gjorde sig av med 3 ”Kaspars” spelare förra säsongen. Gitselov, Acke och Thomasson var inga gudabenådade spelare, men de hade en inställning som idag saknas bland många av Östers spelare.

Fokus och ta smällen
Inställning var jag inne på lite här ovan. Men jag tar upp det igen. Bär man en rödblå tröja måste man vara beredd på att bli rödblå under den. Våga ta smällen helt enkelt. Senast match mot Norrköping var bedrövlig ur den synvinkeln. Danne P gick inte in i en närkamp under hela matchen. Denis Velic är helt mästerlig emellanåt, men är beroende att han får bollen på sina fötter av en medspelare. I närkamp tappar han bollarna. Det finns flera spelare som hellre hoppar undan än tar smällen. Det skall göra ont att spela fotboll. Det är det vi har försäsongsträning till, träna upp kroppens styrka och kondition. Kondition har vi, styrkan verkar vi ha tappat någonstans.
Som så ofta när det blir krabb i maskineriet så tappar man fokus. Det går rykten om missnöje bland spelare och ledare. Under matcherna läggs mycket energi på att klaga på domare, medspelare och motspelare. Lägg krut på att spela boll istället, låt oss supportrar klaga på domare, spelare och ledare istället. Vi är mycket bättre på det. Ni är experter på att spela boll, vi är experter på att vara supportrar. Om ni skall ta över våra roller, ja då måste vi snart ta över era. Jag är en jäkel på att nicka bollar förresten.

Leif Widén
Till sist. Vad göra med Leffe? Än så länge ser jag faktiskt ingen anledning till att bjuda han på middag och skicka upp han på kansliet igen. Jag ser inte nedgången som Leffes fel faktiskt. Det är spelarna själva som måste prestera, detta är deras fel och inte hans. Jag anser att han faktiskt har försökt göra det bästa av situationen. Det enda som jag tycker han brister i är den taktiska coachingen under match. Sluta häng med huvudet och agera uppgivet när det inte går som tänkt. Engagera dig och peppa istället. Det blir inte lättare om du beter dig som om en spelare har orsakat världens undergång så fort de tappar bollen.

Tragedin om Rottne/Åbys framfart i division 5 södra rullar vidare. På 8 matcher har vi lyckats skrapa ihop 6 poäng. Om man tycker att Öster har tappat kontakten med toppen är det inget mot vad vi har gjort. Alla trodde på en topplacering i år, och med i toppen är vi fast åt andra hållet. Dessutom förlorades ett prestigemöte härom veckan. Givetvis talar jag om det upphaussade mötet mellan Hovshaga B – Rottne/Åby B. På ena sidan, fiendesidan, hade Hovshaga mönstrat upp med en långtinkastande vänsterback, en skit helt enkelt. Och på vår sida hade styrelsen skickat in en gammal slö veteran som mittback för att nicka bort alla inkast som singlade ner i vårt straffområde. Bataljen var mycket jämn i 60 minuter, sedan gick luften ur Rottne/Åby. Det historiska resultat blev:
Mattan – EF Rottne 4-1

Sista ordet

Zlatan och Henke på topp. Vilken ära det måste vara för Henke att få spela med denna gud.

Emin Nouri var förmodligen den enda avgångsstudent som var nykter i går kväll. Grattis till studenten Emin!

Alla snackar om att vi får problem om Otto blir skadad. Jag ser det som mycket värre om Johan Svensson skulle bli skadad.

Finns det verkligen ingen annan än Markoolio som kan göra fotbollslåtar? Staffan Hellstrand var är du?

Alla varnar för datavirus nu för tiden. Däremot är det ingen som varnar för Gyllene Tiders låtar. Precis som ett datavirus är det några textrader som smiter in genom oskyddade hål och biter sig fast och tar upp plats.

Det är tuffa tider, Tjala na na na…..

Skuggboxning på hög nivå inför EM nu. Ingen Johan Mjällby i startelvan idag. Men lita på att han kommer att vara på plan i första matchen i EM.

Om Öster letar efter ny tränare så är jag ledig. Min farfar vann ju SM-guld som tränare, fast i handboll. Så jag har att brås på!

Mitt första nyförvärv skulle vara Arash från AIK, p