Veckobrev

Usch Bush och Henke Larsson

Bilder från fångläger där Brittiska och Amerikanska soldater torterar Irakiska fångar kablas ut över hela världen. Inte bara hos vanliga människor väcker bilderna avsky, utan även hos Bush. När ljuset från tv-kamerorna lyser honom i fejan pratar han om rätt och fel. Unge Bush glömmer dock snabbt hur han själv behandlar sina fångar på Kuba, sannerligen inget att vara stolt över. Dessutom så får allt som oftast minderåriga i Amerikanska fängelse sona sina brott med döden. I det förlovade landet USA är det sonika helt okey att döda varandra men inte att kissa.


Även Janet Jackson skapade kalabalik ”Over there” när hon visade ena bröstet. För att unga amerikaner inte skulle få hela sin ungdom förstörd genom liknande sexuella cuper så bestämde sig TV att visa Oscars-galan med ett par minuters fördröjning. Däremot så var det helt okey att sända bilder på en döende Diana strax efter bilolyckan.

Sportkanalen Eurosport pumpar ut bilder från världsmästerskapen i Snooker. Deltagarna kommer alla från de Brittiska öarna. Matcherna kan pågå i flera dagar och när de bestämmer sig för defensivspel är det ungefär lika sövande som att titta på Örebro – GIF Sundsvall. Spelarna bjuder minsann heller inte på sig själva. Efter att ha vunnit med 17-16 kan man tycka att en liten glädjeyttring vore på sin plats. Att hoppas på att Dott eller O´Sullivan ska dra upp finskjortan ovanför huvudet och springa med händerna i luften runt bordet och avsluta med en ”Klinsmann” är kanske en utopi. Men en knuten näve a´la Ralf Edström kanske hade varit på sin plats, men nej då.

Veckans stora samtalsämne har väl annars varit Henke Larsson. Jag ska erkänna; jag gjorde ett glädjeskrik när nyheten nådde mig. Idag är Henke hela Sveriges gullegris, men det har inte alltid varit så. Jag minns ett viktigt landskampsmål av Henke Larsson mot Finland, hans första för övrigt. Vi i dåvarande Lammhultsligan tittade tillsammans och ingen av oss rörde en min. Det kändes okey. Sverige gjorde ett viktigt mål men det var en avart som gjorde det. När sedan Stefan Landberg pangade in ett obetydligt 5-1 mål ställde vi oss upp i soffan och skrek av glädje. Jag minns också vårt missnöje att Hasse Eklund aldrig fick en riktig chans i landslaget… Henke Larsson är idag Sveriges bästa fotbollsspelare, näst bäst är Zlatan. (Förutom hela Östers trupp vill säga).

För övrigt vill jag säga att domarna i Superettan är mycket bra, assisterande domarna likaså. Jag gillar alla sportkrönikörer, allra mest mig själv och Jockeluring. Jag har tittat på alla Sveriges matcher i hockey-VM och är lite småförtjust i Micke Nylander. Dede Andersson är en hyfsad fotbollsspelare och Simbo är en sann vän av det fria ordet. Vi gnäller, hycklar, skäller och ironiserar själva. Då måste vi acceptera att andra också gör det. Sedan kanske platsen som simbo väljer, East Fronts forum, inte är den allra bästa för att klaga på Östers IF. Det finns dock större brottslingar i Världen än Simbo. Henke Larsson var det en gång i tiden, Bush är det idag och kommer alltid att vara det.

Ta hem full rätts
Stefan Lindstig