Nyheter

Matchrapport från Enskede IP

Öster bortabesegrade Enköping i Svenska Cupen, utan att imponera. Matchen slutade 0-2 (0-1) efter ett mål av Freddy Söderberg och ett självmål. Här följer EF Stockholms rapport.


Större delen av den första halvleken var svag av Öster. Det gick inte att se vilket lag som nyss spelade i division 3 och vilket som kommer direkt från allsvenskan. Öster hade visserligen ett klart grepp i början av halvleken, men efterhand drogs tempot ner och Enskede hade inga problem att hänga med. Peter Wibrån var placerad som högeranfallare i matchen, men han sökte sig ofta inåt i banan (där han visserligen gjorde nytta som alltid) och ingen ersatte honom på kanten. På så sätt fick Öster ingen bredd i spelet. På den andra flanken har vi höga förväntningar på Johan Svensson, och vi hade gärna sett att han vågade utmana sin back lite oftare. Han har nämligen kunnandet att ta sig förbi.

Att Johan Svensson kan spela snett inåt bakåt från sin kant, det visste vi redan, och vi fick ytterligare en bekräftelse på det i den 36:e minuten. Peter Wibrån slet till sig bollen, lämnade över till Svensson på kanten som skickade in den till en friställd Freddy Söderberg. Freddy lade bollen i stolpen och slog själv in returen. 0-1 på en av matchens dittills få Österchanser och ett 20-tal Östersupportrar fick för första gången skäl att jubla.

Efter målet blev det bättre självförtroende i Östers offensiv under resten av halvleken. Bland annat gjorde högerbacken Daniel Pettersson ett par framgångsrika rusher på kanten (på tal om bredd i spelet).

I pausen lyckades några åttaåriga Enskede-huliganer riva ner den uppsatta Österflaggan och spotta på den. På läktaren kunde den uppmärksamme se finansminister Bosse Ringholm, tillika Enskedes ordförande. Finansministern ingrep inte mot huliganerna, något som ett mindre nogräknat medium än Eastfront.net eller Österfotboll.com hade kunnat göra rubrik på.

Enskede började den andra halvleken piggt, men det var Öster som nu började skapa chanser. Freddy Söderberg hade skott i burgaveln i 47:e minuten, Johan Svensson fick bollen för långt ifrån sig i ett friläge i den 52:a. I 63:e minuten slog Fredrik Gustavsson ett inlägg från höger hörnflagga, rakt på benet på en oattackerad Enskedeback. 0-2 i egen bur och matchen var avgjord. Resten blev en enda lång väntan på slutsignalen.

Peter Kennfors fick hålla nollan för andra matchen i rad, men det var ärligt talat mer Östers backlinjes förtjänst. Kenna själv hade bara två lösa skott att hantera på hela matchen, det första i 87:e minuten, det andra på övertid. Ur högtalarna kunde vi höra att Johan Mattsson valts till Östers bästa spelare, men själva väljer vi nog hellre att framhäva just det samlade försvarsspelet. Framåt har vi fortfarande problem med bredden och avsluten. Plus i kanten för Denis Velic som prövade skott två gånger; bägge gick på mål och vållade hemmamålvakten vissa besvär.

Efter slutsignalen beskrev Leif Widén matchen som ”en arbetsseger”. Och han tillade: ”Det är inte lätt det här…”. Vi förmodar att han menade att det inte är lätt att vinna på beställning mot sämre lag.

Peter Kennfors – Joakim Karlsson, Kaspars Goorks, Christer Thor, Daniel Pettersson – Johan Mattsson, Fredrik Gustafsson, Denis Velic – Johan Svensson, Freddy Söderberg (ut 64), Peter Wibrån. Anderas Ottosson (in 64). Publik: 284.

EF Solna / Jockeluring