Nyheter

Inför Öster – Västerås SK

Glöm VM i hockey (vilket inte är speciellt svårt). Glöm uppladdningen inför EM i fotboll (betydligt svårare). Nu är det dags för match i Superettan på Värendsvallen igen efter två veckors uppehåll, och det mot ett av Östers riktiga boogeyteams – Västerås SK. De grönvita brukar av tradition ha rätt lätt för våra rödblå stoltheter.


Det har varit rätt tyst kring Öster i veckan, vilket åtminstone är ett gott tecken på så sätt att inga nya skador rapporterats. Peter Wibrån sägs nu vara helt fit for fight igen efter en envis förkylning och så länge skadorna håller sig på den nivån får man väl anse det som helt OK. Björn Stringheim och Fredrik Bilds långtidsskador väger väl dock upp det mesta på skadefronten som helhet sett…

Claes Green har så smått börjat träna igen med Öster, och vi får se vad det leder till på sikt. Som jag (och de flesta andra) ser det så kommer endast Green komma ifråga om Kennfors skulle bli mer eller mindre långtidsskadad. Detta på grund av avtalet med Växjö BK som säger att hyran ökar kraftigt för varje match som Green är uttagen i truppen.

Vi ska väl ta och analysera de senaste matcherna från de båda lagen, och vi börjar med de grönvita gästerna från Västerås. VSK parkerar på samma poäng som Öster med en vinst (Assyriska h), en oavgjord (Häcken h) och en förlust (Åtvidaberg b). Man har även lyckats åka ur Svenska Cupen med dunder och brak efter förlust med 2-3 mot Topkapi borta inför hela 70(!) åskådare, men det är inte det värsta som drabbat föreningen. I matchen mot Åtvidaberg fick erkänt duktige Jonas Bootold ett rött kort, och ett omdiskuterat disciplinstraff på tre matcher vilket innebär att han är avstängd även mot Öster.

Vi kan nog förvänta oss ett rätt defensivt 4-4-2 motståndarlag som ser till att ha alla gubbarna rättvända mot bollen under matchens inledande minuter, för att sedan försöka ställa om med bollar i djupled mot pigge anfallaren Stefan Bärlin. Här måste Östers backlinje vara ordentligt på benen och inte gå bort sig när man är ute och stöter på VSK, för en kille som Bärlin behöver bara en chans på sig…

Öster å sin sida fortsätter i 4-3-3 modellen, och vi efterlyser fortfarande den variation i offensiven och kantspelet som fanns under försäsongen då vi gjorde några riktigt bra matcher. Det har sett lite träigt ut, men åtminstone hyggligt stabilt bakåt om man bortser från de sista 3 minuterna mot Häcken.

Laguppställningen är nu klar (glöm mina tidigare resonemang om ni varit i artikeln tidigare och kikat). Widén gillade uppenbarligen vad han såg när Wibrån spelade högerforward i cupmatchen mot Enskede, och vi noterar även att Jocke Karlsson hamnar utanför startelvan p g a lättare ljumskproblem:

Kennfors
D Petersson, Jonsson, Thor, P Karlsson
Velic, Gustafson, Mattsson
Wibrån, Ottosson, Svensson

Glöm inte att titta in på Sports innan matchen. Idag slår man upp porten redan vid 15:00, och för dig som är medlem i EF så erbjuder man bra priser på såväl mat som dryck… Men det viste du väl redan?