Krönikor

Krönika: Gräsligt dåligt

Värendsvallens A-plan är i usel kondition inför seriepremiären. Men vem är egentligen förvånad? Inte jag iallafall. De senaste åren har vi vant oss vid att trots våra rätt sydliga breddgrader ha en gräsmatta som i bästa fall är grön samtidigt som Norrlandslagens, men i år har inte ens detta inträffat. Situationen börjar bli ohållbar. Ska kommunen ta ut en hyra för anläggningen som motsvarar andra fotbollsanläggningar av samma storlek så får man sannerligen börja se till att ge sina hyresgäster valuta för pengarna.


Jag tror att vi snart haft varenda grässjukdom som existerar på Värendsvallens A-plan. För några år sedan handlade det t ex om larver som käkat upp alla gräsrötterna. De här larverna kom tillsammans med en ny gödsel som man köpt in (till reapris får man förmoda), och gjorde att det dröjde flera veckor innan kunde kalla A-planen för en fotbollsplan överhuvudtaget.

Den här gången är det inte riktigt lika illa, men bra nära. Planen är angripen av så kallad ”snömögel” som uppstått genom att den nyinköpta täckduken (som ska hindra smältvattnet från snön samt vårregnen att tränga in i planen inför tjällossningen) legat för tätt mot gräset så att ingen luft kunnat komma emellan gräset och duken. Det låter som ett dåligt aprilskämt, men det är sant. Möglet har i sin tur tagit kål(ursäkta den dåliga ordvitsen) på gräsrötterna, vilket är förödande på så sätt att man helt enkelt måste så nytt gräs på de kala fläckarna som uppstått. Detta gör i sin tur att planen blir ännu ojämnare än vad den var tidigare…

Efter det att möglet upptäckts i slutet av mars och man väl lyckats rulla ihop duken så lade man på en s k fiberduk för att driva fram gräset i. Det var ett bra initiativ, för utan den duken hade man troligen inte kunnat spela premiären på A-planen överhuvudtaget.

Hur kunde allt detta hända då? Växjös fritidschef Stig Carlsson menar följande i dagens SMP:

”- Den gamla plasten som användes på Värendsvallen förr om åren var tunnare än den nya som använts för första gången i år. Därför borde den nya plasten tagits bort tidigare, men så blev det inte. Dessutom regnade det mycket vid tidpunkten då plasten skulle bort vilket ytterligare försenade arbetet.”

Vi kan alltså konstatera att täckduken låg kvar på gräsmattan för länge. Men jag skulle gärna vilja veta hur detta kan inträffa? Och vad har regnandet vid den tidpunkten plasten skulle tas bort med saken att göra?

Men det kanske viktigaste – vem kontrollerar egentligen gräsmattan under senvintern? Det hade räckt att vika undan några meter i ena hörnan på duken kanske nån gång i veckan och göra en snabb besiktning på några minuter. Jag vet att man inte behöver vara någon vidare lekman för att se ungefär hur en gräsmatta mår, och definitivt inte för att upptäcka mögel. Finns det egentligen tid att sköta om planen med det hjärta som krävs för att den skall kunna bli något alldeles extra igen? För bara 10-15 år sedan var faktiskt Värendsvallens A-plan en av de allra bästa i landet.

Jag vill inte klanka ner på de som sköter planen, jag är övertygad om att de gör så gott de kan med de resurser och arbetstider som kommunen förser dem med. Men vi måste ändå konstatera faktum – Öster betalar numer stora pengar för att få utnyttja arenan, och man har lovat från kommunens håll att de höjda hyrorna skall gå åt till att förbättra underhållet på Värendsvallen. Det innebär att vi rimligtvis kan förvänta oss att ha en spelbar gräsplan inför en seriepremiär, och att den inte bara skall vara spelbar utan dessutom godkänd.

På tal om förväntningar: Inför nästa år förväntar jag mig att kommunen förbättrar sina rutiner så att det en gång för alla blir slut med såna här negativa överraskningar. Inför det här året så förväntar jag mig att man efterskänker hyran för premiärmatchen och eventuellt ännu fler matcher. Ska man ta ut en s k ”maknadsmässig hyra” så ska man också se till att det man hyr ut går att utnyttja.