Veckobrev

Människorna och tingen som försvann utan att säga ifrån.

Människor och ting går ur tiden. Det är en naturlig process. Ingenting är, som bekant, för evigt. Vissa människor och saker försvinner med en stor fet smäll. Vi har som exempel på detta Stig Svenssons nyliga bortgång. Det kan inte ha undgått någon att han nu har lämnat jordelivet och checkat in i den rödblåa himmelen. Andra företeelser som försvann med dunder och brak är Enron, boo.com, Michael Jackson bara för att nämna några. Men så har vi alla människor och ting som bara försvinner utaj att säga ifrån. Detta veckobrev är en tribut till dessa företeelser, vart tog ni vägen egentligen?


Visste ni att det är fysiskt omöjligt att slicka sig på armbågen.

Människor och saker har som sagt en förmåga att försvinna utan att förvarna om detta. Vissa saker försvinner för att ersättas med andra saker med ungefär samma innehåll. Exempel på detta är pyramidfestisen, glassen TipTop (min favorit), folkölet Preppens (många tonårsdiscon hedrades med denna dryck, New Kids On The Block, svarta domardräkter (ny färg, samma usla innehåll), Vic20 (Dataspel var bättre förr!) med mer. Medan andra saker försvinner för evigt, utan att ersättas, för att för alltid utplånas ur folks medvetande. Men förtrösta inte, er slempropp i mediaträsket har ett fantastiskt minne och skall här återuppväcka minnen ni trodde ni äntligen hade lyckats att radera.

Kategori TV-världen.
I TV:n händer det saker mest hela tiden, är det inte saltgurkor i trosorna så är det gamla tanter som försöker sig på schlager. Det finns dock två företeelser som har försvunnit.
Det första är det stora blaffiga R:et uppe i höger hörn när någon sporthändelse repriserades. Vad hände med det? Detta R som, speciellt för oss mentalt efterblivna, upplyste oss om att Ingemar Stenmark faktiskt inte åkte så långsamt utan att det var en repris som sändes. Nu för tiden måste vi själva tänka ut att Zlatan faktiskt inte har gjort 5 mål med några sekunders mellanrum. Men allt hopp är inte ute, om man har riktig tur och får se en Albansk landskamp i fotboll kan det hända att det mytomspunna R:et dyker upp längst upp i höger hörn. Om ni ser det ta vara på ögonblicket ty det lär aldrig dyka upp i svensk TV igen.

Nästa företeelse som försvann härjade också uppe i höger hörn. Givetvis menar jag den lilla vita pilen som blinkade när ett nytt program började på andra kanalen. Detta var förvisso på monopolets tid, då endast två svenska program fick sändas ut till gemene man. Vi skulle hjärntvättas med de tv-program staten godkände. Så fort ett nytt program började i TV1, som det hette på den tiden, eller TV2 så blinkade en vit pil i den andra kanalen. Väldigt smidigt om man inte var lyxutrustad med en trådolöst fjärrkontroll. Att zappa mellan kanalerna på den tiden var ohyggligt jobbigt eftersom man var tvungen att lyfta arslet från soffan. Men en dag var pilen borta, mycket synd tycker jag. Det vore guld värt om det kunde blinka till varje gång det började ett nytt program på en annan kanal, en 3 om det börjar ett nytt på trean, en 5 om det börjar ett nytt program på femman o s v.
Då skulle man slippa allt meningslöst zappande fram och tillbaka, letandes efter ett bra program.

Och så lite name dropping av människor och program som bara försvann.
Staffan Westerberg. Barnpsykologernas mardröm, tänk så många barnasinnen som förpestades av Staffans barnprogram. Var det inte lillstrumpa eller storstrumpa så var det pannkakor med i vartenda barnprogram som fanns förr, för att en dag fullständigt raderas ut från tablåernas listor och aldrig dyka upp igen.

Bosse Larsson. Ledde många sångprogram tills han en dag köptes över till TV3 och har inte synts till sen dess.

Bengt Fahlström i barnjournalen. Vart tog han vägen egentligen?

Hacke Hackspett, Visst nappar det, Trolltyg i tomteskogen, Tutti Frutti, Lyckohjulet, Loveboat. Många program bara försvann. Vissa är man bara glada över att de försvann, andra program förstod man aldrig varför de plockades bort. Kanske köptes de över till TV3 och förstördes som så många andra program.

Kategori Sport.
Här är det mycket som har försvunnit. Är det någon här som minns italienaren Salvatore Scillaci? Kom in som en stormvind under fotbollsvm 1990 i Italien och dundrade in mål som om han aldrig gjort något annat. Efter vm försvann han bara, jag hörde aldrig ett ljud om honom igen. Vad hände med han?

Det finns fler spelare som bara försvann; de brasilianska spelarna Socrates, Eder, Falcao, Julius Cesar m m, vad hände med dem? Alla gamla fotbollspelare som har ”varit något” brukar alltid dyka upp på ett eller annat sätt i olika sammanhang, men inte dessa. Stoppades dessa upp och ställdes in på ett museum? Det borde de ha gjorts i alla fall, för sånt sambaspel som dessa bjöd upp till lär aldrig ses igen.

Andra saker jag har funderat på som bara försvann är; Christoffer Anderssons pudelfrisyr, Johnny Rödlunds talang, alla snoriga frusna skägg som längdåkarna visade upp förr, Liverpools fantastiska spel (Borta sedan urminnes tider tyvärr), Brynäs storhetstid (Suck och åter suck), dopingsfria friidrottstävlingar, cykeltävlingarna där det fanns åtminstone en odopad cyklist, Östers pengar, Martin Olander, lillkanadensaren Peters, Dennis Velics jämnhet, Andreas Ottossons snabbhet., Figos storhet (Han var bra ett EM, sedan dess har jag aldrig sett honom bra i någon match).
Just friidrotten är ett mysterium, för ca 10 år sedan dök det upp en hel hop med kineser som fullständigt krossade allt motstånd. Sedan syntes de aldrig mer igen, vart tog de vägen? Och vad hände med alla manliga höjdhoppare som hoppade över 2.40 i sömnen? Nu blir det ju krigsrubriker om någon hoppar över den höjden.

Kategori Allmänt.
Som avslutning på detta meningslösa ämne skall jag ta upp lite allmänna saker som inte passar in i de två kategorierna här ovanför.
Först av allt, vad hände med epitetet kvällstidningar? När började dessa övergå till att bli morgontidningar? Finns det några kvällstidningar kvar, eller när försvann den sista? Som det är nu så kommer ungefär SMP och tidningspojken med KVP ungefär samtidigt på lördagarna.

Vad hände med allt kunnigt folk på bensinmackarna? Om jag åker in på en bensinmack nära dig idag och behöver hjälp med något utöver det vanliga, alltså något aningen svårare än att spruta senap på korven, möts jag alltid av ett levande frågetecken. En enkel fråga som, vilken olja jag bör ha till min bil, är alldeles för svårt för dessa människor. Ibland ser det ut som om de funderar på om de verkligen säljer olja. Jovisst gör de det, den är inträngd mellan drickorna och godiset. När försvann de gamla bensinmackarna egentligen, och ersattes av livsmedelsaffärer?

Sist men inte minst, var någonstans försvann Conny Dahlberg egentligen. Denna röd blåa fanatiker som svingade yxan i högsta hugg när Kalmar FF kom på tal. Det sa bara tjoff sen va han väck.

Så är det då dags för en rapportering om Rottne/Åbys försäsongsträning. Efter att 6-7 träningar har ställts in på grund av dåligt väder har det äntligen blivit lite ordning på försäsongen. Som så många gånger förr har vi drabbats av att mjukissporterna bandy och innebandy har så in i helsike långa säsonger så många av spelarna har föredragit att glassa runt med dessa kvinnosporter istället för den enda riktiga. Vilket i sin tur har gett med sig att första träningsmatchen ställdes in. Nu till helgen är det dock dags för en riktig höjdarmatch, för motståndet står nämligen lokalkonkurrenterna Tolg. Denna batalj kommer att utspelas på Rottnes grusplan under lördagen. Spänning, kamp, hårda ord, benknäckarkapningar, tårar, glädje är vad jag kan utlova. Själv förväntar jag mig att hålla i cirka
15 minuter innan min kondis tar slut.

Sista ordet:

Spännande fakta. Åtminstone 75 % av er som har läst detta veckobrev har försökt att slicka er på armbågen. Jösses vilka avarter ni är.

Träningsläger på La Manga. Jo jag tackar jag, själv kanske man skall glassa runt nere i Ronneby på träningsläger. Ett pass kommer definitivt att läggas på brunnen.

Matchresultaten hittills lovar gott. Jag är övertygad om en succésäsong, speciellt om Gorksen får spela.

Manchester United åkte på storstryk mot city. Jag gråter i alla fall inte. Kanske kan Liverpool göra en rekordsäsong och hamna endast 12 p efter United.

Nu tog det slut på äventyret för Lakers. Jag gråter i alla fall inte. Alla lag som är potentiella motståndare till Brynäs är hatlag, as simple as that.

Zlatan är tillbaka. Äntligen! Nu har vi definitivt en bra chans att vinna EM-guld med Zlatan som den store målgöraren. Hehe, nu har jag förmodligen retat upp 50% av EF:arna.

Mäster Zingo, snyggt jobbat med den nya hemsidan. Hade du jobbat på rätt företag hade det blivit en 10 poängare. Eftersom du definitivt jobbar på helt fel företag blir det bara en 9.

När jag nästa gång skall förpesta er tillvaro med ett veckobrev är Superettan i full gång. Det är nära nu boys.

E-type i melodifestivalen. Passar väl inte helt in kanske. Men man såg ju ganska tydligt vem som var proffs.