Nyheter

Öster – Huskvarna 5-1

Öster vann dagens träningsmatch mot Huskvarna FF (Div II) i Tipshallen komfortabelt med 5-1 efter att ha haft 2-0 i halvtid. Östers fem mål gjordes av fem olika spelare – Johan Svensson, Emin Nouri, John Sallhag, Macke Jonsson (straff) och Patrik Karlsson. Men den som kanske egentligen allra mest förtjänade att göra mål var en för dagen utmärkt Denis Velic (bilden) som fick till två klockrena ribbträffar.

Man hade kanske inte så värst stora förhoppningar inför den här matchen när det gällde spelkvalité när man visste att spelarna den senaste tiden kört stenhård fysträning. Och när man dessutom fick reda på att Ottosson inte kunde komma till spel p g a magsjuka och att tränare Widén skulle testa en 4-3-3 uppställning, så sjönk temperaturen ytterligare någon grad. Men den förutsägningen skulle visa sig vara helt fel.

Öster inledde med följande lag:

Stringheim
Petersson, Jonsson, Thor, Karlsson
Velic, Gustafson, Mattsson
Söderberg, Nouri, Svensson

Matchen hade knappt pågått en minut förrän Nouri sprang i djupled på en boll från Daniel Petersson. Målvakten kom på mellanhand i den följande duellen med Nouri, och bollen rann ut till Johan Svensson som fintade bort en back och säkert placerade in 1-0.

Efter detta så spelade Öster ut hela sitt register, och visade att det skilde minst en division mellan lagen. Huskvarna blev nerpressade och defensiva, och fick ägna sig åt att försöka kontra så gott det gick. För det allra mesta så resulterade försöken i ingenting, alternativt lama skottförsök i dåliga lägen. Det enda Huskvarna på allvar skapade i första halvlek var en stolpträff efter en hörna då Stringheim såg ut att ha hamnat lite på mellanhand.

2-0 var matchens höjdpunkt. Efter ungefär en halvtimme in på matchen och tiotalet missade målchanser för Öster så sticker Denis Velic i djupled på en höjdboll, nickskarvar bollen till Nouri som iskallt volleyplacerar in bollen förbi målvakten. Strax efter det var Fredrik Gustafsom väldigt nära att även han näta, men hans nickskarv smet någon millimeter förbi målvaktens vänstra stolpe.

Östers spel var som ni förstår oftast riktigt roligt att se. Redan nu kan man konstatera vad Fredrik Gustafson betyder i sin roll som pappa på mittfältet – i första halvlek dirigerade han sina medspelare med bravur, och hans entusiasm verkade även ha smittat av sig på spelarna omkring honom. Velic och Mattsson var t ex bägge riktigt bra i halveken, och verkade aldrig vilja sluta springa. Framåt var Nouri och Svensson giftiga, medan Söderberg såg lite sliten ut. Med tanke på att han kommer från en Division II-miljö och de senaste veckorna kanske fått genomlida sina tuffaste träningsveckor någonsin så kan det vara förståeligt. Backlinjen var stark, med ett extra utropstecken för Christer Thor som ser laddad ut, lätt i kroppen och snabb i tanken.

Andra halvlek, och vi hade blivit lovade flera byten. Det blev två till att börja med. Utmärkte Mattsson stiger av till förmån för Peter Wibrån, och Johan Svensson får lämna över till John Sallhag.
I början av halvleken ryckte Huskvarna upp sig betydligt. Man kom fram med mer folk, blev aggressivare och lyckades skapa ett visst tryck på Öster som kom ner lite för långt med mittfältet i banan. Efter ett virrigt försök till en undanrensning lyckades Daniel Petersson få en Huskvarnaspelare att falla, och domaren dömde således en riktigt billig straff till publikens missnöje. Straffen hade Stringheim ingen chans på, och Huskvarna hade således fått kontakt.

Men då vaknade Öster till lite. Sallhag gjorde flera fina löpningar på högerkanten, och Velic och Wibrån var i högsta grad delaktiga i de flesta anfall. Efter en fin hörna från Velic ramlade bollen ner framför fötterna på nämnde Sallhag som fick till en riktigt fin träff. 3-1 och vid det här laget var Huskvarna ett slaget och rätt uppgivet lag. Till och med så slutade lagets tillresta supportrar att använda sin medhavda båttuta…

I det här skedet gjorde Widén sedan det utlovade storbytet. Gorkss bytte av Thor, Jocke Karlsson bytte av Daniel Petersson och Daniel Nilsson bytte av Freddy Söderberg. Nilsson tog således Patrik Karlssons vänsterbackplats medan ”Putte” fick flytta upp som vänsterforward i 4-3-3 systemet. Till en början så sänktes matchkvalitén något, men efter ett tag så började Öster trilla boll igen. Outtröttliga Putte Karlsson tog sig igenom i straffområdet och blev sedermera fälld. En ny rätt billig straff (1-1 i sådana) dömdes i matchen – en straff som Jonsson dunkade rätt upp i nättaket. 4-1.

5-1 gjorde sedan ”Putte” när det var några minuter kvar av matchen efter att Velic prickskjutit på ribban. Det var även nära 6-1 i slutminuten när samme Velic prickade kryssribban på en frispark några meter från straffområdet. Strax efter det var det dags att blåsa av matchen.

Slutsatsen är grundmurad – en bra laginsats igen av Öster. Killarna verkar taggade överlag, och det är härligt att se unga spelare som Nouri och Sallhag att komma in och ta för sig som om de inte gjort annat i sitt liv. Extra plus även till Velic, Gustafson och Christer Thor i backlinjen, men vi kommer för den sakens skull ihåg att fotboll är en lagidrott… Hela laget ska som helhet vara nöjda med matchen.