Nyheter

Öster – Helsingborg 1-0

Öster besegrade ett B-betonat Helsingborgs IF med 1-0 ikväll efter ett iskallt mål av Freddy Söderberg (bilden) i 33:e minuten, och det var inte det enda som är roligt att skriva om. Det rätta rödblåa laget visade med tanke på den här tiden av året upp prov på fin inställning, smart passningsspel och bra fart på inhoppande unga talanger.

Första halvlek bjöd på ett visst spelövertag för Öster, som stundtals de facto pressade tillbaka ett för dagen lamslaget HIF. Med lite mer kyla i avsluten från bl a spelare som Ottosson (ser riktigt, riktigt pigg ut för övrigt) så hade det mycket väl kunnat rassla in något eler några mål till i HIF-kassen. Men Freddy Söderbergs 1-0 var trots det mumma för den fotbollstörstande Östersupportern; Ottosson slår en vaken passning och Freddy slår en retfull rullare som ställer HIF-målvakten.

I andra halvlek jämnas spelet ut något, men Östers försvar agerar homogent och plockar undan det mesta av HIF:s chanser och Kennfors som bytte av Stringen i halvtid fick en riktigt lugn afton i målet. I 14:e minuten byter unge John Sallhag av Johan Mattsson, och sätter sedan igång en uppvisning utan dess like med tanke på hur långt vi har kommit av försäsongen. Folket på plats får förundrat se Sallhag dominera sin kant, och trots en viss valpighet i vissa lägen så vågar man redan nu säga att vi har en joker som heter duga under kommande säsong. Halvleken blir mer jämn än den första sett till spelinnehav, men HIF fastnar vid Östers straffområde gång på gång och kommer liksom aldrig riktigt fram. Öster ställer om snabbt, men precis som i första halvleken saknas det där lilla extra för att vi skall kunna öka på vår målskörd.

Hela Öster måste få godkänt i träningsmatchen, inte minst med tanke på tiden på året. Backlinjen med Pettsson, Thor, Jonsson och Putte visade att Fredrik Bild på allvar får kämpa sig tillbaks till startelvan efter att hans skada är läkt. Mittfältsuppställingen Svensson, Gustafson, Wibrån och Mattsson höll även den hög klass, och som sagt – vilken fart det blev när Sallhag bytte av Mattsson efter 15 minuter i andra halvlek! Mittlåset Gustafson/Wibrån är nästan – nej, förresten inte bara nästan – för bra för Superettan, det gäller sannerligen att konservera formen och se till att hålla dessa herrar skadefria.

Det är i anfallet vi hittar kvällens svagaste Österlagdel – med tanke på hur många chanser som herrarna Söderberg/Ottosson skapade så borde någon mer resultera. Bägge två ser dock pigga ut, och verkar hitta varandra bra. Emin Nouri, som ju till vardags är back i Tipselit, bytte av Söderberg i slutet och sprang likt Sallhag i cirklar runt trötta HIF-backar – härligt att se!

Vi ska även nämna Denis Velic som hittills gjort sin bästa försäsong på mycket länge. Han bytte av Peter Wibrån i halvtid, och även om det märktes i form av defensivarbete så skapade Denis gott om chanser för sina medspelare att förvalta under halvleken. Jag har skrivit det förut – det känns som om den här säsongen är Denis sista chans att slå igenom på allvar efter två skadefyllda och rätt loja säsonger.