Nyheter

Fredrik "Fidde" Gustafson tillbaka i Öster

För fem år sedan lämnade Fredrik Gustafson en svårt sargad rödblå förening som precis åkt ur Allsvenskan och gick till Halmstad BK. Fem år senare kommer han tillbaka till sitt hjärtas klubb, väl medveten om årets händelser:

”- Jag brukade ha på sidan 377 på Text-TV, ligga ner på golvet och ömsom skrika i förtvivlan och ömsom jubla…”, var en av Fredriks första kommentarer på dagens presskonferens.


För er som har mindre koll på vem Fredrik Gustafson är kan vi berätta att det är en spelare som har Östers IF som moderklubb och som togs upp i A-truppen som 18-årig yttermittfältare inför 1995. Under 1997 och 1998 var han ordinarie spelare i Öster, men lämnade föreningen efter degraderingen 1998 för Halmastad BK. I Halmstad handlade det mest om skador för ”Fidde” som dock var ordinarie när han väl var spelklar. Efter säsongen 2001 gick flyttlasset till Molde FK i norska Tippeliga där han fått växla mellan en central mittfältsplats och kantplats. Och det är alltså därifrån han nu kommer tillbaka till platsen där det en gång började. Från spel i en förstadivision, en magnifik arena och UEFA-cupspel till spel i Superettan, Värendsvallen och Svenska Cupen…

Östers klubbdirektör Ola Rydén och tränaren/sportchefen Leif Widén var omåttligt nöjda när de berättade om det hemlighållna nyförvärvet strax innan dörren öppnades och ”Fidde” klev in.

”- I dagsläget är vår förening runt 14:e-16:e lag i Sverige, men vårt mål är att runt 2006 vara 7:e – 8:e. Den här spelaren ser vi som en viktig pusselbit för att nå detta, en central mittfältare att bygga laget kring”, menade bl a Leif Widén.

När väl Fredrik Gustafson trätt in i rummet så var det ett märkbart nöjt Norgeproffs som vi fick möta:

”- Det här känns mycket skönt. Jag hade en klausul i mitt kontrakt som gav mig rätt att lämna Molde under en viss tid nu mellan säsongerna, och även om jag först var inställd på att fortsätta ett år häruppe så kändes Östers koncept med ett långt kontrakt och en helhetslösning helt rätt”, berättade Fredrik.

Fredrik berättade även att hans sista i år i Molde varit jobbigt, och att andra klubbar ryckt i honom under hösten.

”- Det har varit ett lite struligt sistaår i Molde med mycket snack om pengar och nästan mer möten än träningar. Det har varit en del klubbar som hört av sig under hösten, såväl svenska som norska lag men det var först när det här kom upp som det kändes helt rätt.”

Vidare så berättade Fredrik att förhandlingen gick väldigt snabbt (inleddes i onsdags!) men att han under året haft mer eller mindre regelbundna samtal med Leif Widén. Östers situation i Superettan verkade inte heller bekymra en spelare som torde ha en hel del år kvar på hög nivå och som varit mer eller mindre skadefri de två senaste åren:

”- Jag ser det här först och främst som en utmaning, att hjälpa till att få upp Öster i Allsvenskan igen. Mina skador som jag drogs med i Halmstad har jag glömt under de två senaste åren och jag är helt inställd på att fullfölja mina fem år i Öster.”

När en sådan här värvning fullföljs så dyker det rimligtvis alltid upp frågor som rör ekonomi. Så också på vår presskonferens… Då Fredrik gick som Bosman så handlar det inte om någon som helst övergånssumma, och det är inte heller någon extern finansiär som gått in i föreningen som var fallet med t ex Atiba Hutchinson och Peter Wibrån. På frågan om den här värvningen var den sista stora värvningen så ler Leif Widén hemlighetsfullt:

”- Vi är inte färdiga med truppen ännu. Som vi ser det behöver vi en vänsterback, och beroende på en del andra saker kanske också en eller flera forwards. Ungefär runt vecka 51 kan allt vara klart.”

Widén antydde även att det redan under morgondagen kunde dyka upp mer information om spelare som kan vara på väg till Öster. Han menade också att eftersom föreningen sitter med fyra mittbackar under kontrakt 2004 så ska man förmodligen försöka lösa den situationen genom utlåning.

Avslutningsvis fick Ola Rydén frågan om varför klubben satsat på så många hemvändare som man gjort de senaste åren, och hans svar på detta var enkelt:

”Vi vet vad vi får. Rätt spelare och rätt person. Vi känner ju redan varandra sedan tidigare och både spelaren och klubben får därför ut maximalt direkt.”

Fredrik Gustafson har alltså slutit cirkeln genom att skriva ett 5-årskontrakt med Öster. Vi på eastfront.net välkomnar ”Fidde” tillbaka till rödablå, och önskar honom lycka till!

Bilden ovan till höger är hämtad från Moldes hemsida http://www.moldefk.no där du även kan läsa mer information om Fredriks föregående år i Tippeliggan.