Veckobrev

Tråkspel, blåränder och löparbanor

Med tanke på IFK Växjös framgångar är det inte rätt läge att gnälla på friidrott just nu. Så därför gör jag det. Värendsvallen ska vara en fotbollsarena. Friidrottarna har åkt snålskjuts tillräckligt länge. Hur mycket publikintäkter drar IFK Växjö in till kommunen? Betalar dom också 10 % på entréavgiften i hyra? Att titta på folk som springer runt, runt, runt kan inte vara roligt. Flytta banorna till grusparkeringen vid järnvägen. Dom som vill titta kan säkert trycka ihop sig i en busskur om det skulle börja regna.


Den här säsongen har Öster ca 7300 personer i snitt på sina matcher medan friidrottens årliga tävling lockar de närmast sörjande och några trendnissar. För att undvika missförstånd och onödig irritation vill jag påpeka att JAG GILLAR FRIIDROTT. Jag är DJUPT IMPONERAD över Sveriges och Växjös framgångar. Men detta får inte gå ut över fotbollen. Fotbollen är och förblir Växjös flaggskepp.

Jag vet att det råder bistra tider ekonomiskt. Förmodligen kommer kommunen inte att satsa på en modern fotbollsarena inom överskådlig framtid. Istället byggs ett snobbibliotek åt kultureliten samt ett otal antal onödiga rondeller. Troligtvist mest för att fylla ut vägbudgeten så att man även nästa år kan bygga cirklar i våra vägar. För att ha råd med alla dessa spektakel måste man lägga ned en grundskola vilket är synd. Men va faen, lägg ned en till och bygg en riktig fotbollsarena.

Jesper Blomqvst har återvänt till svensk fotboll. Med tanke på hans frisyr finns det nu ytterligare en anledning att skratta åt honom. Mest skrattar jag dock åt IFK Göteborgs fans. De blev milt sagt rätt arga när han skrev på för Djurgården. Vilka tror dom att dom är? Tänk er själva in i Jespers situation. Du har följande alternativ. Gå till Sveriges bästa lag som ska spela Champions leaugekval. Föreningen värvar friskt och köper internationella spelare och de bästa Sverige kan erbjuda. Föreningen spelar en rolig fotboll som genererar i mycket mål. Du får dessutom bo i Sveriges huvudstad och ha en av de bästa klackarna i ryggen. Andra alternativet är att bosätta sig i en regnhåla. Stadens lag var förra året ett stolpskott från att åka ur allsvenskan. Laget har i alla tider spelat en tråkig fotboll och på läktaren gnälls det en hel del. Klubben satsar endast på föredettingar och hela Sverige skrattar åt deras värvningar och sätt att sköta föreningen. Till råga på allt har föreningens styrelse sumpat 80 miljoner dom senaste åren. Vilket lag skulle du välja att gå till?

Tänk er att ha oturen att vara född i Örebro. Fotbollssäsongen blir aldrig spännande då ortens lag aldrig är inblandat i vare sig topp eller bottenstrid. Slutar veckans match 0-0 går man därifrån med ett leende på läpparna nöjd över en komplett taktiskt genomförd match. Om det någon gång skulle bli 4-4 sliter gnällhökarna sitt hår i förtvivlan; tänk er, 8 potentiella försvarsmisstag i samma match. Örebro är det enda laget i världen som börja sinka och fördröja spelet redan från avspark. Ingen, absolut ingen, utanför 019-området håller på ÖSK. För övrigt måste Örebro vara en tråkig stad att bo i. När så många människor vecka efter vecka går för att kolla på destruktiv försvarsfotboll måste det finnas oerhört få andra fritidsalternativ. Då skulle jag till och med hellre bo i Kalmar. Dock mest för att det är rätt nära till Växjö.

Efter domarkåren är nog försäkringsbolagen dom trögaste. Såg nyligen ett fall på TV där en 24-årig flicka kört av vägen, skadad sig och blivit rullstolsbunden. Folksam menar att det går inte med bestämd säkerhet säga att kvinnans situation kommer utav bilolyckan. En av Folksams lokala pampar är ingen mindre än f.d. storskojaren och Österordföranden Roland Clausson. Undra vad det säger mest om, Folksam eller Öster. Även polisen får ibland ikläda sig dumerjönsmössan. Då styckade likdelar hittades i Stockholms ström gjorde någon polisiär fåntratt uttalande om att ”vi misstänker att det ligger ett brott bakom det här”. Skarpsint polis. Föga troligt är väl att mannen i fråga skulle ha styckat sig själv, lagt sig i en plastpåse och slängt sig i vattnet. Ej heller troligt att han badade, dök ned på botten och skar sig på de vassa stenarna så att armarna och huvudet gick av.

Kära krönikörskollegor Anders Burström och Johan Persson. Har ni läst ända hit ner utan att hitta några skandaler? Jag hoppas jag inte upptagit er dyrbara tid för mycket. Den här veckan får ni häckla någon annan eller varför inte snoka reda på verkliga nyheter. Det är klart, jag skrev ju att Roland Clausson var en storskojare. Det kanske är värt en liten notis någonstans långt bak i era blaskor.

Ta hem full rätts
Stefan Lindstig