Nyheter

Inför Öster – Helsingborg

Dagen som gått var en på många sätt lyckad dag. Eller inte. Allt beror på hur man väljer att se på det, pessimistiskt eller optimistiskt. Ska Djurgården vara blytunga i benen av allt firande på Stockholms innekrogar inför avslutande matchen, eller kan de nu spela ut utan press och avsluta snyggt? Men allra mest aktuellt: Ska ”Öster III” som Helsingborg kallades för några år sedan i Växjö (A-laget, B-laget och Helsingborg) ha grym motivation åt fjärdeplatsen, eller får vi uppleva att äkta motivation slår klass?


Sen vi chockade Helsingborg med tre mål mot noll i våras så har mängder av vatten flutit under pittoreska Hissöbron i Helgasjön. Det mesta av vattnet har varit skämt, luktat illa och varit fullt med alger. Men understundom har det dykt upp friskt källvatten som lovat om en bättre framtid, men som ofta försvunnit lika fort som vinden understundom vänder.

Jag ska sluta tala i usla metaforer och istället tala i fakta – Helsingborg är ett lag som rest sig. Man har under året haft gigantiskt ekonomiska problem och tvingats ta kommunen till hjälp för att överleva (been there, done that, got the t-shirt), och efter några märkiga svackor kommit igen och helt klart levt upp till sin normala kapacitet. För mina damer och herrar, Helsingborg ÄR ett topplag i Allsvenskan som vi måste ta poäng av i morgon (snart idag) om den här säsongen skall kunna få en rimlig chans att sluta i dur.

Och vi skall klara av det trots allsvenskans bästa mittback Jesper Jansson huserar i Sundets pärla, och trots att legenden Hans Eklund glorifierar Värendsvallen med sin blotta närvaro på deras avbytarbänk. För inte kan de väl låta legenden få spela från start? Det vore Guds allra största pungspark någonsin, eller alternativt att låta Hasse hoppa in efter 84 minuter och döda matchen till Östers nackdel.

Men nu läser jag plötsligt fakta från hif.se och ser där att samma lag som spelade mot HBK (vinst med 2-4 för pärlorna) skall få chansen mot Öster bortset från att Kenneth Rasmussen (tillbaka efter avstängning) ersätter Marcus Lindberg. Detta betyder följande startelva:

Rosén
Gustavsson, Rasmussen, Jansson Järdler
Lindström, Resende, Karisik, C Andersson
Eklund, G Andersson

Två f d Österspelare av tre möjliga i startelvan. ”Ulle” Jansson får dock nöta bänk. Tack för den.

Det känns som om det skall till ett mirakel imorgon. Det gör faktiskt det. HIF har varit stabila på sistone, och vi har varit… under isen. Rapporter om att Mattsson inte kan spela (Ludde hade jag tyvärr redan räknat bort), att Atiba stukat foten i veckan och att Jonsson, Pettersson m.fl. är småskadade och tveksamma för spel gör att jag bävar inför morgondagens startelva.

Men så länge det finns en chans så kan vi också ta den. Och chansen ökar betydligt om vi supportrar tar till oss de kloka ord som ordförande Axelsson plitade ner i en tidigare artikel på den här sidan idag. Jag har mina egna ord att ta till och gör det så gärna också, bara för vår skull:

1. Visa hjärta.
2. Visa glöd.
3. Skrik lungorna ur kroppen.

Detta är allt vi kan göra imorgon. Spelarna skall göra detsamma, och dessutom prestera ett spel som medför att vi bärgar poäng.

Bit inte av er tummarna i nervositet, vi behöver dem imorgon.

Och grattis till Djurgårdens IF, ett spelande lag har återigen tagit SM-bucklan. Fira detta länge, riktigt länhe, helst längre än ni egentligen borde…