Nyheter

Inför Malmö FF – Öster

En kort inför ska vi väl hinna med innan det är dags att i likhet med hundratals andra Östersupportrar ta sig ner till Skåne för kvällens högintressanta klassiska möte mellan Malmö FF och Östers IF på ett fullsatt Malmö Stadion. En svår match för Öster mot Allsvenskans kanske bästa lag just nu, men ingen helt omöjlig uppgift.


Stämningen i Malmö just nu handlar om spänd förväntan. Tillsammans med Hammarby jagar stadens ljusblå stolthet Djurgården med blåslampa gällande den kommande SM-bucklan, och matchen mot ”bottenlaget” Öster ska bara vinnas. Mycket talar väl också för att det blir så, för hur ska ett försvar som förra måndagen släppte in fyra bollar mot Hammarby kunna stå emot firma Skoog/Ijeh?

I de flesta införartiklar från MFF:s sida så verkar man utgå ifrån att Öster kommer att spela defensivt och tillknäppt. Då har man inte studerat många Östermatcher på senare år. Jag räknar med att Öster kommer att anfalla på de ytor som finns tillgängliga, och försöka koncentrera sig på att ställa om snabbt och transportera bollen via kanterna. Kantspelet som vi skådat den senaste tiden tillhör faktiskt ett av allsvenskans bästa. Vi har en stor och stark bollmottagare i grym form längst fram (Andreas Ottosson), som kommer att matas med inlägg från Putte, Danne P, Johan S och Atiba, och om man skulle få chansen att slå bollar i djupled så har vi vindsnabbe Hamzo som alternativ. Detta tillsammans med att MFF:s backlinje är till 3/4 nykomponerad så inser den som sett Östers senaste matcher att vi inte alls är ett ofarligt lag. Tvärtom.

Startelvan för Östers del blir alltså dom följer:

Stringheim
Danne P, Jonsson, Thor, Putte
Atiba, Wibbe, Mattsson, Johan S
Otto, Hamzo

Bänk: Rodrigo, Acke, Kaspars, Velic och Kennfors

Lite kommentarer kring startelvan: Den befarade ledbandsskadan på Stringheim visade sig som tur är vara en smärre bagatell, och det innebär att en av allsvenskans allra bästa målvakter kan spika igen målet mot sin moderklubb på ”himmaplan”. Den nykomponerade backlinjen är en ”2002-revival”, och har som vi vet kommit till p g a Fredrik Bilds avstängning. Mittfältet ser ut som mot Landskrona hemma och AIK borta där Öster satsar på stabilitet i början av matchen med Wibbe och Mattsson centralt. Under matchens gång kan det sedan definitivt komma att bli aktuellt med ett ytterbyte mot Mattsson så att Atiba kan komma in centralt. Anfallet har vi redan beskrivit ovan, Hamzo är ett litet utropstecken för mig då jag tyckte att Rodrigo skötte sig bra i andra halvleken mot Hammarby – men jag förstår att vi definitivt kan komma att få nytta av en mer utpräglad djupledslöpare (Hamzo) idag.

Summa summarum alltså; Tufft, förmodligen mycket mål, omöjligt att komma fram till ett slutresultat i skallen. Personligen åker jag till Malmö inställd på förlust, men förhoppningsfull om en bra match.