Nyheter

Atiba i ny roll mot IFK Göteborg

I morse annonserade Leif Widén de elva spelare som kommer att springa ut på planen i kvällens match borta mot IFK Göteborg. Den mest överraskande förändringen är att Atiba Hutchinson (bilden) flyttar ut till högermittfältet i en fri roll och att Johan Mattsson tar hans plats centralt i mittfältet.


Den ”nya” varianten av Östers 4-4-2 som vi kommer att få ta del av ikväll ser ut som följer:

Stringheim
Jonsson, Thor, Bild, J Karlsson
Hutchinson, Wibrån, Mattsson, Svensson
Joao Rodrigo, Hamzo

Backlinjen är som ni kan se densamma som tog sig an Enköping i den senaste hemmamatchen, och samtliga spelare i den här kvartetten har sett riktigt bra ut de senaste träningarna. Speciellt ytterbackarna Jonsson och Jocke Karlsson har lyft sig en bit den senaste tiden.

Mittfältets omformation är desto mer omfattande. Danne P petas till förmån för Johan Mattsson, som i sin tur skiftar position med Atiba som enligt Leif Widén ska få en fri roll på höger mittfält. Svensson och Wibbe spelar kvar på sina platser som vänstermitt resp innermitt. Anfallsplatserna tas av två spelare som verkligen presterat bra de senaste träningarna, nämnligen Dani Hamzo och Joao Rodrigo.

Jag ska våga mig på ett försök till analys för alla er som undrar varför Widén flyttat på Atiba. Det handlar om defensiv stadga centralt, och går bl a ut på att vi ska undvika att hamna i knäet på backlinjen och kunna ”smälla på” lite högre upp i banan. När vi spelade med Atiba/Wibbe på mittfältet fick Wibbe oftast ta en väldigt defensiv roll medan Atiba var den som skulle göra uppspelen centralt. Genom att sätta in arbetsmyran Johan Mattsson centralt så avlastas Wibbe defensivt och meningen är att han därför ska kunna följa med upp i anfallen.

Atibas fria roll på högerkanten känns lite mer som en chansning. I dagens SMP jämför Leif Widén Atibas nya roll med Fredrik Ljungbergs i landslaget d v s att löpa och ”ta” alla ytor som blir över mellan mittfält/backlinje och mellan backarna. Tanken är att han oftare ska komma rättvänd med bollen i fart och kunna utnyttja sin fina teknik ännu bättre. Jag har inte så ofta sett Atiba göra djupledslöpningar, och mera normalt skulle kanske vara att sätta en snabb spelare som t ex Johan Svensson i en sådan roll. Men å andra sidan så känns lösningen som lite tryggare rent defensivt, och Atiba lär märkas på planen i vilket fall.

Hur som helst så lär vi få se ett annat Öster ikväll än det som vi vant oss vid. Lite mer bevakande och kanske inte med den utpräglade offensivlusta vi sett tidigare, men fortfarande med tonvikten på ett eget spel. Som tidigare rapporterats är träningarna mer inriktade på fysik och tempo nu, och Widén säger till SMP att han redan sett uppenbara förbättringar på den punkten i truppen. Kan det räcka till att störa IFK Göteborg?

Jag lämnar frågan obesvarad.