Nyheter

AIK – Östers IF 1-1

Det var inte vackert därute idag, men en väldigt viktig poäng blev resultatet. Johan Svensson (bild t h)frälste alla nervösa Österfans genom sin härliga kvittering i andraq halvlek och Öster såg på så sätt till att hålla striden om kvalplatsen i högsta grad aktuell.

Öster började matchen riktigt bra, dock utan att skapa några riktigt heta målchanser. AIK hade besvär med stora avstånd mellan lagdelarna och tämligen bedrövligt passningsspel. Detta kunde Österspelarna utnyttja fram till ungefär mitten av första halvlek då AIK Mats Rubarth fick gå och drälla med bollen framför en passiv Marcus Jonsson och sedermera elegant prickskjuta 1-0 för Gnaget. Efter detta så var det AIK för hela slanten resten av halvleken, och Österspelarna förvandlades till statister.

Vi hoppades på en förbättring i andra halvlek, och den kom också. Österspelarna började stressa AIK centralt, och då kom deras felpass tillbaka. Här gjorde vi några fina snabba spelvändningar, och det var under en sådan som kvitteringen kom; Ottoson nickar iskallt fram en lyra från ”Samba-Putte” till Johan Svensson som behärskat placerar in bollen i bortre stolpen. I det här läget spelar Öster riktigt fin fotboll i några minuter, och strax efteråt får för dagen utmärkte ”Samba-Putte” chansen att ge rödblått ledningen då han får en elegant passning av Atiba, men hans lyftning går strax utanför AIK-målvaktens vänstra stolpe.

Efter hand som matchen pågår blir Öster mer och mer försiktiga, och AIK mer och mer desperata. Den sista halvtimmen kan sammanfattas enkelt. AIK för spelet, Öster bryter passningsvägar, kontrar på halvfart, AIK får tillbaka bollen… Lite nervöst blir det trots att AIK:s chanser var rätt halvtama genom att vi faller tillbaka på tok för långt och låter motståndarna krypa ända fram till straffområdet. Men hjärtat är med hos pojkarna idag; Wibbe springer kopiösa mängder, Bild och Thor är som två levande nickande väggar centralt i backlinjen och t o m en offensiv spelare som Atiba gjorde bra nytta även defensivt idag.

Matchen slutade 1-1, ett resultat som ofta är signifikt för halvusla matcher som denna. Öster behövde minst en poäng, och vi fick den. Bra så.

Spelarbetyg så: Stringheim hade inte så mycket att göra idag så hans insats är svårbedömd. Missade dock i mitt tycke två utboxningar, varav den ena skulle kunnat resultera i motståndarmål om vi haft lite oflyt. Backlinjen hyfsat stabil; Jonsson lite passiv i vissa lägen, Bild och Thor nämnde vi ovan. Men dagens mest positiva överraskning var ”Samba-Putte” som vi äntligen börjar känna igen efter en rätt blek säsong. Härligt offensiv, blir lite frånsprungen ibland bakåt men ändå den klart bästa match som jag sett honom göra i år. Mittfältet; Wibbe och Atiba som vanligt bra med extra utropstecken för ”Nordamerikas Viera”, Svensson deltog ofta i anfallen (och snyggt mål!) medan Mattsson hade det lite väl tungt stundtals. Anfallet; Ottosson gör några riktigt bra saker, Hamzo har några bra frisparkar och skottlägen men hade det tungt i övrigt.