Krönikor

Krönika: Österfotboll – Ett vinnande koncept?

Den senaste tiden har Östers spel varit ett hett ämne i diskussionerna i EF:s forum och diverse medier. Sedan Östers ordinarie lagkapten Ludde Ernstsson kritiserat Östers spel den senaste tiden på sajten fotbolldirekt.com och sedermera i tidningen Expressen fick diskussionen ny fart. Det första man kan säga är att det är bra och fullt normalt att leta fel i laget efter en match som den mot Malmö. Det andra man kan säga är att det inte är lika bra att ge media ”enkla” rubriker genom att öppet kritisera sin tränare och det spelsystem som tagit Öster till allsvenskan.


Östers fina start på säsongen höjde en hel del ögonbryn på de s k fotbollsexperterna. Vi har mött meriterat motstånd med startelvor som de flesta medier inte ens kunnat stava namnen rätt på, och ändå hållit god allsvensk klass. Vad beror det på? Jo, den spelidé som Öster började nöta in 2001 kombinerat med lyckade (okända) nyförvärv. Faktum är att det är nyförvärven som hittills visat framfötterna mest och bäst, de flesta av våra ”gamla” spelare har fortfarande en bra bit kvar till den form de visade under 2002.

Efter förlusten mot AIK(en förlust som berodde på ett felaktigt dömt mål) har vi gjort tre mindre bra matcher där stora delar av spelartruppen varit halvskadade och/eller ur form. Man kan säga att eländet började i Landskrona, fortsatte med en domarkatastrof i Örebro och avslutades med en fantastiskt lam insats mot Malmö. Men de här problemen beror inte på att vi spelar fel typ av fotboll, de beror snarare på alla skador samt att vi har en väldigt tunn trupp som fått slita ont hela vintern för att komma upp i allsvenskt tempo. De mest pessimistiska av oss visste att det här skulle bli tufft, vi värvade en spelare med allsvensk rutin och med tempot i kroppen(Bild) och resten av värvningarna var s k lovande. Dumdristigt? Kanske. Men det var det enda sättet vi kunde göra det på, bland annat av ekonomiska skäl.

Ludde Ernstsson efterlyser bl a ett ”rakare passningsspel” i sina uttalanden. Frågan är vad som menas med det. När Österfotbollen fungerar som bäst så tycker i alla fall jag att det handlar om ett just rakt passningsspel, många spelare i rörelse framåt samt att vi utnyttjar hela planen. Står vi istället stilla, slår alla passningarna i sidled eller i gapet på motståndarna samt använder enbart mitten av planen att anfalla på så är vårt spel inte värt ett enda av Smålands lingon. När man pratar om det ”enklare” spelet så menar man oftast raka bollar från backlinje/mittfält till djupledslöpande forwards. Som ett komplement kan det fungera utmärkt, och ett mål som kommer till på en långboll är lika mycket värt som ett som kommer till av växlingar på kanterna och tekniskt finlir. Men vem ska vara den djupledslöpande forwarden? Thomasson? Hamzo? Ottosson? Axelsson? Thomasson har det tungt med teknik och bollmottagning, Hamzo är halvskadad liksom Ottosson och Axelsson är just nu allmänt ur form. Det är just DÄR vi har de stora problemen och ingen annanstans. Finns det ingen som springer i djupled så spelar det ingen roll om vi skulle ha en tränare som predikat ”enkelt” spel istället för ”tråcklande” spel, vi kommer fortfarande ingenstans och gör fortfarande inga mål.

Det vi behöver för att komma ur den negativa trenden är inte att byta spelsystem. Och definitivt inte att byta tränare. Nedan följer dock några punkter som jag anser att vi måste ta tag i:

– Vi måste på allvar se över de ovan diskuterade problemen i anfallet, och se till att vi får en fullgod ersättare för vår långtidsskadade kapten.

– Vi måste bli mer aggressiva över hela planen och definitivt inte låta motståndarna göra vad de vill med bollen i deras anfall; ut med bollen över sidlinjen eller ta en frispark om man måste – allt för att förhindra att motståndaren tar snabba spelvändningar.

– Vi måste utnyttja vår fyrbackslinje bättre. Om t ex våra ytterbackar går upp offensivt måste vi veta vem, var, när och hur hans förlorade plats kommer att ersättas om vi tappar bollen.

– Om vi befinner oss i anfallsläge så måste vi se till att vi inte förlorar bollen p g a att det inte finns några passningsalternativ. Att säga ”stabilare passningsspel” är att göra det enkelt för sig, det handlar mer om rörelse utan boll, att skapa trianglar(en spelare skall ha två rena passningsalternativ) och möta de passningar som inte kommer i djupled.

– Olika varianter vid frisparkar och hörnor. Om det nu är så att Fredrik Bild markeras bort vid varje hörna och vi inte har någon annan nickspecialist i laget, hitta på något annat.

– Våga skjut utifrån. Det är endast Mattsson och Atiba jag ger godkänt på den punkten hittills, och då ska vi komma ihåg att Atibas styrka sannerligen inte är trycket i dojan…

Det sistnämnda kan vi utveckla lite: Ett kort exempel är från Malmömatchen när Putte K kommer igenom med sitt ”tråcklande” två gånger men väljer att spela ut bollen till orena medspelare varpå vi får kontringsläge emot oss. Ett skott mot mål i de lägena renderar något av följande:

1. Mål.

2. Målvakten/målställningen räddar, men släpper retur som vi kan försöka utnyttja.

3. Målvakten/målställningen räddar, greppar bollen och vi får ett kort spelavbrott innan motståndaren påbörjar ett anfall.

4. Skottet går utanför eller tar på en medspelare och går utanför, vi får ett längre spelavbrott innan motståndaren påbörjar ett anfall.

5. Skottet tar på en motspelare och går utanför, vi får en hörna.

Jag är säker på att spelarna vet om samtliga ovanstående punkter, men det är inte för spelarnas skull jag påminner om dem. Det jag tänker på är att vi supportrar inte får ge upp tanken med en teknisk, underhållande Österfotboll bara för att vi har lite grus i maskineriet. Öster försökte spela ”modernare och rakare”(som det hette då) i slutet på 90-talet, låt den eran för alltid dras i smutsen och dess sidor i historieboken rivas ut och brännas. Den gav oss ingenting förutom usel ekonomi, usla publiksiffror och några år i näst högsta serien.

Vi kommer att få uppleva en vändning om vi bara fortsätter det arbete vi påbörjat utan att börja peta för mycket i grundtanken. Jag personligen förväntar mig inga stordåd mot Elfsborg, det har sett alldeles för tamt ut för det på sistone – men en uppryckning lär komma och frågan är om den räcker till poäng. Vi kommer att som för det mesta lägga ut en separat inför just den matchen.

Ha förtröstan. Vi är Öster, vi spelar fotboll.