Nyheter

Inför Öster – Malmö FF

Så har det blivit dags att ta sig an ”di blåe” igen, den här gången i allsvenskan. Malmö FF var inför säsongen rejält upphausat och fick tillsammans med Djurgården de allra flesta s k ”experternas” utgångstips. Hittills har man dock visat att man inte är helt omöjliga att slå, nu senast blev det t ex pisk på Råsunda mot AIK med 2-0.


Senaste gången lagen möttes i seriesammanhang på Värendsvallen var i Superettan 2000. Malmö FF kom till Värendsvallen med en purfärsk 2-1 förlust borta mot Mjällby, och tillsammans med ”Växjös store son” (till storleken alltså) Jonas Wirmola som furste i MFF:s backlinje skulle bara ett mer än lovligt svagt Öster köras över på sin hemmaplan och därmed få betala för den nesliga förlusten.

Det blev inte så. Mathias ”Senan” Johansson gjorde sitt livs bästa match och snurrade upp såväl MFF:s mittfältare som backar, och Wirmola blev utvisad i andra halvlek. Öster vann med 2-0 efter mål av nämnda ”Senan” samt ett självmål. En minst sagt märklig match…

Annars ska man väl mest tala om slutet av 70-talet och början av 80-talet när man pratar om de här två lagen. Det var nämligen då som Öster och Malmö FF tillhörde Sveriges klart främsta lag och matcherna lagen emellan var ofta stämplade som rena krigsscener. Det finns bara alldeles för många exempel att dra upp här så jag lämnar det därhän och koncentrerar mig på nutid.

Gästerna först. Malmö FF kan bara inte vara nöjda med inledningen av serien; laget parkerar för tillfället på en 8:e plats med 9 poäng, blott två poäng före våra rödblå stoltheter som dessutom har en match mindre spelad. Jag har inte sett laget i alltför många matcher, men det lilla jag har sett så verkar det som om laget tappat en del av sina rappa spelvändningar från förra året. Ijeh är givetvis ett stort avbräck, men hela förklaringen ligger inte i den gudfruktiga skyttekungens frånvaro. Anfallsspelet blir lätt lite för virrigt, och lagets bakåtmål hittills i serien är ofta märkliga misstag av antingen målvakt eller backlinje. Vart har den Majstorovic som vi såg förra året tagit vägen?

Öster så. På East Fronts ocensurerade och fria forum så har det debatterats vilt om ”schismer” i spelartruppen i veckan. Anledningen sägs vara att Johan Svensson ”oförklarligt” bytts ut i matchen mot Örebro, samt att han inte ens fanns på bänken under cupmatchen mot Västerås. Sen drogs även Dani Hamzo in i diskussionen om schismer med tränaren. Vad ska vi säga om detta? Jag själv har fått olika uppgifter från olika håll och vill därför inte kommentera saken närmare. En sak vet jag dock; Schenka är inte okontroversiell. Det var t ex inte ett helt okontroversiellt beslut att göra sig av med Paldan inför en allsvensk säsong när vi ändå saknade rutin i laget men vi trodde på honom likaledes. Jag ber er supportrar som haft era tvivel under veckan att tänka om; Jevgenij Kouznetsov är en stor man och en tränare som i mångt och mycket gjort små guldklimpar av gråsten. Tro inte på allt ni hör, det finns oftast en enkel förklaring bakom.

Vad kan vi vänta oss för typ av match då? Öster lär försöka sig på att föra spelet, och lär även ligga högt upp i planen precis som vi brukar. I matchen mot Örebro saknade jag det defensivansvar som vi t ex tagit borta mot Helsingborg och hemma mot AIK och Göteborg. Jag tycker också att vi fortsätter att sakna riktigt vassa anfallsalternativ, Thomasson fick näta två gånger i cupmatchen mot VSK men nu är det liksom andra potäter att sätta… Hamzo kommer enligt uppgifter att vara med efter sin lätta skada, men inte i 90 minuter. Axelsson kämpade bra i cupmatchen men har en bit kvar till storformen. Ottosson har ont i ryggen och är osäker till spel… Vad ska man säga? Vi får helt enkelt hoppas att mittfältarna orkar följa med i anfallen som t ex Atiba gjorde när han reducerade i Örebro. När vi får ut bollarna på kanterna och anfaller snabbt så MÅSTE det dyka upp passingsalternativ framför mål, annars är vi dödligt sårbara för kontringar. Och speciellt nu när det finns en kille som heter Niklas Skoog i motståndarlaget…

Slutsats: Malmö är tunga, på gott och ont. Får vi igång vår rörlighet, vågar följa med upp i anfallen samtidigt som vi tar defensivansvar och bevakar kontringar så har vi en chans. Hemfaller vi till att spela plottrigt och konstant låta bollen vandra diagonalt framåt/bakåt blir vi en enkel match för MFF. Mitt råd till Österspelarna: Tänk på Västeråsmatchen, våga tänk framåt, våga utmana men kolla Yngvesson och Skoog konstant och släpp dem inte en meter själva med bollen.

Och se till att göra oss stolta.