Nyheter

Inför Öster – Elfsborgs IF

Så är det snart dags att samla ihop sig till ny Östermatch efter några dagars frånvaro. Skall Österhjärtat få sig ytterligare en törn eller får vi se en så pass stor uppryckning att vi åtminstone kan kämpa om poängen? Mycket talar för det senare, även om vi absolut inte skall ta ut någonting i förskott. Elfsborg kommer med en kämpaseger mot IFK Göteborg i ryggen, och verkar sikta på en ny sådan på Värendsvallen.


Trots vinsten mot Blåvitt så är det inte bara positivt i de gulas läger. Man fick finske mittfältaren Jari Ilola långtidsskadad i matchen, en spelare som det talats om i mycket goda ordalag. Iochmed detta tappar Elfsborg sin kanske bästa mittfältsspelare, en tvåvägskille som brukar husera i det finska landslaget. Man kan inte göra annat än att kalla Ilolas långtidsskada ett kraftigt avbräck för Elfsborg.

Men laget har andra kvaliteter. Man kan börja med att nämna lagkaptenen Kristoffer Arvhage, nygamle Fredrik Berglund och det känns som man har ytterligare sparkapital för framtiden i allsvenskan i unge Lasse Nilsson. Frågan man ställer sig om Elfsborg som fostrat så många bra spelare de sista åren är om de nuvarande ”talangerna” blommat ut i samma takt som tidigare? Kanske har man tappat lite för mycket spelare för att kontinuiteten skall kännas genuin.

Öster har haft långledigt över helgen, och endast lätt träning i fredags. Man har ett tufft schema framför sig med täta matcher så vilan var verkligen behövlig, inte minst för de spelare som dras med halvskador. Frågan man ställer sig främst är vilket anfallspar som får chansen mot Elfsborg. Thomasson verkar självskriven om han inte lider av sviterna från stämplingen han fick i matchen mot MFF. Om den andra platsen fightas främst Ottosson, som kanske kan vara tillbaka efter sitt ryggonda och Dani Hamzo som spelade med värktabletter i kroppen mot Malmö för sin onda vad.

Mittfältet är också svåranalyserat, men vi gör ett försök. Antagligen får vi se Johan Svensson på kanten efter några turbulenta veckor där Svenssons fortsatta existens i Öster bl a ifrågasatts. Laget håller ansiktet utåt och talar om att Johans allergiproblem gjort att han inte kunnat träna normalt, men sanningen ligger nog i en kombination mellan allergibesvären och det faktum att ledningen anser att JS blir sliten av att ständigt pendla ner till Blekinge. Hursomhelst handlar det om en klasspelare som verkligen gett allt för sin nya klubb, och vi supportrar ser verkligen fram emot den dag då Johan blir ordinarie igen.

Atiba lär få fortsätta sin ”spindeldans”(hörde uttrycket under förra hemmamatchen) på innermittfältet, den stora frågan är vem som får chansen bredvid honom. Ett envist rykte talar om Denis Velic från start, och förutsatt att Schenka vill satsa offensivt från minut nummer ett kan detta vara en klar möjlighet. Man kan även tänka sig de Stefano i det läget om han blivit kvitt sin lätta skada. Om Schenka föredrar en mer försiktig lösning kan vi nog kunna få se Marcus Jonsson, Kaspars Gorkss(som spelat U21-landskamp i helgen) eller Johan Mattsson som Atibas kumpan. Som ytter på andra kanten handlar det antagligen mest om Steen eller Gitselov.

I försvaret avvaktar vi med Jocke Karlsson som fick en smäll på foten mot Malmö. Även Christer Thor fick utgå med ett stort bandage kring låret. Kanske ersätter Gorkss en skadad Thor? De enda säkra korten vi har i vår fyrbackslinje är stabile lagkaptenen Fredrik Bild och vänsterbacken Patrik Karlsson, den senare verkar äntligen vara på gång efter en formsvacka/skadeperiod.

Som ni märker är det osedvanligt mycket spekulationer, men det hela torde klarna betydligt efter onsdagens träning som undertecknad tyvärr inte har en chans att se. Det känns ovisst, vi vet inte ännu om MFF-matchen var ett temporärt misslyckande eller inledningen till en fortsatt katastrof. Hur som helst – vi supportrar finns på plats och måste revanschera oss själva efter vår usla insats mot Malmö. Glöm nu inte att besöka Tipshallen innan match, där vi i East Front ska umgås med de trevliga guliganerna… Tillsammans ska vi göra matchen till en fest!

”Alltid rödblå, alltid rätt…”