Nyheter

Inför AIK – Öster: Supporterintervju

På söndag möter Östers IF klassiska AIK i vad som förmodas bli en riktigt spännande match. Redaktionen på eastfront.net tog pulsen på AIK-supportern Johan Florén med 10 frågor inför matchen…


AIK har sett riktigt vassa ut hittills under säsongen, särskilt hemma på Råsunda. Dina tankar och funderingar kring mötena hittills och motståndarlagens kapacitet?

Det är, som alltid när det gäller AIK tycks det, svårt att dra några slutsatser av årets inledning. Jag får väl börja med att motsäga dig lite och tycka att det inte alls sett så bra ut så här långt. I bakgrunden ligger förvisso ett helt lass med förmildrande omständigheter, först och främst skadeeländet som i år nått nya oanade höjder. Ett resultat av det tillsammans med vår nye tränare Moneys experimentlusta gör att det är svårt att hitta några egentliga linjer i vårt spel ännu. Vad gäller matcherna så har vi ju, åtminstone rent tabellmässigt, hittills mött bottengäng (bortsett från Bajen då förstås) så kanske skall vi inte dra för stora växlar på de sju hittills inspelade poängen. Både ESK och ÖIS var mer än lovligt tama och uppe i Sundsvall såg det uselt ut från svartgult håll. Giffarna lär iofs bli riktigt svåra att slå däruppe. Bajenmatchen var krig i 90 minuter och just den delen av spelet behärskar vi väl. Råsundamattan är ju förvisso inte helt olik ett slagfält f.n…Hammarby var nog också det lag i allsvenskan som imponerat på mig mest så här långt så den poängen skall vi vara tacksamma för.

Vad tror du att er nye tränare Richard Money främst bidragit med till truppen?

Först och främst tror jag han har bidragit till en rejäl portion entusiasm och glädje. Det är iofs kanske ingen bedrift med tanke på hans företrädare som väl ingen egentligen förstod sig på, vare sig vad han sa eller vad han hade för sig… Märklig man Mr Uhrin… Money, å andra sidan, ger ett oerhört proffsigt intryck och det verkar som spelarna har köpt hans ideer rakt av. Ett tydligt tecken på det, tycker jag, är att alla spelare kan ta att det inte finns några givna individer i startelvan. Ingen kan känna sig säker på att spela bara för att man heter si eller så vilket givit ytterligare kvalitet på träningar. Samstämmiga rapporter, och det är även mina intryck, ger vid handen att det has kul som aldrig förr nere vid Karlberg.

Arash Talebinejad fick vi Östersupportrar stifta bekantskap med då han spelade i V:a Frölunda i Superettan förra året. Några andra nyförvärv 2003 som du vill lyfta fram?

Självskriven i den kategorin är Fredrik Björk. Har spelat fantastiskt bra i par med Pelle Nilsson de senaste matcherna. Han är placeringssäker, riktigt snabb, bra skott, stark huvudspelare, ja rejält duktig. En klyscha förvisso, men inte desto mindre: han kan bli hur bra som helst. Jag har faktiskt svårt att se var Gary Sundgren skall ta plats, och inte minst Teddy Lucic när/om han kommer hem. Den andra jag vill nämna är Håkan Svensson i mål. Det var inget fel på Daniel Andersson i fjol men Håkan har givit en helt annat stabilitet i försvaret. Jag tror faktiskt att han kan bli årets nyförvärv i allsvenskan.

Krister Nordin omnämns ofta i AIK-sammanhang som lagets stora ärrade hjälte. Hur viktig är han egentligen för AIK idag?

Tyvärr känns han som alldeles FÖR viktig. Han är navet kring vilket laget snurrar, hans vikt kan inte nog poängteras. Många talar om hans insatser som kämpe och krigare men glömmer då bort att han också är en mycket bra spelare med fin teknik, fantastiskt skott och bra huvudspel. Mittfältet är ju det som har fungerat minst bra i år och det är lite oroande att tänka på ett dito utan herr Nordins närvaro…

Vad vet du om årets upplaga av Östers IF?

Alldeles för lite tyvärr. Tror man som (medvetet eller inte) kaxig 08 inte riktigt tagit sig tid att studera nykomlingarna ordentligt. Men det kanske man får äta upp, så här långt har laget överraskat och imponerat rejält. Självklart känner man till en sådan spelare som Ludwig Ernstsson (är tacksam att vi slipper honom…) och hans kapacitet i straffområdet, ni har en kantspringare a go go i Johan Svensson som imponerade mycket på mig i den enda match jag sett med ÖIF i år (premiären) och sen är vi många i gnagarleden som fortfarande undrar varför inte Dani Hamzo fick kontrakt med AIK…det verkar inte saknas kapacitet i Växjölaget.

Någon Österspelare(nutida eller dåtida) som du minns extra väl?

Självklart kan man inte undgå att nämna en viss T Ravelli som ju har ett något ansträngt förhållande med AIK och delar av dess supporters…Annars finns det naturligtvis en uppsjö duktiga fotbollspelare som dyker upp i minnet: Liatorparn, Hasse Eklund, Wibrån (vad har Helsingborg emot Öster förresten…). Annars är det väl målvakter som vi gnagare och Östersupporters har gemensamt på senare tid. Både Pål Lundin och Claes Green har ju stått för bägge klubbar.

När det gäller mötena mellan Öster och AIK så minns undertecknad en match extra mycket. Hösten 1992, Öster fick en spelare utvisad och ett mål felaktigt bortdömt och AIK vann med 0-2 på Värendsvallen(och senare också SM-guld). Minns du något speciellt möte mellan lagen?

Jodå, det där minns man förstås. Nämnde Nordin gjorde mål om jag inte minns fel..? Spontant kan jag dock säga att när jag tänker på Östers IF får jag ett krysstecken på näthinnan. Oavgjort till förbannelse…J
Men det är klart, själv minns jag naturligtvis med glädje då jag som relativt nybliven tonåring satt tillsammans med farsan på Råsunda och såg cupfinalen i juni 1985 mellan våra bägge lag. AIK vann med 4-3 efter straffar. Thomas Andersson kvitterade i den 90:e minuten och efter en mållös förlängning tog Bernt Ljung tre straffar i straffsparksläggningen. Lite hjälp med minnet från den matchen ger ett numer klassiskt svartvitt AIK-foto på de jublande Göran Göransson, Lars Zetterlund, Björn Kindlund, rusande mot Berndt Ljung.

Hur kommer AIK att spela på söndag? Trolig laguppställning?

Skämtar du? Tack för den frågan!!! Med den försäsong vi haft, med de tombolaaktiga laguttagningarna Money företagit sig i de inledande omgångarna är det en fullkomligt omöjlig sak att svara på. Håkan Svensson ensam på topp…? Skämt åsido, mitt tips får bli det följande:

Svensson
Tamandi, Nilsson, Björk, Tjernström
Corneliusson, Nordin, Hoch, Ishizaki
Andersson, Alm

Vi får se, mycket beror på sjukdomar osv: Andreas Andersson har ju varit magsjuk en längre tid, Gary började träna idag (Tisdag), Arash gjorde bra ifrån sig söndags, Mattias Nylund har tydligen imponerat på träning (har faktiskt inte sett honom en enda gång hittills…), Mutumba är något av det bästa jag skådat (teknisk sett – hoppas han får göra ett inhopp å söndag iaf, han är ruggigt sevärd), Rubarth gjorde ett piggt inhopp i söndags…”your guess is as good as mine”, som de säger. Däremot hoppas jag att vi har sett nog av anpassandet efter motståndarna, vi gjorde det mot Sundsvall och i delar av Bajenmatchen, med känt resultat. ”Full fart framåt” som förvirrade blå-blå individer borta på Östermalm mumlar om ibland!

Hur tror du matchen slutar? Vilka gör eventuella mål?

Med risk för att låta kaxig tror jag faktiskt att mitt lag vinner. Om det sen är ett klassiskt fall av underskattning eller ett svårt utslag av glädjetips får framtiden utvisa. Det känns bara som att AIK är ett bättre fotbollslag än Öster i dagsläget. Paradoxalt nog tror jag att det är bra för AIK att Öster gått så starkt på sistone, jag tror det dämpar eventuell underskattning från våra krigare. Sen har grabbarna mycket att bevisa ännu. Tror inte alls att man är nöjda med vad man presterat så h